Αλαλούμ με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα -Θα διανεμηθούν κανονικά λέει το υπουργείο μετά τις διαμαρτυρίες φοιτητών - iefimerida.gr

Αλαλούμ με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα -Θα διανεμηθούν κανονικά λέει το υπουργείο μετά τις διαμαρτυρίες φοιτητών

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε διαβεβαιώσεις για τη δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων προχώρησε για ακόμη μια φορά ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος, μετά από τις διαμαρτυρίες φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τη Δευτέρα, όμως, οι εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων τήρησαν «στάση αναμονής», δηλώνοντας μεν ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις για νέους τρόπους τιμολόγησης από τον Γιώργο Αγγελόπουλο αλλά τονίζοντας ότι αυτό «δεν μεταφράζεται ακόμα σε άρση της αναστολής διανομής» των βιβλίων.

Την Τρίτη, φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας για να διαμαρτυρηθούν για τα βιβλία. Ο κ. Αγγελόπουλος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των φοιτητών και τους διαβεβαίωσε ότι η δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων θα γίνει κανονικά.

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, στην οποία το υπουργείο, μέσω του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, πρότεινε -και συμφωνήθηκε με τον ΣΕΕΒΙ- να υπάρξουν νέοι τρόποι τιμολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ώστε να γίνεται συντομότερα η διαδικασία αποπληρωμής, τηρώντας απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και τη διαφάνεια ως προς τους ελέγχους.

Οι φοιτητές ζήτησαν δωρεάν συγγράμματα έξω από το υπουργείο Παιδείας

Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας σήμερα Τρίτη, για το ζήτημα της διανομής συγγραμμάτων.

Αλαλούμ με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα -Θα διανεμηθούν κανονικά λέει το υπουργείο μετά τις διαμαρτυρίες φοιτητών  | iefimerida.gr 0

Αφορμή στάθηκε το ζήτημα που προέκυψε από την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ότι «θα διακόψει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017 - 2018», επειδή το υπουργείο δεν έχει πληρώσει τους εκδότες, οι φοιτητές προβάλλουν το αίτημα για δωρεάν συγγράμματα σε όλους.

Επιπλέον, ζήτησαν τα συγγράμματα να τυπώνονται στα πανεπιστημιακά εκτυπωτικά κέντρα με ευθύνη του κράτους, μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης σε όλους που είναι από άλλες πόλεις και έχουν οικονομικά προβλήματα, δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στις σχολές.

Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Νομικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μηχανολόγων ΕΜΠ, Τουρκικών Σπουδών και ΝΦΕΕΜΠ.
Αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα συγγράμματα πραγματοποίησαν σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Αλαλούμ με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα -Θα διανεμηθούν κανονικά λέει το υπουργείο μετά τις διαμαρτυρίες φοιτητών  | iefimerida.gr 1
Αλαλούμ με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα -Θα διανεμηθούν κανονικά λέει το υπουργείο μετά τις διαμαρτυρίες φοιτητών  | iefimerida.gr 2


«Στάση αναμονής» από τους εκδότες για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα

Χθες, οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων επεσήμαναν πως πρέπει να αλλάξει η διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Οι πρώτες αντιδράσεις του υπουργείου Παιδείας διά του γενικού γραμματέα κ. Αγγελόπουλου κρίνονται ως θετικές. Απομένει τα υπεσχημένα να εφαρμοστούν ώστε να αποφέρουν αποτελέσματα άμεσα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΕΒΙ. Αυτό, ωστόσο, δεν μεταφράζεται ακόμα σε άρση της αναστολής διανομής συγγραμμάτων, αλλά σε τήρηση στάσης αναμονής, καθώς, σύμφωνα με τον ΣΕΕΒΙ, «το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι συνέπεια υπερβολικής καθυστέρησης και συγχρόνως βαρύτατης συσσώρευσης χρέους».

Μάλιστα, ο ΣΕΕΒΙ επανέλαβε χθες την έκκλησή του για δραστική αλλαγή της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου, αν για την αποπληρωμή 12.000.000 ευρώ απαιτήθηκε διάστημα 10 μηνών (Ιανουάριος - Οκτώβριος 2017), ευλόγως για την αποπληρωμή τής έως σήμερα οφειλής ύψους 55.000.000 ευρώ θα απαιτηθούν 4 περίπου έτη, εφόσον δεν αλλάξει δραστικά η διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκδότες.

Παράλληλα επέμειναν στη θέση ότι τίθεται θέμα «πολιτικής βούλησης» για τις όποιες αλλαγές και σημειώνουν ότι «στο σύνολό τους οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων έχουν καταβάλει κατά τα δύο τελευταία έτη κάθε προσπάθεια –στο μέτρο τού ανθρωπίνως δυνατού– για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της διανομής των επιστημονικών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές της χώρας και η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συντελώντας τα μέγιστα στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ