Και τώρα ανασχηματισμός - Τι αποφασίζει ο Παπαδήμος - iefimerida.gr

Και τώρα ανασχηματισμός - Τι αποφασίζει ο Παπαδήμος

Και τώρα ανασχηματισμός - Τι αποφασίζει ο Παπαδήμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ανασχηματισμό αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά τις έξι απώλειες που είχε το υπουργικό συμβούλιο από την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στον ανασχηματισμό αλλά υπάρχουν ερωτηματικά ώς προς την έκταση και τη λογική του νέου σχήματος, καθώς όλοι συμφωνούν ότι ο βίος αυτής της κυβέρνησης θα είναι πλέον πολύ βραχύς.

Καταρχήν, ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει ο Λουκάς Παπαδήμος με τα δύο στελέχη του ΛΑΟΣ, τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, που διαφώνησαν με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και ψήφισαν υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης. Πηγές της κυβέρνησης έλεγαν την Παρασκευή ότι δεν έχουν θέση στο υπουργικό συμβούλιο όσοι δεν ψηφίσουν υπέρ στην ψηφοφορία για τη δανειακή. Αμφότεροι οι δύο πρώην υπουργοί όμως -υπέβάλλαν τις παραιτήσεις τους την Παρασκευή μαζί με τους Αστέριο Ροντούλη και Γιώργο Γεωργίου- υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση και γι' αυτό άλλωστε διεγράφησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ. Ενώ στις περιπτώσεις των Ροντούλη και Γεωργίου είναι πιθανότερο να μην υπάρξει αντικατάστασή τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Μάκη Βορίδη που είχε το κρίσιμο υπουργείο Μεταφορών αλλά και -δευτερευόντως- τον Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας για το οποίο συζητείται από καιρό η ανασύστασή του σε υπουργείο. Πάντως, κύκλοι της κυβέρνησης δήλωναν το μεσημέρι ότι ο μεν κύριος Βορίδης αρνήθηκε να μετάσχει εκ νέου στο κυβερνητικό σχήμα ενώ το χαρτοφυλάκιο του Ναυτιλίας θα επιστρέψει μάλλον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο θα παραμείνει ο Χρήστος Παπουτσής.

Ο γρίφος του ανασχηματισμού όμως δεν τελειώνει με τα στελέχη του ΛΑΟΣ που αποχώρησαν. Την παραίτησή τους υπέβαλαν και δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στην περίπτωση του Κουτσούκου θεωρείται πιθανόν να μην υπάρξει αντικαταστάτης, όμως η θέση της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου πιθανώς να χρειαστεί αναπλήρωση.

Σε κάθε περίπτωση, το τι μέλλει γενέσθαι θα καθοριστεί από το χρόνο που απομένει στην παρούσα κυβέρνηση. Αν το PSI ολοκληρωθεί σύντομα και η Νέα Δημοκρατία πιέσει για εκλογές τον Απρίλιο όπως προανήγγειλε χτες ο Αντώνης Σαμαράς, τότε πιθανότατα ο ανασχηματισμός θα γίνει μόνο για να κλείσουν οι «τρύπες». Αν όμως το PSI χρειαστεί περισσότερο χρόνο, και δεδομένου ότι η Τρόικα πιέζει για άμεση εφαρμογή των μέτρων του Νέου Μνημονίου, τότε είναι πιθανό -αν συμφωνήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- η κυβέρνηση να πάρει... παράταση και ο Λουκάς Παπαδήμος να προχωρήσει στο δεύτερο σενάριο που κάνει λόγο για νέο σχήμα τεχνοκρατών στα πρότυπα της κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία...

Επομένως τα πάντα εξαρτώνται από το πότε θα γίνουν οι εκλογές, με δεδομένη και την απώλεια της δεδηλωμένης από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός είπε χτες ότι «όταν έλθει η ώρα ο υπέρτατος κριτής, ο λαός, θα αποφανθεί» αλλά δεν προσδιόρισε το πότε...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ