Αξιωματούχος Ευρωζώνης για τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό: «Σύμβολο κωλυσιεργίας και κακοδιαχείρισης» - iefimerida.gr

Αξιωματούχος Ευρωζώνης για τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό: «Σύμβολο κωλυσιεργίας και κακοδιαχείρισης»

Φωτογραφία: Lamda
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σύμβολο κωλυσιεργίας και κακοδιαχείρισης» χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, βάζοντας στο «στόχαστρο» όσους μπλοκάρουν την επένδυση, σχολίασε ειρωνικά ότι «προφανώς τα αεροπλάνα προσγειώνονταν πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα» επί δεκαετίες.

«Θα είναι ανακούφιση να τελειώσει αυτή η κουβέντα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το «ξεμπλοκάρισμα» αυτής της επένδυσης αυτή θα φέρει «σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, πιθανώς να είναι και μεγαλύτερα [σ.σ. τα οφέλη] από την ίδια την επένδυση.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Εurogroup «για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές κυμαίνονται στο ίδιο πνεύμα με τα σχόλια εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, που νωρίτερα σήμερα υπενθύμισε ότι το Ελληνικό είναι μνημονιακή δέσμευση.

«Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί βασικό επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως η Επιτροπή εξετάζει την απόφαση του ΚΑΣ να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος μια έκταση 280 στρεμμάτων.

FAZ: Ευρήματα εκεί όπου προσγειώνονταν 60 χρόνια τα αεροπλάνα;

Με μια δόση... ειρωνείας σχολιάζει την απόφαση του ΚΑΣ και η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε εκτενές άρθρο της παρουσιάζει και σχολιάζει τη μεγάλη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, που υπεγράφη μεν επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, αλλά μέχρι σήμερα συναντά προσκόμματα, τώρα και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η έναρξη του έργου.

«Στην αριστερή κοσμοθεωρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ταίριαζαν ποτέ οι ιδιωτικές επενδύσεις. Οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος προέρχονται ούτως ή άλλως από τον υδροκεφαλικό δημόσιο τομέα, με συνδικάτα που ανθίστανται στα μπόνους παραγωγικότητας και αποτρέπουν τις απολύσεις χρόνια απόντων υπαλλήλων. Για όλους αυτούς οι ιδιώτες επενδυτές στο Ελληνικό είναι ύποπτοι.»

«Τώρα ανθίστανται και οι αρχαιολόγοι που προέρχονται επίσης από τον χώρο της κρατικοδίαιτης γραφειοκρατίας και θέλουν να αξιοποιήσουν τα μέσα που διαθέτουν για να μπλοκάρουν την επένδυση στο Ελληνικό. Το ΚΑΣ χαρακτήρισε τώρα σημαντικά για την αρχαιολογία 30 εκτάρια του χώρου. Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα γνωστό για μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Οι αρχαιολόγοι εξάλλου δεν ενόχλησαν κανέναν τα τελευταία 60 χρόνια, οπότε προσγειώνονταν και απογειώνονταν εκεί ασταμάτητα τα αεροπλάνα. Για τους επενδυτές η απόφαση σημαίνει ή ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους ή να προετοιμαστούν για μακροχρόνιες δικαστικές αντιπαραθέσεις.»

«Η απόφαση των αρχαιολόγων», καταλήγει η FAZ, «δεν διευκολύνει καθόλου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που μόλις είχε αρχίσει να κρατά αποστάσεις από ιδεολογικές θέσεις του παρελθόντος και να προβάλλεται σαν πραγματιστής που θέλει να διασφαλίσει επενδύσεις και οικονομική ευημερία. Ο Τσίπρας θα κατέβει σε εκλογές το αργότερο το 2019, ίσως και το 2018, οπότε ο αντίπαλός του Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί ως ο πραγματικός εγγυητής των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Τώρα κυκλοφορούν εικασίες για το αν η κυβέρνηση θα στραφεί κατά του ΚΑΣ. Θα προηγηθούν ωστόσο σίγουρα οι αντιπαραθέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ