Το ροζ ήταν κάποτε το «απόλυτο» αγορίστικο χρώμα -Γιατί άλλαξε αυτό [εικόνες] - iefimerida.gr

Το ροζ ήταν κάποτε το «απόλυτο» αγορίστικο χρώμα -Γιατί άλλαξε αυτό [εικόνες]

Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ροζ είναι κοριτσίστικο χρώμα και το μπλε αγορίστικο. Αυτό είναι ριζωμένο στο μυαλό αρκετών ανθρώπων όταν πρόκειται να διαλέξουν δώρο, παραδείγματος χάρη, για ένα παιδί.

Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι.

Το ντύσιμο του αγοριού στα ροζ παλιότερα θεωρούνταν αρρενωπό. Ο λέκτορας Γκάβιν Εβανς δήλωσε στο Business Insider πως υπήρχαν διαφημίσεις στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα που έλεγαν στις μητέρες να ντύσουν τα αγόρια τους με ροζ ρούχα εάν θέλουν να είναι αρρενωπά και τα κορίτσια με μπλε για να είναι θηλυκά.

  Το ροζ ήταν κάποτε το «απόλυτο» αγορίστικο χρώμα -Γιατί άλλαξε αυτό [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

«Αυτές ήταν συμβουλές που διαδόθηκαν και έχουν εξήγηση. Το μπλε σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης θεωρήθηκε “θηλυκό” χρώμα καθώς τέτοια απόχρωση φορούσε η Παναγία», αναφέρει. «Το ροζ θεωρήθηκε ως έκδοση του αρσενικού κόκκινου», προσθέτει.

Αυτές οι προτιμήσεις άρχισαν να αλλάζουν σταδιακά λόγω των διαφημίσεων.

«Περίπου το 1950 υπήρξε μια τεράστια διαφημιστική εκστρατεία από διάφορα πρακτορεία που έκαναν το ροζ χρώμα αποκλειστικά θηλυκό και η αλλαγή έγινε πολύ γρήγορα», επισημαίνει.

Στο βιβλίο του The Story of Color σημειώνει χαρακτηριστικά πως υπήρξε ένας «βομβαρδισμός» με απόψεις και γεγονότα σχετικά με το χρώμα και τη σύνδεση με τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, οι Αγγλόφωνοι συνδέουν το μαύρο με το θάνατο και το πράσινο με τον φθόνο.

  Το ροζ ήταν κάποτε το «απόλυτο» αγορίστικο χρώμα -Γιατί άλλαξε αυτό [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Φωτογραφίες: Pixabay

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ροζ χρώμα μπλε χρώμα παιδιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ