Δημοσκόπηση Bild: Χωρίς τη Μέρκελ το κόμμα της θα τα πήγαινε καλύτερα στις εκλογές - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση Bild: Χωρίς τη Μέρκελ το κόμμα της θα τα πήγαινε καλύτερα στις εκλογές

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το απογοητευτικό 32,9% που απέσπασαν τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία προκάλεσε έντονη δυσθυμία στην Κεντροδεξιά.

Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ηγετικά στελέχη της φαίνεται, όπως λέει η Bild, ότι παρήγγειλαν μια μυστική δημοσκόπηση για το πώς θα τα πήγαιναν οι Χριστιανοδημοκράτες χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου INSA, την οποία αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, χωρίς την καγκελάριο ως υποψήφια η Ένωση θα μπορούσε να αποσπάσει έως και 20% των ψήφων που κατέληξαν στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και στους Φιλελεύθερους και άρα θα εξασφάλιζε ένα μεγαλύτερο ποσοστό.

Όμως η σφυγμομέτρηση έχει άλλη μια ανάγνωση: ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων (13%) δήλωσε ότι θα εγκατέλειπε την Κεντροδεξιά, αν δεν ήταν στο τιμόνι της η Μέρκελ.

Παρ’ όλα αυτά στο υποθετικό ερώτημα μιας απευθείας εκλογή καγκελαρίου από τους ψηφοφόρους, το 92% των οπαδών της Κεντροδεξιάς είπαν ότι θα στήριζαν τη Μέρκελ, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το RTL και το Stern.

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, μόνον το 66% λέει ότι θα ψήφιζε τον Μάρτιν Σουλτς (-5% σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν από δύο εβδομάδες).

Στο ίδιο ερώτημα το 49% των ψηφοφόρων ανεξάρτητα από τις κομματικές τους πεποιθήσεις είπαν ότι θα ψήφιζαν Μέρκελ, το 21% τον Σουλτς, ενώ το 30% κανέναν εκ των δύο.

Στην πρόθεση ψήφου οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές συγκεντρώνουν 32%, οι Σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν στο 20%, το ακροδεξιό AfD παραμένει στο 12%, όπως και οι Φιλελεύθεροι στο 11%. Ίδιο ποσοστό (11%) λέει ότι θα ψήφιζε τους Πράσινους, ενώ το αριστερό Die Linke υποχωρεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 9%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ