Καμπανάκι από τα φέσια του Δημοσίου -Να γιατί ο Ρέγκλινγκ «πάγωσε» τα 800 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Καμπανάκι από τα φέσια του Δημοσίου -Να γιατί ο Ρέγκλινγκ «πάγωσε» τα 800 εκατ. ευρώ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στα ίδια υψηλά επίπεδα έμειναν και τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι μολονότι έπεφτε ζεστό χρήμα από τη δόση του Ιουνίου, το κράτος δημιουργούσε παράλληλα νέα χρέη.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι αποκαλυπτικά. Οι οφειλές του Δημοσίου παρέμειναν στα 3,912 δισ., δηλαδή μόλις 5 εκατ. χαμηλότερα από τον Ιούλιο, ενώ άλμα έκαναν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, που έφτασαν στα 2,114 δισ. από 1,521 δισ., κυρίως λόγω... πάγου στις επιστροφές φόρου εισοδήματος (πάνω από 1,5 δισ. ήταν σε εκκρεμότητα τον Αύγουστο).

Αν και τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο έγιναν επιστροφές-μαμούθ ύψους 1,6 δισ. ευρώ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη με την αποπληρωμή των υπόλοιπων οφειλών. Τουναντίον. Όπως φαίνεται, άλλωστε, από τα στοιχεία του ΓΛΚ, τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ τα χρέη ΕΟΠΥΥ-νοσοκομείων.

Ήδη ο επικεφαλής του ESM παρέπεμψε στο EuroWorking Group στο τέλος του μήνα, οπότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για «καθαρή» μείωση των οφειλών του Δημοσίου κατά 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. Μετά τις 31 Οκτωβρίου τα χρήματα χάνονται...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φέσια δημόσιο Κλάους Ρέγκλινγκ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ