Η «διόρθωση φύλου» φέρνει τριγμούς στη ΝΔ - iefimerida.gr

Η «διόρθωση φύλου» φέρνει τριγμούς στη ΝΔ

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε για την ψηφοφορία / INTIMENEWS: ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρέχουν να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τον σκόπελο ως προς την στάση που θα τηρήσει το κόμμα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την «διόρθωση φύλλου», στην ΝΔ. Το επίμαχο σ.ν εγκρίθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, με θετικές επί της αρχής ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ (μετά την κωλοτούμπα που έκαναν, σ’ αντάλλαγμα την στήριξη του Πάνου Καμμένου από τον Αλέξη Τσίπρα...), του Ποταμιού και της ΔΗ ΣΥ.

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε, ενώ ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

Δεν είναι μυστικό, ότι στην ΝΔ, οι «υπερσυντηρητικοί», και δεν είναι λίγοι, αντιδρούν στην υπερψήφιση ενός τέτοιου νόμου. Και δεν το κρύβουν. Με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους, ακόμη και «ηχηρά» γαλάζια ονόματα, εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για ένα μέτρο που κατά την αντίληψή τους (αλλά και την άποψη που εκφράζει η επίσημη Εκκλησία καθώς και μεγάλο μέρος της κοινωνίας) επιχειρεί να αλλάξει την «κανονικότητα», τα «ιερά και τα όσια» του ελληνοχριστιανισμού, τις «δεδομένες» αρχές της κοινωνικής συμβίωσης.

Η απόφαση της ΝΔ (μαζί με το Ποτάμι και την ΔΗ ΣΥ), με αφορμή την αρχική άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου, να μην υπερψηφίζει κυβερνητικά σ.ν αν δεν τα ψηφίζουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, για να δημιουργήσει η αντιπολίτευση προβλήματα συνοχής και «δεδηλωμένης» στον κυβερνητικό συνασπισμό, βόλεψε προς στιγμήν τους υπερσυντηρητικούς νεοδημοκράτες. Η «τράμπα» όμως που ακολούθησε, εξ αιτίας των προβλημάτων του Πάνου Καμμένου, με τον ΣΥΡΙΖΑ (σε στηρίζουμε, κι’ εσύ ψηφίζεις και νομοσχέδια με τα οποία δεν συμφωνείς) αναγκάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει πλέον ξεκάθαρη θέση επί του επίμαχου νομοσχεδίου. Είχε πει « δεν ψηφίζω, ακόμη και όταν συμφωνώ, αν δεν ψηφίζουν και οι ΑΝΕΛ»-άρα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, συμφωνούσε. Τώρα που ψηφίζουν και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ τι θα κάνει;

Η επίσημη δικαιολογία για την αποχή της ΝΔ κατά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, ήταν ότι δεν καλύπτει την αξιωματική αντιπολίτευση η νομοτεχνική βελτίωση που προστέθηκε στο νομοσχέδιο από τον υπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι«κατεβαίνει στο 15ο έτος (σ.σ.: το όριο) της ηλικίας και αποδεχόμαστε τις προτάσεις των κομμάτων και της αντιπολίτευσης, που είχαν πει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάποια ιατρική γνωμοδότηση. Αυτή θα υπάρχει. Θα υπάρχει γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου το οποίο θα συσταθεί στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" με απόφαση του ΔΣ του». Και ο εισηγητής της ΝΔ κ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τις δικές του νομοθετικές βελτιώσεις, διότι θεωρεί ότι δεν αρκεί μια απλή δήλωση για την αλλαγή φύλου.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα. Και σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, οι «βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ, θα είναι τέτοιες που θ’ απορριφθούν από την κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που διάκεινται ευνοϊκά στο νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να... ξεφύγει η ΝΔ, και να βρει «πάτημα» για την καταψήφιση του νόμου (ή την αποχή της από την ψηφοφορία...) το ότι δεν έγιναν δεκτές οι δικές της εισηγήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το «σύμφωνο συμβίωσης» μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, θέμα για το οποίο υπήρχαν επίσης διαφορετικές θέσεις στην ΝΔ (και είχε πολεμήσει με σφοδρότητα η Εκκλησία...), επελέγη η λύση οι βουλευτές να ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Έτσι κι’ αλλιώς, υπήρχε στην Βουλή ξεκάθαρη υπερκομματική συμφωνία για την υπερψήφισή του, άρα ήταν ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιδείξει από την μια «φιλελεύθερη, εκσυγχρονιστική» αντίληψη επί ενός σημαντικού κοινωνικού ζητήματος, κι’ από την άλλη να επιβεβαιώσει την «εσωκομματική δημοκρατία». Το αποτέλεσμα της στάσης εκείνης, ήταν να καταγραφεί μια ευρεία...υποκρισία στις τάξεις της ΝΔ, αφού ναι μεν αρκετοί βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, άλλοι καταψήφισαν ενώ ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, μεταξύ των οποίων και η κ. Μπακογιάννη, επέλεξε την...«ασφαλή» στάση να μην παραστεί καν στην ψηφοφορία, με την επίκληση διαφόρων «έκτακτων προβλημάτων»

Οι καιροί, οι συνθήκες και οι ισορροπίες έχουν αλλάξει σήμερα. Και στο γενικό πολιτικό σκηνικό αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει στο συγκεκριμένο αυτό νομοσχέδιο η ηγεσία της ΝΔ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΔ διόρθωση φύλλου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ