ΙΟΒΕ:Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται η απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση παραμένει - iefimerida.gr

ΙΟΒΕ:Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται η απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση παραμένει

Οι πιο απαισιόδοξοι από όλους τους Ευρωπαίους παραμένουν οι Ελληνες/Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα να εμφανίζεται ωστόσο οι προσδοκίες των νοικοκυριών τόσο για την οικονομική τους κατάσταση όσο και για την οικονομία της χώρας επιδεινώνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Οικονομικής Συγκυρίας, που δημοσιοποίησε σήμερα το ΙΟΒΕ ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε φτάνοντας στις 100,6 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσημείωτη. Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σημασία που είχε η άμβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά με την ομαλή πορεία του προγράμματος, όπως σε κάποιο βαθμό και την καλή πορεία του τουρισμού.

Αυτοί είναι και οι ισχυρότεροι παράγοντες στην τρέχουσα περίοδο και παρά τις δυσμενείς φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται να διαμορφώνονται προσδοκίες ανάκαμψης της οικονομίας, έστω και με μικρότερο ρυθμό από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιομηχανία είναι έντονη ενώ οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες δεν μεταβάλλονται σημαντικά.

Αναφορικά με την καταναλωτική εμπιστοσύνη αυτή βελτιώνεται κυρίως λόγω των λιγότερο δυσμενών προβλέψεων για την ανεργία.

Η Ελλάδα, η χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Πάραυτα, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το χαμηλότερο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία (-23 από -25,2 τον Ιούλιο), η Κροατία (-18 από -15,9 τον Ιούλιο), η Ρουμανία (-15 έναντι -17 τον Ιούλιο) και η Ουγγαρία (-13,6 κατόπιν -14,8 τον Ιούλιο).

Ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης σε επίπεδο ΕΕ αυξήθηκε, στις -1,6 μονάδες (-2,3 τον Ιούλιο), ενώ παρόμοια ήταν η τάση του σε επίπεδο Ευρωζώνης (-1,2 από -1,7 τον Ιούλιο).

Ανοδική τάση τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο σημειώθηκε σε 17 χώρες (από 13 τον Αύγουστο και 12 τον Ιούλιο), ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 13 χώρες: οι σκανδιναβικές (∆ανία, Σουηδία, Φινλανδία), το μΛουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Εσθονία και η Ιρλανδία.

Εξι στους δέκα περιμένουν επιδείνωση των οικονομικών τους

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν σημαντικά τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -44,6 (από -55,8 τον Ιούλιο) μονάδες. Το 60% (από 62%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 3-4% προβλέπει και πάλι μικρή βελτίωση.

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -48,5 (από -65,7 τον Ιούλιο) μονάδες. Το 66% των καταναλωτών προβλέπει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 7% (από 5%) το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση.

Βελτιωμένη η είκονα στους άλλους τομείς

Στους άλλους τομείς που συμπεριλαμβάνονται στις μετρήσεις του ΙΟΒΕ για τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, οι προβλέψεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στη Βιοµηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες ανακάµπτουν, όπως συµβαίνει και µε τις εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ και τα αποθέµατα αποκλιµακώνονται.
  • στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων αλλά και οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται, αν και από χαµηλό επίπεδο. 
  • στο Λιανικό Εµπόριο, οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, αντίθετα µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιµήσεις για το ύψος των αποθεµάτων καταγράφεται αποκλιµάκωση του σχετικού δείκτη.  
  • στις Υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων µεταβάλλονται θετικά τον Σεπτέµβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο, όπως και οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, όµως οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή της εξασθενούν.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ