Καθυστερεί η αξιολόγηση: Μόνο τον Σεπτέμβριο έμειναν πίσω 16 εκκρεμότητες - iefimerida.gr

Καθυστερεί η αξιολόγηση: Μόνο τον Σεπτέμβριο έμειναν πίσω 16 εκκρεμότητες

Φωτογραφία: Mεγάλες οι καθυστερήσεις των προαπαιτουμένων για την αξιολόγηση/intimenews.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στον αέρα είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ως τις αρχές Νοεμβρίου (!), έτσι ώστε η αξιολόγηση να μην τραβήξει πέρα από την Πρωτοχρονιά.

Αφού όπως προκύπτει από τη λίστα με τις 95 εκκρεμότητες, τα βήματα προόδου είναι ελάχιστα, σχεδόν μηδενικά.

Μήπως εφαρμόστηκε το νέο σχέδιο κινητικότητας στο Δημόσιο; Μήπως έγιναν οι προκηρύξεις για τις νέες απο-πολιτικοποιημένες Γενικές Γραμματείες; Μήπως μεταβιβάστηκαν τα πρώτα ακίνητα προς αξιοποίηση στο νέο Υπερταμείο; Μήπως είχαμε τις περιγραφές θέσεων στην ΑΑΔΕ; Μήπως έγιναν οι αναγκαίες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την ενίσχυση της κάλυψης των τραπεζών στο Πτωχευτικό Δίκαιο; Η απάντηση είναι «όχι» και αυτά είναι μόνο μερικά από τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, γιατί αν ανατρέξει κανείς πιο πίσω, στις εκκρεμότητες του Αυγούστου, του Ιουλίου και του Ιουνίου, θα απογοητευθεί.

Ποιες ήταν οι 16 υποχρεώσεις του περασμένου μήνα;

1. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.
2. Δημόσια έσοδα (Τελωνεία): Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.
3. Κοινωνική προστασία: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.
4. Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs)
5. Νέα νομοθεσία για τους τομείς εξόρυξης.
6. Νέα νομοθεσία για τα γραφεία Κτηματολογίου.
7. Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ να υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.
8. Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ με την υποστήριξη της Τεχνικής Βοήθειας.
9. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.
10. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.
11. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.
12. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας.
13. Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός): Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων.
14. Δημόσια διοίκηση: Επιλογή γενικών διευθυντών.
15. Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των καλυμμένων πιστωτών (τράπεζες) σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.
16. Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.

Από τα παραπάνω είναι ζήτημα αν έχουν προχωρήσει ένα ή δύο, ενώ ως προς τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού, «φωνάζουν» οι εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με την άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα, με τη σύσταση του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων μεταξύ των οποίων το Ελληνικό, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τη λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η... ζαλάδα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν ανατρέξει κανείς στα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, όπου υποτίθεται ότι πρέπει να γίνει ο εξορθολογισμός των φοιτητικών επιδομάτων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (προκήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία με απόλυτη πλειοψηφία των μελών τους) κ.λ.π.

Οι καθυστερήσεις αυτές δεν έχουν διαφύγει, φυσικά, της προσοχής των δανειστών, καθώς από τη συνεχή ανταλλαγή e-mail, οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν σχηματίσει εικόνα για το πόσο πίσω έχουν μείνει βασικά παραδοτέα (key deliverables) του Προγράμματος. Ως εκ τούτου, οι παραινέσεις και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν πρέπει να διαβάζονται ως ψήφος εμπιστοσύνης αλλά ως ηχηρό καμπανάκι κινδύνου εκτροχιασμού του Προγράμματος συνολικά.

Μόνο καθησυχαστικό δεν είναι, άλλωστε, ότι το ελληνικό ζήτημα απουσιάζει παντελώς από την επίσημη ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας, όπως επίσης από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στην Ουάσινγκτον κατά τη Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida.gr, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η προοπτική παρατεταμένων συζητήσεων για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό, απειλούν να βάλουν στον «πάγο» το ελληνικό θέμα, ειδικά όσον αφορά στο αν, πότε και ποια θα είναι η παρουσία του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, με το σενάριο του «βελούδινου» διαζυγίου να θεωρείται, πλέον, απίθανο. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αν σε αυτήν την αβεβαιότητα, η ελληνική πλευρά συμβάλλει αρνητικά με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τότε το τρένο θα χαθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ