Μετά από κάθε μακελειό στις ΗΠΑ, το σάιτ «The Onion» ανεβάζει το ίδιο άρθρο [εικόνες] - iefimerida.gr

Μετά από κάθε μακελειό στις ΗΠΑ, το σάιτ «The Onion» ανεβάζει το ίδιο άρθρο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιλέγοντας το παράλογο και την επανάληψη, το σατυρικό σάιτ θέλει να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι τι συμβαίνει με το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.


Από το 2014 ως σήμερα και κάθε φορά που συμβαίνει ένα μακελειό, το σάιτ ανεβάζει το ίδιο άρθρο: αυτό έκανε το 2014 όταν ένας φοιτητής σκότωσε έξι άτομα σε ένα πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το επανέλαβε τρεις φορές το 2015, μετά τη δολοφονία 9 ατόμων σε μια εκκλησία του Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα, 9 ατόμων σε πανεπιστήμιο του Ορεγκον και 14 ατόμων στο Σαν Μπερναντίνο, στην Καλιφόρνια. Το επανέλαβε στις 2 Οκτωβρίου 2017, μετά το μακελειό του Λας Βέγκας στο οποίο σκοτώθηκαν 58 άτομα και τραυματίστηκαν 527.
Ο τίτλος του άρθρου που ανεβαίνει επαναλαμβανόμενο είναι :
«Δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να εμποδίσουμε αυτό που συνέβη», λέει η μόνη χώρα στον κόσμο όπου αυτό συμβαίνει συχνά».

Μετά από κάθε μακελειό στις ΗΠΑ, το σάιτ «The Onion» ανεβάζει το ίδιο άρθρο [εικόνες] | iefimerida.gr 0



Η αρχή του άρθρου είναι επίσης πάντα η ίδια:
«Στις ώρες που ακολούθησαν το ξέσπασμα της βίας στο (…), όπου ένας μοναχικός σκοπευτής σκότωσε πάνω από (…) άτομα και τραυμάτισε (…) άλλα, οι κάτοικοι που ζουν στη μοναδική χώρα όπου αυτού του είδους οι μαζικές επιθέσεις συμβαίνουν συχνά έχουν συμπεράνει ότι δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να εμποδιστεί το μακελειό».


Ενώ στο άρθρο παρατίθεται πάντα η δήλωση ενός αμερικανού πολίτη, πάντα η ίδια:
«Είναι μια φοβερή τραγωδία, αλλά αυτού του είδους τα πράγματα συμβαίνουν καμιά φορά και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα εμποδίσουμε. Είναι λυπηρό, αλλά τι θέλετε να γίνει; Τίποτα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει αυτόν τον άνθρωπο να πυροβολήσει και να σκοτώσει αυτά τα άτομα αν ήθελε να το κάνει».

Μετά από κάθε μακελειό στις ΗΠΑ, το σάιτ «The Onion» ανεβάζει το ίδιο άρθρο [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Και το άρθρο καταλήγει με την ίδια πάντα περιγραφή της Αμερικής, αυτής της χώρας «όπου διαδραματίστηκαν πάνω από τις μισές μαζικές επιθέσεις στον κόσμο, τα πενήντα τελευταία χρόνια».

Το The Onion εφαρμόζει πάνω από είκοσι χρόνια αυτό το καυστικό στιλ, ορισμένοι λένε υπερβολικά ειρωνικό, για όλα τα θέματα. Κοροϊδεύει ειδικά όλους τους αμερικανούς πολιτικούς, στοχοποιεί τις τάσεις είτε είναι προοδευτικές είτε συντηρητικές. Τους κάνει όλους να γελάνε αλλά και να θυμώνουν ταυτόχρονα.
Εχει ειδικότητα στις μαζικές δολοφονίες και κυρίως στις συνέπειες της οπλοκατοχής και της διάδοσης των όπλων στις ΗΠΑ. Είναι ένα σάιτ εξαιρετικά ειλικρινές και αξιοποιεί το παράλογο για να προωθήσει τα θέματά του και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.
Επαναλαμβάνοντας επί χρόνια το ίδιο άρθρο, το σάιτ παραπέμπει στον παραλογισμό της πραγματικότητας στις ΗΠΑ: μιας χώρας όπου τα μακελειά (τουλάχιστον 4 νεκροί) είναι καθημερινά, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ορθολογικά για το πρόβλημα.
Το σάιτ δημοσίευσε μάλιστα και άρθρο με τίτλο « AR-15 », στο οποίο μιλάει μια καραμπίνα και λέει ότι «είναι τιμή μου που προτιμούν εμένα αντί για αναρίθμητες ανθρώπινες ζωές». Κι αυτό δεν είναι πλέον σάτιρα, είναι πολιτική θέση.


Μια από τις μεγαλύτερες φιλοφρονήσεις για την μέθοδο του σάιτ The Onion την έκανε το περιοδικό Wired, το οποίο σημειώνει ότι τα άρθρα του εν λόγω σάιτ γίνονται όλα viral.
«Οταν όλος ο κόσμος μοιάζει με “pinata” γεμάτη κακία, είναι καθησυχαστικό να ξέρουμε ότι κι άλλοι άνθρωποι μοιράζονται τις έγνοιες μας, αλλά μπορούν να το εκφράσουν καλύτερα από εμάς. Και συχνά, το καλύτερο μέσο γι'αυτό τον θυμό μας είναι η άμεση και κομψή σάτιρα που μόνο το σάιτ “The Onion” μπορεί να κάνει».
Ακόμη και οι τίτλοι των άρθρων για την οπλοκατοχή και τις επιθέσεις με όπλο στις ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύονται στο The Onion και γίνονται όλα viral είναι ενδεικτικοί.


Δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στις 2 Οκτωβρίου 2017:
«Οι Αμερικανοί είναι αισιόδοξοι ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μακελειό πριν σταματήσουν οριστικά, χωρίς λόγο».


«Η NRA δηλώνει ότι τα μακελειά είναι το λυπηρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να προστατευθεί το δικαίωμα των ανθρώπων να κάνουν κι άλλα μακελειά..»


Για παράδειγμα, ο Bill O’Reilly, πρώην διάσημος τηλεπαρουσιαστής του Fox News, έγραψε στο σάιτ του, λίγες ώρες μετά το μακελειό του Λας Βέγκας με τους 58 νεκρούς:
«Αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα της αμερικανικής ελευθερίας. (…) Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας. Τρελοί και επικίνδυνοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν ώσπου να προκαλέσουν ζημιές».
Εν τω μεταξύ, ο φανταστικός Αμερικανός ο οποίος παρουσιάζεται στο The Onion να λέει «Μα, τι μπορούμε να κάνουμε;» είναι στην ουσία πραγματικός. Εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Αμερικανών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Είναι επίσης ενδεικτικό ότι μια μητέρα από το Μίτσιγκαν, η οποία ήταν παρούσα στη συναυλία όταν έγινε το μακελειό στο Λας Βέγκας, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν αυτή η επίθεση θα αλλάξει τα πράγματα στις ΗΠΑ.
«Σίγουρα», απάντησε.
Αλλά όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να μπει φρένο στην οπλοκατοχή, πρόσθεσε:
«Α, όχι. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα γίνει ό,τι και στα αεροδρόμια. Θα μας ψάχνουν πριν μπούμε στα ξενοδοχεία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ The Onion ίδιο άρθρο μακελειό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ