Στέλιος Μάινας στο iefimerida: Παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο» - iefimerida.gr

Στέλιος Μάινας στο iefimerida: Παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο»

Υποδύεται τον ηγέτη της Αριστεράς Βασίλη Νεφελούδη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στέλιος Μάινας: Ηρεμη δύναμη στον χώρο του θεάτρου που υπηρετεί την τέχνη του, με αφοσίωση ερωτευμένου.

Αυτόν τον χειμώνα -και για δεύτερη συνεχή χρονιά- η πολυδιαβασμένη και βραβευμένη «Νίκη», το βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη, παρουσιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο».

Ο Στέλιος Μάινας υποδύεται τον Αντώνη Αρμάο, «τον εμβληματικό ηγέτη της Αριστεράς Βασίλη Νεφελούδη», όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο iefimerida. «Και το έργο είναι η πορεία της ζωής της κόρης του Νίκης, που ερμηνεύει η κυρία Κομνηνού», τονίζει.

«Το να μεταφέρεις στη σκηνή ένα βιβλίο, και ακόμα περισσότερο ένα τόσο δημοφιλές και βραβευμένο βιβλίο, είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Αυτό ήταν και το στοίχημα του Σταμάτη Φασουλή. Και απ' ό,τι δείχνει η αθρόα προσέλευση του κόσμου από πέρυσι στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το στοίχημα το κέρδισε», αναφέρει ο Στέλιος Μάινας.

Στέλιος Μάινας στο iefimerida: Παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο» | iefimerida.gr 0

Μία παράσταση που ξεπερνάει τις τρεις ώρες και κυλάει «σαν νεράκι» μιλώντας για τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα, από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Εμφύλιο, μέχρι το 2008.

«Το βασικό χαρακτηριστικό που διατρέχει όλο το έργο είναι η μνήμη και η συμφιλίωση. Παρά τις διαχωριστικές γραμμές, τα δάκρυα και το αίμα που χύθηκε, φτάσαμε στο σημείο που, όπως λέει και ο Ρίτσος, "και να, αδελφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά". Το μίσος δεν προχώρησε ποτέ τις κοινωνίες. Η μνήμη, ο απολογισμός, η συνειδητοποίηση των σφαλμάτων και η συγχώρεση, ναι, αυτά παραμένουν τα υλικά για να ξαναχτίσεις τα ερείπια που άφησε ο αδελφοκτόνος εμφύλιος».

Στέλιος Μάινας στο iefimerida: Παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο» | iefimerida.gr 1


Ο Στέλιος Μάινας υποδύεται τον Βασίλη Νεφελούδη

- Το βιβλίο, βραβευμένο, πολυδιαβασμένο. Είναι βάρος αυτό για τον ηθοποιό που καλείται να ενσαρκώσει ήρωες που ο κάθε αναγνώστης έχει πλάσει στο μυαλό του κάπως;
«Ο ηθοποιός φυσικά και χαίρεται όταν έχει να ερμηνεύσει ένα βραβευμένο και αναγνωρισμένο έργο, αλλά πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Φυσικά, έχεις να ανταγωνιστείς τη φαντασία του αναγνώστη, για εκείνους που έχουν διαβάσει το βιβλίο και έχουν φτιάξει στο μυαλό τους τη μορφή του ήρωα που ερμηνεύεις. Αυτό δεν μπορείς να το ξεπεράσεις. Μπορείς όμως να γίνεις η "εικόνα του"».

- Άνθρωπος της τηλεόρασης, με μεγάλες επιτυχίες στο βιογραφικό σας. Πώς βλέπετε το νέο τηλεοπτικό σκηνικό με τα ριάλιτι/παιχνίδια/τάλεντ σόου που κυριαρχεί από πέρυσι;
«Παρ’ όλο που έχω συμμετάσχει για πολλά χρόνια σε τηλεοπτικές παραγωγές, αισθάνομαι πως έχω κάνει το χρέος μου ως καλλιτέχνης, όσο καλύτερα μπορούσα. Και ως 'άνθρωπος της τηλεόρασης', όσο πιο αθόρυβα και διακριτικά γίνεται.
Οφείλω ένα μεγάλο κομμάτι της αναγνωρισιμότητάς μου στην τηλεόραση, αλλά το σεβασμό του κοινού, τον κατακτάς με τη συνέπεια και τον χρόνο και έχω την αίσθηση, πως έχω ένα αξιοπρεπές κομμάτι της αγάπης του κόσμου. Αυτό που μπορώ να παρατηρήσω, ως θεατής, είναι πως κάθε χρόνο η τηλεόραση γίνεται ακόμα πιο φτωχή και η αναζήτηση ενδιαφέροντος, πιο δύσκολη και αναποτελεσματική…».

- Σας ανησυχούν οι εξελίξεις εκτός συνόρων; Κιμ, Τραμπ, η άνοδος της ακροδεξιάς;
«Πάντα υπήρχαν τρελοί ηγέτες και Δικτάτορες. Δεν είναι κάτι καινούργιο.
Το βιβλίο της ιστορίας ξεχειλίζει από παράφρονες ηγέτες, αλλά όταν μια χώρα σαν την Αμερική εκλέγει ηγέτη κάποιον σαν τον Τράμπ, τότε βλέπουμε πως ο πλανήτης, έχει πυρετό.
Φανταστείτε πως τα κλειδιά των πυρηνικών βρίσκονται στα γραφεία δυο 'διαταραγμένων ηγετών'. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τον πλανήτη.
Ακόμα και η άνοδος του AFD, ενός καθαρά Ναζιστικού Κόμματος στη Γερμανία και μάλιστα η είσοδος στη Bundenstag, χρησιμοποιώντας σαν «πολιορκητικό κλοιό» μια δηλωμένη ομοφυλόφιλη, όταν γνωρίζει η ανθρωπότητα τα ροζ τρίγωνα των στρατοπέδων συγκεντρώσεως των πνευματικών τους πατέρων, τότε μιλάμε για μια άρρωστη μετάλλαξη στη σύγχρονη κοινωνία που σκοπό έχει την παραπλάνηση, τη συγκάλυψη.
'Το αυγό του φιδιού' έχει σκάσει από καιρό και δυστυχώς δεν είχε μόνο έναν 'κατηραμένο Οφι'. Το απολύτως ανησυχητικό για την ανθρωπότητα είναι πως οι ακραίοι του πλανήτη, σε όλες τις μορφές τους, από τον ISIS, μέχρι τους ναζιστές στην Ευρώπη, αποκτούν οπαδούς και δημιουργούν 'βάση' στις κοινωνίες».

- Οι εξελίξεις εντός των συνόρων;
«Σήμερα, την εποχή του διαδικτύου, των ταχυτήτων της μεταφοράς της πληροφορίας και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, ακόμα και η έννοια της εθνικής κυριαρχίας αλλάζει περιεχόμενο. Και φυσικά, όχι μόνο για τη χώρα μας.
Η οικονομική επικυριαρχία είναι το νέο είδος πολέμου. Ένα σημάδι αυτής της αλλαγής που έχει συντελεστεί για μας είναι, μεταξύ πολλών άλλων, τα capital controls, άλλα και η παγκόσμια έκρηξη δημιουργίας νέων δισεκατομυριούχων.
Ποτέ στην οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε τέτοια τεράστια συγκέντρωση πλούτου, σε χέρια ελαχίστων, όση σήμερα».

- Παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα στον χώρο της Κεντροαριστεράς;
«Παρακολουθώ τις εξελίξεις του πολίτικου γίγνεσθαι της πατρίδας μας συνεχώς. Και, επειδή πιστεύω στο απόφθεγμα του Κλεόβουλου «μέτρον άριστον», παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο», που έχει πληγεί τόσο από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Καλώς η κακώς οι διαχωριστικές γραμμές των ιδεολογιών έχουν τόσο ξεφτίσει, που αυτό που κυριαρχεί είναι η ιδεολογική σύγχυση, που φυσικά κι αυτό είναι επακόλουθο της οικονομίας, όπως άλλωστε τα περισσότερα στις κοινωνίες μας».

- Υπάρχει υποψήφιος που να σας εμπνέει για κάτι νέο;
«Περιμένω από τους νέους, τη νέα πολιτική πρόταση».

Στέλιος Μάινας στο iefimerida: Παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο» | iefimerida.gr 2

«Χιλιάδες αξιοπρεπείς συνταξιούχοι μετράνε πεντάλεπτα για να πάρουν ψωμί»

- Αληθεύει ότι θα σας δούμε επί σκηνής ως Γιάννη Αγιάννη;
«Ξέρετε, είμαι στο επάγγελμα από το 82. Πρώτη φορά αισθάνομαι τόσο την έννοια της προσωρινότητας και της επαγγελματικής ανατροπής. Σχέδια επί χάρτου γίνονται περισσότερα από ποτέ, αλλά τις περισσότερες φορές παραμένουν απλώς… σχέδια. Οπότε, το μικρό καλάθι που πάντα κρατούσα, χάθηκε κι αυτό κι έτσι δεν κοινοποιώ τίποτα, για να μην διαψευστώ. Το σίγουρο είναι ένα: «είμαι ανοικτός σε νέες προτάσεις».

- Πάντως η εικόνα της καθημερινότητας με «Γιάννιδες Αγιάννιδες» πλάι μας, ακόμα υπάρχει. Εξαθλιωμένοι Έλληνες, ταλαιπωρημένοι μετανάστες.
«Καλά μην πατέ μακριά, το θέαμα κάποιου έως και καλοντυμένου κυρίου ή κυρίας που ψάχνει στα σκουπίδια τείνει να γίνει ακόμα μια καθημερινότητα που συνηθίσαμε. Υπάρχουν χιλιάδες αξιοπρεπείς συνταξιούχοι κι όχι μόνο, οι οποίοι μετράνε τα πεντάλεπτα για να δουν αν τους βγαίνει να πάρουν μια φρατζόλα ψωμί».

- Με εμπειρία πλέον σε επαγγελματικά και ζωή, τι θα απαντούσατε στην ερώτηση, πού βρίσκεται η απόλυτη ευτυχία;
«Αν σήμερα θεωρούμε ευτυχία την ψυχική ικανοποίηση από την εκπλήρωση των επιθυμιών μας, στην Αρχαία Ελλάδα, έπρεπε να κλείσει η ζωή ενός ανθρώπου, για να χαρακτηριστεί «όλβιος» (ευτυχισμένος, μακάριος).
Ούτε τα ανδραγαθήματα, ούτε η δόξα, ούτε ο πλούτος σε έκανε ευτυχή, παρά μόνο η τέλεια και αρμονική ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής σου. Οπότε, το ερώτημα μένει αναπάντητο για να απαντηθεί για λογαριασμό του καθενός μας, από τους επόμενους».

- Ποιος είναι ο ρόλος-σταθμός που δεν έχετε παίξει ακόμα;
«Δεν ζήλεψα ποτέ ρόλους, ζήλεψα συνεργασίες. Θα ήθελα να είμαι με ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω τη δουλειά τους. Αυτό προέχει».

- Επόμενη δουλειά;
«Πάντα ανοικτός σε νέες προτάσεις».

«Νίκη» στον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο Στέλιος Μάινας πρωταγωνιστεί στη «Νίκη» των Σταμάτη Φασουλή – Γιώργου Λύρα, στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου.
Παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη

Στέλιος Μάινας στο iefimerida: Παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο» | iefimerida.gr 3

Πρωταγωνιστούν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης.
Στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
Την Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου & Αυγή Σταυροπούλου.

Παίζουν αλφαβητικά: Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Δεπάστας, Λήδα Καπνά, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κίμων Κουρής, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Δανάη Μπάρκα, Πάνος Μπόρας, Φοίβος Ριμένας, Αχιλλέας Σκεύης, Κώστας Φαλελάκης, Βάσια Χρήστου

Στέλιος Μάινας στο iefimerida: Παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο» | iefimerida.gr 4

Παραστάσεις: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 19:00, Παρασκευή 20:00, Σάββατο 20:00, Κυριακή 18:30
Διάρκεια παράστασης: 200’

Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254,Ταύρος, Τηλ.: 2122540300, 2122540314

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στέλιος μάινας νικη Ελληνικός Κόσμος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ