Για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και «νέα αρχή» μιλά υπουργός του Λουξεμβούργου - iefimerida.gr

Για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και «νέα αρχή» μιλά υπουργός του Λουξεμβούργου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση του νέου δανείου, θα ανοίξει η ίδια την πόρτα της εξόδου της από την ευρωζώνη, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

Σύμφωνα με τον Λικ Φρίντεν, οι αγορές αλλά και η Ευρωζώνη είναι έτοιμες πλέον για μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα και έξοδό της από το ευρώ, καθώς έχουν πλέον δημιουργηθεί «αρκετοί μηχανισμοί προστασίας» για να περιοριστεί η χρηματοπιστωτική ζημιά.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να πράξουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε (ακέραια) την ευρωζώνη, με όλα τα μέλη της. Αλλά πάλι, αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο Λικ Φρίντεν και συνέχισε τονίζοντας ότι αν δεν εφαρμοστούν όλοι οι όροι που έχει θέσει η Τρόικα, τότε η Ελλάδα θα αποκλείσει η ίδια τον εαυτό της από την ευρωζώνη.

«Αρα, εάν ο ελληνικός λαός ή η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν εφαρμόσει το σύνολο αυτών των όρων- και γνωρίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για τον ελληνικό λαό και δεν υποτιμώ τα προβλήματα που δημιουργεί στους Ελληνες- εάν δεν το κάνουν, νομίζω ότι αποκλείουν εαυτούς από την ευρωζώνη και οι συνέπειες για τις άλλες χώρες τώρα θα είναι λιγότερο σημαντικές από ό,τι έναν χρόνο πριν».

Οι δηλώσεις του Λίντεν είναι ένα ακόμα δείγμα της διαφαινόμενης αλλαγής στάσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς πληθαίνουν πλέον οι φωνές αξιωματούχων που μας δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς την χρεοκοπία και την έξοδο με τη δικαιολογία ότι δεν αντέχουμε τις αυστηρές περικοπές. Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε αντιδιαστολή με όσα είχε πει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι την περασμένη εβδομάδα από την Ουάσινγκτον όπου είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενη «έκρηξη», εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Τώρα όμως ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δίνει εντελώς αντίθετο μήνυμα, ισχυριζόμενος ότι η μετάδοση της κρίσης από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει τελικά πολύ μικρότερες συνέπειες από ό,τι πριν από έναν χρόνο, καθώς υπάρχουν πλέον μηχανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Για το αυριανό Eurogroup, ο Φρίντεν τόνισε ότι θα απαιτήσει λεπτομέρειες και σαφήνεια από την Αθήνα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσει τις δημοσιονομικές περικοπές τόσο τώρα, όσο και μετά τις εκλογές του Απριλίου. Είναι πιθανόν η Ελλάδα να αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, παρά να εφαρμόσει τόσο αυστηρές περικοπές, είπε τονίζοντας ότι ένα γενναία υποτιμημένο νόμισμα θα της δώσει μεγαλύτερη ευελιξία. «Ισως να είναι κάτι που θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή... να δημιουργήσει μία οικονομία που να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το σενάριο που θα προτιμούσα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ