Δέκα υποθέσεις απαγωγών που συγκλόνισαν την Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Δέκα υποθέσεις απαγωγών που συγκλόνισαν την Ελλάδα [εικόνες]

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου δόθηκε τέλος σε μια από τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις απαγωγών που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα -αυτή του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ο επιχειρηματίας επέστρεψε στο σπίτι του μετά την εξάμηνη ομηρεία του και πλέον οι απαγωγείς του θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που υπόθεση απαγωγής συγκλονίζει το πανελλήνιο, αφού τα τελευταία 28 χρόνια αρκετές υποθέσεις έχουν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές.

1990: Υπόθεση Μαρσελίνο

Τον Μάρτιο του 1990, ο Κώστας Σπινάρης απήγαγε τον 17χρονο ποδοσφαιριστή του «Κεραυνού» Αγίας Βαρβάρας, Γιάννη Τσατσάνη, γνωστό και ως «Μαρσελίνο», για να εισπράξει λύτρα 150.000.000 δραχμών από την οικογένειά του.

Ο Σπινάρης -μαζί με τους συνεργούς του- προσποιούνταν τον Ιταλό στο τηλέφωνο, ενώ συνέχιζε να ζητά λύτρα από την οικογένεια του νεαρού, ακόμα και όταν τον είχε σκοτώσει.

Το πτώμα του αδικοχαμένου αγοριού βρέθηκε θαμμένο σε στάνη στα Σκούρτα Βοιωτίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους δράστες του συγκεκριμένου εγκλήματος ήταν αδερφικοί φίλοι και συγγενείς του θύματος.

Δέκα υποθέσεις απαγωγών που συγκλόνισαν την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

1991: Υπόθεση Οσκανιάν

Στις 12 Ιουλίου του 1991, δύο άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι της 12χρονης Βελγίδας Ταμάρ Οσκανιάν, κόρης εμπόρου πολυτίμων λίθων και την απήγαγαν.

Άρπαξαν την ανήλικη αφού πρώτα αναισθητοποίησαν την νταντά της -η οποία στη συνέχεια εξέπνευσε- με χλωροφόρμιο. Oταν έμαθαν για τη συγκεκριμένη εξέλιξη οι απαγωγείς απελευθέρωσαν τη 12χρονη, χωρίς να πάρουν τα 2 εκατομμύρια δολάρια που ζητούσαν, φοβούμενοι τις συνέπειες.

1995: Υπόθεση Δαλάκα

Το Νοέμβριο του 1995 ο τότε 11χρονος Κωστάκης Δαλάκας επιστρέφει σπίτι από το σχολείο. Λίγους μήνες πριν, η γιαγιά του είχε κερδίσει 130 εκατ. δραχμές στο λαχείο. Η σπείρα που 4 χρόνια πριν είχε απαγάγει την Οσκανιάν, αρπάζει τον μικρό και ξεκινάει τα απειλητικά τηλεφωνήματα στην οικογένειά του, τονίζοντας πως όλοι οι απαγωγείς είναι φορείς του AIDS και πως αν δεν έπαιρναν άμεσα τα χρήματα θα μετέδιδαν τον ιό στο παιδί. Πέντε ημέρες μετά, τους παραδόθηκε το ποσό των 41 εκατ. δρχ. και άφησαν ελεύθερο τον ∆αλάκα.

Δέκα υποθέσεις απαγωγών που συγκλόνισαν την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το σπίτι στο οποίο κρατείτο ο νεαρός άνηκε στον έμπορο αυτοκινήτων από την Γλυφάδα, Γιάννη Χειλά, φίλο της οικογένειας, που διατηρούσε σχέσεις µε τη Φανή Ιωάννου Χατζηρουσέα, θεία του απαχθέντος. Ηταν οι δράστες και των δύο παιδικών απαγωγών, και της Οσκανιάν και του ∆αλάκα. Μαζί τους ομολογούν και οι Χρήστος Χειλάς και Γιάννης ∆ιαγγελάκης.

Δέκα υποθέσεις απαγωγών που συγκλόνισαν την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

1996: Υπόθεση Κουκέα

Στις 25 Ιανουαρίου του 1996 η 24χρονη τότε καθηγήτρια ξένων γλωσσών Ζέτα Κουκέα έζησε την εφιαλτικότερη νύχτα της ζωής της.

«Επέστρεφα στο σπίτι μου στο Ν. Ψυχικό. Μόλις πάρκαρα το αυτοκίνητό μου, με απήγαγαν άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και με μετέφεραν σε ένα σπίτι. Ημουν τρομοκρατημένη» είπε αργότερα στην κατάθεσή της.

Οι δράστες την κράτησαν τέσσερις ημέρες, ώσπου συμφώνησαν με τον πατέρα της και έμπορο αυτοκινήτων Παναγιώτη Κουκέα το ποσό των 49,4 εκατ. δραχμών ως λύτρα.

Την απαγωγή είχε σχεδιάσει ο Πέτρος Καμπούρης που είχε επιχειρήσει να αγοράσει ανεπιτυχώς ταξί από τον πατέρα του θύματος.

1996: Υπόθεση Τσαμπάζη

Τον Αύγουστο του 1996, ο γιος μεγαλοεργολάβου της Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Τσαμπάζης πέφτει θύμα απαγωγής από τον άνθρωπο που έπλενε το αυτοκίνητό του!

«Εγκέφαλος» της απαγωγής του, ήταν ο Αλβανός Ντολόρες Μούτσιο μαζί με τρεις συνεργούς του, οι οποίοι πήραν τα 150 από τα 300 εκατομμύρια που ζήτησαν αρχικά για λύτρα.

Οι δράστες κρατούσαν τον νεαρό στην Αλβανία και στη συνέχεια τον άφησαν ελεύθερο σε παραλία της Κέρκυρας.

Δέκα υποθέσεις απαγωγών που συγκλόνισαν την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Συνεργοί των απαγωγέων του Τσαμπάζη

2001: Υπόθεση Ζώνα

Τον Οκτώβριο του 2001, ο 34χρονος τότε Γιάννης Ζώνας κρατήθηκε από τους απαγωγείς του για δύο μήνες, μέχρι οι δράστες να παραλάβουν το ένα από τα τρία εκατομμύρια δολάρια που ζήτησαν. Η απαγωγή έγινε στην περιοχή του Κηφισού και πίσω από αυτή ήταν η «Greek Mafia».

Εν τέλει, χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια, ώστε ο Παναγιώτης Βλαστός να ομολογήσει, πως είχε συμμετοχή στην απαγωγή του 34χρονου τότε επιχειρηματία, την οποία, υποστήριξε, πως είχαν διαπράξει οι Χριστόφορος Λασιθιωτάκης και Άλμπερτ Νουρούσνια.

Δέκα υποθέσεις απαγωγών που συγκλόνισαν την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Λασιθιωτάκης και Αργυρόπουλος

2005: Υπόθεση Μασούτη

Τον Δεκεμβρίου του 2005, στην Θεσσαλονίκη, δύο άγνωστοι άνδρες εμφανίζονται ως αστυνομικοί στο θυροτηλέφωνο της οικίας του επιχειρηματία Διαμαντή Μασούτη.

Όταν το θύμα άνοιξε την πόρτα, οι δράστες του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν και απαίτησαν λύτρα ύψους 1 εκατ. ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο.

Ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με τον οικονομικό του διευθυντή που τον ενημέρωσε ότι τα διαθέσιμα μετρητά τους ήταν 300.000 ευρώ. Οι κακοποιοί συμφώνησαν, πήρα τα χρήματα αυτά και τράπηκαν σε φυγή.

2008: Υπόθεση Μυλωνά

Τον Ιούνιο του 2008 η απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά στην Θεσσαλονίκη έχει παγώσει το πανελλήνιο, με τις αστυνομικές Αρχές να αναζητούν για 13 ημέρες τα ίχνη του.

Τρεις οπλισμένοι κουκουλοφόροι που ήταν κρυμμένοι στο πάρκινγκ του σπιτιού του, απήγαγαν τον επιχειρηματία και τράπηκαν σε φυγή. Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, εγκέφαλος της συγκεκριμένης απαγωγής ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Οι απαγωγείς, αφού πήραν το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ, άφησαν ελεύθερο να επιστρέψει στη γυναίκα και τα παιδιά του.

«Εσύ μπορεί να είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου εμείς όμως είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες των απαγωγών». Έτσι είχε συστηθεί στον πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας Γιώργο Μυλωνά, ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

2009: Υπόθεση Παναγόπουλου

Αλλη μια απαγωγή από την «Greek Mafia» πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2009, όταν ένα βανάκι έκλεισε τον δρόμο στο αυτοκίνητο του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου στο Καβούρι.

Οι οπλισμένοι δράστες πήγαν τον εφοπλιστή στον σκουπιδότοπο του Υμηττού και στη συνέχεια τον έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος, με την απαγωγή να κρατάει συνολικά 192 ώρες!

Ο κ. Παναγόπουλος σώθηκε χάρη στη σύζυγό του, η οποία κατάφερε δίνοντας 30 εκ. ευρώ, να διαπραγματευτεί με τους απαγωγείς και να απελευθερώσει τον άνδρα της.

Λίγους μήνες μετά, συνελήφθησαν 18 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Βλαστός.

2012: Υπόθεση Παπαγεωργίου

Στις 9 Αυγούστου του 2012 ο Μάριος Παπαγεωργίου, έπεσε θύμα απαγωγής στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου

«Εγκέφαλος» ήταν ο φίλος της οικογένειας Πέτρος Μιχαλεάκος, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε, ωστόσο ποτέ δεν αποκάλυψε την τύχη του άτυχου Μάριου.

Ο άτυχος 26χρονος συναντήθηκε τη μοιραία ημέρα τον 72χρονο «οικογενειακό φίλο» αφού ο τελευταίος φέρεται πως γνώριζε ότι η μητέρα του θύματος είχε κερδίσει ένα ποσό στο λαχείο.

Οι «επαφές» των απαγωγέων με τη μητέρα του άτυχου νεαρού συνεχίστηκαν ως τις 17 Αυγούστου 2012. Στις 4 Σεπτεμβρίου ενα μακάβριο εύρημα σήμανε συναγερμό στη Μεσσηνιακή Μάνη και άνοιξε πάλι την πόρτα των ερευνών για τον άτυχο Μάριο Παπαγεωργίου. Χωρικοί εντόπισαν ανθρώπινα οστά την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, σκορπισμένα μέσα σε παλιό εκκλησάκι στη περιοχή Λαγκάδα.

Η σορός του Μάριου Παπαγεωργίου, ο οποίος χάθηκε από τις 9 Αυγούστου του 2012, δεν έχει βρεθεί ακόμα. Tα μέλη της σπείρας, που τον απήγαγαν και τον δολοφόνησαν ήδη βρίσκονται στην φυλακή. Αρνούνται να αποκαλύψουν ωστόσο, που βρίσκεται η σορός του.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα μακάβριο εύρημα σήμανε συναγερμό στη Μεσσηνιακή Μάνη και άνοιξε και πάλι την πόρτα των ερευνών για τον άτυχο άντρα. Οπως έγινε γνωστό, χωρικοί εντόπισαν ανθρώπινα οστά σκορπισμένα μέσα σε παλιό εκκλησάκι στη περιοχή Λαγκαδά.

Δέκα υποθέσεις απαγωγών που συγκλόνισαν την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απαγωγές Ελλάδα ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΑΓΩΓΩΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ