Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] - iefimerida.gr

Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οταν απευθυνόταν στην Κίτυ, την οποία φανταζόταν σταρ του κινηματογράφου, ή όταν ανακάλυπτε τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα με τον γιο μιας φίλης των γονιών της, η Αννα Φρανκ είχε τα χαρακτηριστικά μιας κανονικής έφηβης.

Αλλά η Αννα Φρανκ είχε την «ατυχία» να είναι Εβραία, γερμανικής καταγωγής, και να μεγαλώσει στη διάρκεια του Πολέμου, την εποχή των Ναζί.

Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η οικογένειά της είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, αλλά παγιδεύτηκε όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία. Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1943 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ. Μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν, στις 4 Αυγούστου 1944, και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο στις αρχές του 1945, σε ηλικία 15 ετών, στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν. Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του. Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis («Το πίσω σπίτι») και έγινε παγκόσμιο φαινόμενο: μεταφράστηκε σε 67 γλώσσες και πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ωστόσο, 70 χρόνια αργότερα, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: ποιος κατέδωσε την οικογένεια Φρανκ στην Γκεστάπο; Γείτονες; Ενας πρώην εργαζόμενος του πατέρα της; Η σύζυγος κάποιου εργαζομένου;

Το μυστήριο ίσως απαντηθεί σύντομα. Για να λύσει ένα θέμα που έχει μπει στο αρχείο, ο σκηνοθέτης Thijs Bayens και ο δημοσιογράφος Pieter Van Twisk δημιούργησαν μια ομάδα 19 ειδικών, υπό τις οδηγίες του Vince Pankoke, ενός πρώην πράκτορα του FBI, ο οποίος είναι διάσημος γιατί δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί εμπόρους ναρκωτικών της Κολομβίας.

Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Οπως αποκαλύπτει τώρα ο βρετανικός «Guardian», ο φάκελος «Αννα Φρανκ» θα εμπλουτιστεί με νέες τεχνικές έρευνας, ειδικά με τη χρήση big data.

Το σπίτι της Αννας Φρανκ στο Αμστερνταμ χαιρέτισε την πρωτοβουλία και έθεσε το αρχείο του στη διάθεση της έρευνας.

Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Τον Δεκέμβριο του 2016, το σπίτι-μουσείο είχε δημοσιεύσει μια δική του έρευνα, στην οποία άφηνε να εννοηθεί ότι η κρυψώνα των Φρανκ είχε αποκαλυφθεί τυχαία και όχι από κακή προαίρεση τρίτου προσώπου. «Παρά τις έρευνες δεκαετιών, η προδοσία δεν αποκαλύπτεται», είχε δηλώσει τότε ο διευθυντής του Μουσείου Ronald Leopold, ο οποίος τώρα δηλώνει ικανοποιημένος που θα γίνει νέα έρευνα με τη βοήθεια πρώην πράκτορα του FBI.

Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 9


Οι ιστορικοί, εγκληματολόγοι και άλλοι ειδικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση δείχνουν αισιόδοξοι. Ο Vince Pankoke ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ντοκουμένα που εστάλησαν στις ΗΠΑ μετά τον Πόλεμο. «Βρήκαμε λίστες ονομάτων Εβραίων που είχαν συλληφθεί μετά από κατάδοση, βρήκαμε λίστες καταδωτών και ονόματα πρακτόρων της Γκεστάπο που ζούσαν στο Αμστερνταμ. Ολα αυτά θα μπουν στη βάση δεδομένων και μπορούμε να βρούμε τους συνδέσμους», εξήγησε, ενώ κάλεσε όσους γνωρίζουν κάτι για την τύχη της νεαρής κοπέλας να επικοινωνήσουν μαζί του.

«Δεν είμαστε εδώ για να δείξουμε κάποιον με το δάχτυλο ή να τον οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη. Προσπαθώ απλά να λύσω το τελευταίο μυστήριο της καριέρας μου», δήλωσε ο Vince Pankoke στη βρετανική καθημερινή εφημερίδα. Ας σημειωθεί ότι ο πατέρας Οττο Φρανκ, επιστρέφοντας από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, ανακάλυψε ότι η γυναίκα του Εντίθ, οι δυο του κόρες Αννα και Μάργκο, καθώς και οι Van Pels και ο οδοντίατρος Fritz Pfeffer, οι οποίοι ζούσαν όλοι στο κρυφό δωμάτιο, είχαν όλοι σκοτωθεί. Οι πρώτες του υποψίες ήταν ότι κάποιος τους πρόδωσε και υπέθεσε ότι ήταν ο Wilhelm Van Maaren, ένας από τους εργαζόμενούς του. Εγιναν δύο έρευνες, μία το 1947 και η δεύτερη το 1963, από την ολλανδική αστυνομία, αλλά δεν βρέθηκαν αποδείξεις εναντίον του Van Maaren.

Θα μάθουμε ποτέ ποιος κατέδωσε την Αννα Φρανκ; [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άννα Φρανκ κατέδωσε έρευνα FBI
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ