Δημοσκόπηση στη Βρετανία: Οι Εργατικοί πήραν κεφάλι, οι Βρετανοί θέλουν Κόρμπιν για πρωθυπουργό - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση στη Βρετανία: Οι Εργατικοί πήραν κεφάλι, οι Βρετανοί θέλουν Κόρμπιν για πρωθυπουργό

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα σύννεφα πυκνώνουν ακόμη περισσότερο πάνω από τη Ντάουνινγκ Στριτ μετά την εξέγερση στο Συντηρητικό Κόμμα πρώην υπουργών με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη την περασμένη εβδομάδα η Τερέζα Μέι.

Μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Independent φέρνει τους Εργατικούς πέντε μονάδες μπροστά από τους Τόρηδες, ενώ ο ηγέτης τους Tζέρεμι Κόρμπιν, που βγήκε ενισχυμένος από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος προηγείται κατά δύο μονάδες της πρωθυπουργού στο ερώτημα «ποιος θα προτιμούσατε να κυβερνά τη χώρα».
Η σφυγμομέτρηση της BMG Research καταγράφει μια αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων στο 42% για τους Εργατικούς ενώ οι Συντηρητικοί υποχωρούν κατά δύο μονάδες στο 37%.

Δημοσκόπηση στη Βρετανία: Οι Εργατικοί πήραν κεφάλι, οι Βρετανοί θέλουν Κόρμπιν για πρωθυπουργό | iefimerida.gr 0

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν

Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» η Τερέζα Μέι υποχωρεί στο 30% (-2%), ενώ ο Κόρμπιν ανεβαίνει στο 32% (+4%).

Στην πρόθεση ψήφου σε περίπτωση που γίνονταν αύριο εκλογές το 33% είπε ότι θα ψήφιζε τους Συντηρητικούς, ενώ το ίδιο ακριβώς ποσοστό προτιμά τους Εργατικούς. 6% είπαν ότι θα ψήφιζαν τους Φιλελεύθερους και 4% τους ευρωσκεπτικιστές του Ukip.

Η δημοσκόπηση έρχεται να προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στην Μέι, την εξουσία της οποία είχε ήδη υπονομεύσει ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, πριν την καταστροφική ομιλία της στο συνέδριο των Τόρηδων.

Η σκληρά δοκιμαζόμενη πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πίεση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Παρίσι και το Βερολίνο να αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το Brexit στο θέμα των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.

Ενώ την Παρασκευή ο πρώην πρόεδρος των Τόρηδων Γκραντ Σαπς σε σειρά εμφανίσεών του σε βρετανικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι έχει μια λίστα με 30 βουλευτές (υποστηρικτές και αντιπάλους του Brexit), που είναι πρόθυμοι να υπογράψουν αίτηση (συνολικά απαιτούνται 48 υπογραφές) για να τεθεί θέμα απομάκρυνσης της Μέι και ανάδειξης νέας ηγεσίας.

Ο Τζόνσον «θα πει απλά όχι» αν η Μέι επιχειρήσει να τον αποπέμψει

Δημοσκόπηση στη Βρετανία: Οι Εργατικοί πήραν κεφάλι, οι Βρετανοί θέλουν Κόρμπιν για πρωθυπουργό | iefimerida.gr 1

Η Τερέζα Μέι κι ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον

Την ίδια ώρα ο περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον διαρρέει ότι ο υπουργός Εξωτερικών «θα πει απλά όχι», σε περίπτωση που επιχειρήσει να τον υποβαθμίσει μετακινώντας τον σε άλλο υπουργείο στο πλαίσιο ανασχηματισμού. Σύμμαχοι του Τζόνσον προειδοποίησαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα υπονόμευε τη διαδικασία για το Brexit και θα αποσταθεροποιούσε την κυβέρνηση.

Η Μέι τόνισε ότι «δεν είναι το στιλ της να αποφεύγει προκλήσεις» απαντώντας σε ερώτηση των Sunday Times για τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, κάτι που η εφημερίδα ερμήνευσε ως ένδειξη ότι η πρωθυπουργός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, απομακρύνοντας στελέχη της κυβέρνησής της που της προκαλούν προβλήματα.

Μετά τα σχόλια αυτά υπουργός της κυβέρνησής της είπε στην εφημερίδα The Telegraph ότι αναδίδεται «οσμή θανάτου» από τη Ντάουνινγκ Στριτ κι ότι η Μέι δεν έχει τα φόντα για να υποβιβάσει τον Τζόνσον. «Ας πούμε ότι προσπαθεί να μετακινήσει τον Μπόρις στο υπουργείο Άμυνας. Ο Λίντσομ είπε “όχι, ευχαριστώ” κι ο Μπόρις ασκεί πολύ μεγαλύτερη επιρροή. Θα πει απλά όχι – τι θα κάνει εκείνη; Από τη Ντάουνινγκ Στριτ αναδίδεται οσμή θανάτου. Αν ήσουν υπέρ του Brexit θα ανησυχούσες [αν υποβιβαζόταν ο Τζόσνον]. Θα κοίταζες το τραπέζι στο υπουργικό συμβούλιο και θά ‘βλεπες να κατέχουν τα σημαντικότερα πόστα οι υπέρμαχοι της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ..», τόνισε.
Κι ένας άλλος υπουργός είπε: «Το Brexit είναι απολύτως κρίσιμο για τη δημοκρατία σ’ αυτή τη χώρα τώρα. Αν αποτύχουμε να το προωθήσουμε, η κοινή γνώμη δεν θα μας συγχωρήσει ποτέ. Ένας ανασχηματισμός θα συνιστούσε μεγάλο περισπασμό... [Απομάκρυνση του Τζόνσον] θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο Brexit. Θα ήταν αντιπαραγωγική»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ