HΠΑ: Αστυνομικός πυροβολεί πισώπλατα και σκοτώνει Αφροαμερικανό [βίντεο] - iefimerida.gr

HΠΑ: Αστυνομικός πυροβολεί πισώπλατα και σκοτώνει Αφροαμερικανό [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως «εν ψυχρώ εκτέλεση» περιγράφουν ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και καταγράφει τη στιγμή που ένας αστυνομικός στη Γιούτα πυροβολεί πισώπλατα έναν Αφροαμερικανό, ενώ προσπαθεί να διαφύγει της σύλληψης.

Η εισαγγελία του Σολτ Λέικ Σίτι θεωρεί ότι οι αστυνομικοί ήταν σε αυτοάμυνα όταν το βράδυ της 13ης Αυγούστου 2017 σκότωσαν τον 50χρονο Πάτρικ Χάρμον, τον οποίο είχαν σταματήσει προηγουμένως επειδή οδηγούσε ποδήλατο χωρίς να έχει ανάψει τα φώτα. Και δεν τους απήγγειλε κατηγορίες μολονότι η κάμερα που έφερε πάνω του ένας εξ’ αυτούς συνέλαβε τον αστυνομικό Κλίντον Φοξ να φωνάζει «Γ@μ... Θα σε πυροβολήσω!» από απόσταση, προτού ρίξει τρεις σφαίρες στον Χάρμον, που έτρεχε προς αντίθετη κατεύθυνση.

«Τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Λένε ψέμματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να απειλήθηκαν. Απλώς προσπαθούσε να τους ξεφύγει», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian η ανεψιά του θύματος, Αλίσα Σο.

HΠΑ: Αστυνομικός πυροβολεί πισώπλατα και σκοτώνει Αφροαμερικανό [βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Ο Πάτρικ Χάρμον

Η αστυνομία του Σολτ Λέικ Σίτι υποστηρίζει ότι ο φόνος του Χάρμον ήταν νόμιμος επειδή τα όργανα της τάξης φοβήθηκαν για τις ζωές τους, αν και στο βίντεο το θύμα δεν φαίνεται να κινείται απειλητικά προς το μέρος τους. Ενώ το γραφείο του εισαγγελέα λέει ότι ο Χάρμον είπε «θα σας κόψω» στρεφόμενος μ’ ένα μαχαίρι προς τους αστυνομικούς ενώ έτρεχε να ξεφύγει. Στο βίντεο, ωστόσο, το θύμα δεν ακούγεται να εκστομίζει τέτοια απειλή. Ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι απομακρύνεται και δεν πλησιάζει τον αστυνομικό που τον πυροβόλησε.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο -ντοκουμέντου που καταγράφει το φόνο του 50χρονου προκαλεί νέο σάλο στις ΗΠΑ. Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι είναι το τελευταίο κρούσμα αστυνομικής βίας και ενός προκατειλημμένου συστήματος απονομής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, όπου οι λευκοί ή ισπανόφωνοι αστυνομικοί στοχοποιούν συστηματικά τους Αφροαμερικανούς, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι τελευταίοι δεν συνιστούν απειλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ