Παπαδημητρίου: Η οικονομία βρίσκεται εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης - iefimerida.gr

Παπαδημητρίου: Η οικονομία βρίσκεται εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η οικονομία βρίσκεται εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης και αυτό δεν αφορά μόνον τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις εξαγωγές ή τις ξένες άμεσες επενδύσεις», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας.

Όπως είπε ο υπουργός «αφορά και κλάδους που μέχρι πρότινος υποφέρανε εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες. Κυρίως, όμως, αφορά την δημιουργία 260.000 καθαρών θέσεων απασχόλησης στο διάστημα αυτής της διακυβέρνησης και τη μείωση της ανεργίας σχεδόν κατά 5.5 ποσοστιαίες μονάδες».

Σε διαδικασία επιτάχυνσης η οικονομία

Επίσης επικαλέστηκε τα στοιχεία του α' εξαμήνου, λέγοντας ότι δείχνουν πως οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης, με συνέπεια το 2017 ο στόχος ανάπτυξης του 1,8% να είναι εφικτός, όπως και πιο πρόσφατα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή, τον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της μεταποίησης, για τη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, το λιανικό εμπόριο, τις ξένες άμεσες επενδύσεις, τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν), τις τουριστικές εισροές και την μείωση της ανεργίας μαρτυρούν την ενίσχυση και τη διάχυση της οικονομικής επέκτασης.

Πρόσθεσε, ακόμα, πως τα ιδιωτικά χρέη μειώνονται σταδιακά, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται, η ρευστότητα βελτιώνεται, το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται αργά αλλά σταθερά και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων υπερβαίνουν στο α' 7μηνο 2017 τα 600 εκατ. με πρόβλεψη έτους πάνω από 1 δισ.

«Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω ευνοϊκών εξελίξεων ο δείκτης Οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο του 2017 αυξήθηκε στις 100,6 μονάδες από 91,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο 2016, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε 23% αντίστοιχα, με όλους τους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών να βελτιώνονται θεαματικά για πρώτη φορά μετά το 2008», είπε ο υπουργός και συνέχισε: Παρά τα υπαρκτά προβλήματα, βελτίωση σημειώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας όπως παραδέχονται αντίστοιχα οι τελευταίες εκθέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ, ενώ σημαντικά ενισχυμένη είναι η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ernst & Young. Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε με «μικτές τάσεις στην οικονομία» - όπως εκτιμά στο τελευταίο δελτίο της η ΕΣΕΕ - αλλά με μία γενικευμένη πρόοδο η οποία βεβαίως δεν συντελέστηκε μόνη της. Είναι προϊόν τόσο των προσπαθειών των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό περιβάλλον, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής για ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις που να το καθιστούν περισσότερο ανταγωνιστικό.

Αύξηση 161% των ξένων άμεσων επενδύσεων

«Στο α' επτάμηνο εφέτος οι Ξένες 'Αμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν 161% σε σχέση με πέρσι κι αυτό αποτελεί μία επιβεβαίωση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) που ακολουθεί η κυβέρνηση με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο», είπε ο υπουργός και αναφερόμενος στο νέο παραγωγικό υπόδειγμα που προωθεί η κυβέρνηση τόνισε πως βασίζεται:

Στις καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης.

Στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.

«Η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών αφορούν πρωτίστως τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, ενώ αντίθετα τα κίνητρα για τη καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή κατάρτιση σε προγράμματα απασχόλησης αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ανέργους. Η προσέγγιση και προσπάθεια ενεργοποίησης είναι για το σύνολο της οικονομίας ώστε στο προϊόν της ανάπτυξης να συμμετέχει όλη η κοινωνία», είπε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ