Η Ντόνα Κάραν υπερασπίζεται τον παραγωγό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση -Τα ρίχνει στις γυναίκες - iefimerida.gr

Η Ντόνα Κάραν υπερασπίζεται τον παραγωγό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση -Τα ρίχνει στις γυναίκες

Η σχεδιάστρια μόδας Ντόνα Κάραν. Πηγή φωτό: Evan Agostini/Invision/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την υπεράσπιση του παραγωγού ταινιών Χάρβεϊ Βαϊνστάιν πήρε η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Ντόνα Κάραν επαινώντας τον και λέγοντας πως οι γυναίκες που ντύνονται αισθησιακά αναζητούν τα προβλήματα. Αργότερα όμως, λόγω της κατακραυγής, έσπευσε να αναθεωρήσει τις απόψεις της.

Η Ντόνα Κάραν υπερασπίζεται τον παραγωγό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση -Τα ρίχνει στις γυναίκες  | iefimerida.gr 0
Η Ντόνα Κάραν υπερασπίζεται τον παραγωγό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση -Τα ρίχνει στις γυναίκες  | iefimerida.gr 1

Η συμπεριφορά του παραγωγού ταινιών που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση καταδικάστηκε από διάσημους ηθοποιούς όπως η Μέριλ Στριπ και την Τζούντι Ντετς, οι οποίες χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς «τρομακτικούς» και «απαράδεκτους». Μάλιστα, ο παραγωγός απολύθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Weinstein Company την Κυριακή.

Ο παραγωγός δεν έχει εμφανιστεί αφότου οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που περιγράφει λεπτομερείς πράξεις κακοποίησης γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών Ρόουζ ΜακΓκόαν και Άσλεϊ Τζουντ.

Ο παραγωγός ταινιών Χάρβεϊ Βαϊνστάιν. Πηγή φωτό: Richard Shotwell/Invision/AP
Την Κυριακή όμως, ηΝτόνα Κάραν, που είναι φίλη του Βαϊνστάιν, δήλωσε στην Daily Mail πως ήταν «θαυμάσιος». Η Κάραν μάλιστα είπε πως οι γυναίκες θα έπρεπε να σκεφτούν αν ο τρόπος που ντύνονται υποδηλώνει πως «το ζητούν».

«Νομίζω ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας» δήλωσε στο κόκκινο χαλί στα βραβεία CinéFashion στο Λος Άντζελες.

«Προφανώς, η αντιμετώπιση των γυναικών σε όλο τον κόσμο είναι κάτι που πάντα έπρεπε να καθοριστεί. Σίγουρα στην Αϊτή όπου εργάζομαι, στην Αφρική, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, είναι μια δύσκολη περίοδο για τις γυναίκες. Σκέφτομαι επίσης, πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας; Πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας ως γυναίκες; Μήπως το αποζητούμε, επιδεικνύοντας όλο τον αισθησιασμό και την σεξουαλικότητα;».

Η Κάραν δήλωσε πως οι γυναίκες που ντύνονται προκλητικά, ψάχνουν για μπελάδες.

«Κοιτάζετε και βλέπετε πώς ντύνονται οι γυναίκες και τι ζητούν, επιδεικνύοντας τον εαυτό τους με αυτό τον τρόπο. Τι ζητούν; Μπελάδες».

Η Κάραν περιέγραψε τον Βαϊνστάιν και τη σύζυγό του, σχεδιάστρια μόδας Τζορτζίνα Τσάπμαν, ως «υπέροχους ανθρώπους» προσθέτοντας πως έχει κάνει «καταπληκτικά πράγματα».

Η ιδρύτρια της εταιρείας DKNY, της οποίας η επιχειρηματική δραστηριότητα βασίζεται κυρίως στην κατασκευή ρούχων για γυναίκες, είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που υπερασπίζεται δημόσια τον Βαϊνστάιν από τότε που ήρθαν στο φως οι ισχυρισμοί.

Οι ηθοποιοί Ρόουζ ΜακΓκόαν και Άσλεϊ Τζουντ που κατηγορούν τον Βαϊνστάιν για σεξουαλική παρενόχληση. Πηγή φωτό: AP
Τα σχόλια της Κάραν κατακρίθηκαν από την Ρόουζ ΜακΓκόαν, μία από τις γυναίκες που ισχυρίζονται πως δέχθηκαν επίθεση από τον παραγωγό, η οποία και αποκάλεσε την σχεδιάστρια «απόβρασμα σε ένα φανταχτερό φόρεμα». Άλλοι ηθοποιοί, συμπεριλαμβανομένης της Μία Φάροου και της Σάρα Γουίντερ, έσπευσαν να καταδικάσουν τις παρατηρήσεις της.

Η σχεδιάστρια προσπάθησε αργότερα να αποστασιοποιηθεί από τα σχόλιά της, λέγοντας σε ανακοίνωσή της, πως αφαιρέθηκαν από το γενικότερο πλαίσιο.

«Ενώ απαντούσα σε μία ερώτηση στο κόκκινο χαλί, έκανα μια δήλωση που δυστυχώς δεν είναι αντιπροσωπευτική του πώς αισθάνομαι ή τι πιστεύω. Έχω περάσει όλη μου τη ζωή με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην περιποίηση και στην ικανοποίηση των αναγκών των γυναικών, στην ενδυνάμωσή τους και στην προώθηση των ίσων δικαιωμάτων. Οι δηλώσεις μου αφαιρέθηκαν από το πλαίσιο και δεν αντιπροσωπεύουν το πώς αισθάνομαι για τη σημερινή κατάσταση αναφορικά με τον Βαϊνστάιν».

Η κάρα δήλωσε πως η σεξουαλική παρενόχληση ήταν «απαράδεκτη» και ζήτησε συγνώμη από οποιονδήποτε προσέβαλε και «οποιονδήποτε υπήρξε ποτέ θύμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ