Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός για χρέη στο Δημόσιο -Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση και στο Κτηματολόγιο - iefimerida.gr

Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός για χρέη στο Δημόσιο -Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση και στο Κτηματολόγιο

Φωτογραφία: SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μόλις ένα οικόπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη λίστα των ακινήτων προς πλειστηριασμό της ΑΑΔΕ, αλλά αυτή η εικόνα λίαν συντόμως θα αλλάξει.

Και δεν είναι μόνο ότι εφεξής η τιμή εκκίνησης θα είναι η εμπορική και όχι η αντικειμενική αξία, αλλά κυρίως ότι ως το τέλος του χρόνου ενεργοποιούνται νέα ηλεκτρονικά «εργαλεία» για τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Λίαν συντόμως, αν και με καθυστέρηση, η ΑΑΔΕ αποκτά έναν ακόμα άσο στο μανίκι της, προκειμένου να εντοπίζει περιουσιακά στοιχεία οφειλετών- μεγάλων κατ’ αρχάς- που επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να μη ρυθμίζουν τα χρέη τους.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα αποκτήσουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου και θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τις εγγεγραμμένες ιδιοκτησίες, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για την εγγραφή κατασχέσεων και βαρών.

Η εκτίμηση- και η προσδοκία- είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δοθεί απάντηση στα τεχνικά και πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα τα δικαστικά τμήματα των Δ.Ο.Υ. στην προσπάθεια τους να καταγράψουν τα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών και συνυπόχρεων κι εν συνεχεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Από την άλλη, στη Φορολογική Διοίκηση δεν αγνοούν ότι το Κτηματολόγιο δεν έχει καλύψει ακόμα όλες τις περιοχές της Επικράτειας κι ως εκ τούτου σε αυτή τη φάση το νέο «εργαλείο» δεν μπορεί παρά να έχει περισσότερο επικουρικό ρόλο.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι σε περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, κυρίως κατασχέσεις κι αυτό σημαίνει ότι η ΑΑΔΕ καλύπτει το συγκεκριμένο ετήσιο μνημονιακό στόχο.

Ωστόσο, οι εισπρακτικοί στόχοι από παλιά και νέα χρέη απέχουν ακόμα κι αυτό συνεπάγεται ένταση των πιέσεων προς όσους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία.

Συγκεκριμένα, από το «βουνό» των παλιών οφειλών ύψους περίπου 89,8 δις ευρώ έχουν εισπραχθεί περίπου 1,8 δις ευρώ, αλλά ως το τέλος του έτους πρέπει να έχουν μπει στα κρατικά ταμεία άλλα 900 εκ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 2,7 δις ευρώ. Σημειωτέον ότι πέρσι οι εισπράξεις από τις παλιές οφειλές δεν είχαν ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ.

Πιο δύσκολος φαντάζει ο εισπρακτικός στόχος για τις νέες οφειλές, παρά το ό,τι θεωρητικά ο βαθμός εισπραξιμότητας είναι μεγαλύτερος. Στο τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να έχει μπει στα κρατικά ταμεία το 24% των φετινών χρεών, όταν επί του παρόντος οι επιδόσεις των εισπρακτικών υπηρεσιών περιορίζονται στο 16,4%, ενώ πέρσι το «κοντέρ» έμεινε στο 22,5%.

Κι επειδή ως γνωστόν, πέρα από το… καρότο- ειδικά μπόνους που πιθανότατα θα συνδεθούν με την επικείμενη αξιολόγηση και στην ΑΑΔΕ- υπάρχει και το… μαστίγιο, ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να είναι έτοιμο υπηρεσιακό σύστημα δεικτών για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων από την αναγκαστική είσπραξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΑΔΕ Κτηματολόγιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ