Η κυβέρνηση τώρα σκέφτεται να πάρει πίσω τη διόρθωση φύλου στα 15 - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση τώρα σκέφτεται να πάρει πίσω τη διόρθωση φύλου στα 15

Σταύρος Κοντονής /Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλάζει, όπως όλα δείχνουν, το όριο των 15 ετών που θα έδινε το δικαίωμα στους ανήλικους να μπορούν να προχωρούν σε αλλαγή του ονόματός τους -με τη συναίνεση των γονέων τους- ανάλογα με το φύλο που αισθάνονται (και όχι με αυτό που γεννήθηκαν), καθώς η επίμαχη διάταξη ήταν αυτή που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Η εν λόγω ρύθμιση προστέθηκε μετά από συζήτηση στις επιτροπές, αλλά φαίνεται ότι δεν «περνάει», με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να επικρατούν οι φωνές που ζητούν την απόσυρσή της. Επόμενο βήμα είναι να επανέλθει η διάταξη στην αρχική του διατύπωση για χορήγηση του δικαιώματος επιλογής ταυτότητας φύλου όταν το πρόσωπο έχει κλείσει τα 17.

Επίσης, τα διεμφυλικά άτομα, εάν ήταν στο παρελθόν σε γάμο, πρέπει να τον κηρύξουν ανυπόστατο και εάν επιθυμούν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης. Εάν υπάρχουν παιδιά, οι υποχρεώσεις απέναντι σε αυτά «τρέχουν» κανονικά, ενώ το πρόσωπο που έχει άλλο όνομα θα συνεχίσει να έχει το ίδιο ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, όπως και στο παρελθόν. Επίσης, θα τον ακολουθούν οι όποιες ποινικές ή διοικητικές εκκρεμότητες.

Κατά τα λοιπά, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Την δυνατότητα αλλαγής ονόματος, πάντα με δικαστική απόφαση, χωρίς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, προϋπόθεση απαραίτητη, μέχρι σήμερα. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας και να αιτηθεί την αλλαγή του ονόματος του, με βάση το φύλο που βιώνει και όχι με βάση αυτό που γεννήθηκε.

-Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγές πρέπει να περάσουν σε όλα του τα έγγραφα, δηλαδή, την ταυτότητα, το διαβατήριο και λοιπά.

-Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσιών υπηρεσιών υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σταύρος Κοντονής διόρθωση φυλου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ