ΕΚΤ: Προθεσμία στις τράπεζες να καλύψουν στο 100% τα νέα «κόκκινα δάνεια» - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Προθεσμία στις τράπεζες να καλύψουν στο 100% τα νέα «κόκκινα δάνεια»

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα για ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα ιδιαίτερα σε Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο, η ΕΚΤ αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για να καλύψουν το 100% των κόκκινων δανείων.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να εκδώσει οδηγία, η οποία θα συστήνει, σε επίπεδο καλής πρακτικής, το σχηματισμό πρόβλεψης που θα αντιστοιχεί στο 100% της αξίας του δανείου.

Ειδικότερα για τα δάνεια που δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις οι τράπεζες καλούνται να σχηματίζουν πρόβλεψη ίση με την αξία του δανείου εντός διετίας, ενώ για όσα διαθέτουν εξασφαλίσεις ορίζεται ως χρονικός ορίζοντας η επταετία.

Η προθεσμία για τον σχηματισμό προβλέψεων θα αφορά μόνο σε δάνεια που καθίστανται προβληματικά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018 και όχι τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και εμποδίζουν τον δανεισμό δημιουργώντας πρόβλημα για την ΕΚΤ, καθώς η αδύναμη πιστωτική επέκταση μετριάζει τον αντίκτυπο της νομισματικής τόνωσης από τα χαμηλά επιτόκια, σημειώνει το πρακτορείο.

Παρόλα αυτά, τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τα σχεδόν 1 τρισεκατομμύρια ευρώ επισφαλή δάνεια που έχουν ήδη στα βιβλία τους οι τράπεζες. Εχουν ως στόχο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων «κόκκινων» δανείων.

Η πρόταση της ΕΚΤ δημοσιεύθηκε για διαβούλευση και αποτελεί συμπλήρωμα του εγγράφου κατευθύνσεών της προς τις τράπεζες για τα ΜΕΔ. «Προτείνεται το σχέδιο συμπληρώματος να ισχύει για τα νέα ΜΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα ΜΕΔ, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες με υψηλά επίπεδα ΜΕΔ να υποβάλουν το πρώτο εξάμηνο του έτους στρατηγικές για τα ΜΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των στόχων τους μείωσης των ΜΕΔ. Πολλές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουν υποβάλει αξιόπιστες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων μείωσης.

Ωστόσο, για ορισμένες τράπεζες απαιτούνται ακόμη ορισμένες βελτιώσεις», αναφέρει η ΕΚΤ.

«Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη μείωση των ΜΕΔ, τον σχηματισμό προβλέψεων για τα αποθέματα ΜΕΔ, καθώς και τις εξελίξεις όσον αφορά τις στρατηγικές για τα ΜΕΔ. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις σκέψεις της για περαιτέρω πολιτικές με σκοπό την αντιμετώπιση του υφιστάμενου αποθέματος των ΜΕΔ, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων μεταβατικών ρυθμίσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στις 30 Νοεμβρίου 2017 η ΕΚΤ θα διοργανώσει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης στις εγκαταστάσεις της στη Φρανκφούρτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ δάνεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ