Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα -Χιλιάδες στους δρόμους [εικόνες] - iefimerida.gr

Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα -Χιλιάδες στους δρόμους [εικόνες]

Μαζική συγκέντρωση Καταλανών για το δημοψήφισμα (Φωτογραφία: AP/ Francisco Seco)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φωνάζοντας το σύνθημα «Votarem» (θα ψηφίσουμε, στα καταλανικά), χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόντ.

Οι Καταλανοί δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι για το δημοψήφισμα της Κυριακής, παρότι η ισπανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα το εμποδίσει με κάθε τρόπο και το έχει κηρύξει παράνομο.

Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα -Χιλιάδες στους δρόμους [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ηδη, από το βράδυ της Παρασκευής, έχουν καταλάβει δεκάδες σχολεία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η δικαιοσύνη είχε ζητήσει από την αστυνομία να κλείσει τα μέρη που θα χρησιμοποιούνταν ως εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και σχολεία.

Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα -Χιλιάδες στους δρόμους [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα -Χιλιάδες στους δρόμους [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Θα κοιμηθώ εδώ, με τον μεγάλο γιο μου», δήλωσε η Τζιζέλα Λόσα, μια μητέρα τριών παιδιών, στο δημοτικό σχολείο Ρέινα Βιολάντ της Βαρκελώνης, το οποίο έχουν καταλάβει οι γονείς των μαθητών. «Επιτροπές υπεράσπισης του δημοψηφίσματος» έχουν δημιουργηθεί σε κάθε συνοικία και έχουν μοιράσει φυλλάδια με συμβουλές, στα οποία καλούν τους αυτονομιστές κυρίως να παραμείνουν ειρηνικοί.

Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα -Χιλιάδες στους δρόμους [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα «διοργάνωσης εξωσχολικών δραστηριοτήτων», γονείς μαθητών έχουν καταλάβει κάποια σχολεία για να τα διατηρήσουν ανοικτά οργανώνοντας πικ-νικ, κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τα άστρα, ή ακόμη και πιτζάμα πάρτι.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, «όμως δεν έχει πει τίποτε για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες» της Παρασκευής και του Σαββάτου, εξήγησε ο Τζόρντι Σάντσες πρόεδρος της καταλανικής Εθνοσυνέλευσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν κατασχέσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου εκατομμύρια ψηφοδέλτια, εξακολουθούν να αναζητούν τις χιλιάδες κάλπες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για το δημοψήφισμα οι αυτονομιστές.

«Αυτές τις απίστευτα έντονες και πολύ συγκινητικές στιγμές, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αγγίξουμε το όνειρό μας», δήλωσε ο Πουτζεμόντ στη συγκέντρωση. Διαβεβαίωσε ότι την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, θα διαθέτουν 2.315 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 207 στη Βαρκελώνη.

Αποφασισμένοι οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα -Χιλιάδες στους δρόμους [εικόνες] | iefimerida.gr 4

«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μενέντεθ ντε Βίγο μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Η Μαδρίτη έχει αυξήσει τα νομικά μέτρα και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας τις διαδηλώσεις των αυτονομιστών.

Η αστυνομία της επαρχίας έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ξέσπασμα επεισοδίων και ανακοίνωσε χθες ότι στην περίπτωση κατάληψης εκλογικών κέντρων, θα ενημερώσει τους διοργανωτές ότι πρέπει να τα εγκαταλείψουν «πριν τις 06:00 το πρωί της Κυριακής».

Η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις περίπου 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία.

Παρά τις απειλές για κυρώσεις, τα πρόστιμα, τις έρευνες και τις απαγγελίες κατηγοριών, οι αυτονομιστές προχωρούν με το δημοψήφισμα παρότι η επαρχία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι βαθιά διχασμένη.

Σε προάστιο της Βαρκελώνης 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια εκδήλωση του κόμματος Ciudadanos, που είναι αντίθετο στο δημοψήφισμα, κρατώντας ισπανικές σημαίες. «Θέλουν να τα καταστρέψουν όλα, την Ισπανία και την Καταλονία», δήλωσε η Ντολόρες Μολέρο, 53 ετών. Πηγή: ΑΠΕ/ AFP Φωτογραφίες: ΑP

Το σημερινό καθεστώς της Καταλωνίας

Kοινοβουλευτική μοναρχία είναι το καθεστώς της Ισπανίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1978. Αποτελείται από αυτόνομες περιφέρειες, «Estado de las autonomías (Κράτος αυτονομιών), και λειτουργεί σε τρία επίπεδα διακυβέρνησης -κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό, όπως αναφέρει το άρθρο 137 του Συντάγματος. «Ολες αυτές οι ενότητες χαίρουν αυτονομίας για να διοικήσουν τα ίδια συμφέροντά τους», αναφέρει αυτό το άρθρο.

Μετά την περίοδο Φράνκο, η οποία μετέφερε όλες σχεδόν τις εξουσίες στην κεντρική διοίκηση, το Σύνταγμα του 1978 προέβλεψε την δυνατότητα να δημιουργηθούν αυτόνομες κοινότητες. Και πράγματι αυτές δημιουργήθηκαν με βάση μια πολύπλοκη διαδικασία από το 1979 ως το 1983. Σήμερα, όλες αυτές οι κοινότητες διαθέτουν μια σημαντική αυτονομία και έχουν νομοθετικές εξουσίες.

Η Ισπανία διαθέτει σήμερα 17 αυτόνομες κοινότητες (comunidades autonomas), 50 επαρχίες(provincias), 8 111 κοινότητες (municipios) και δύο αυτόνομες πόλεις (Ceuta και Melilla, στο Μαρόκο). Τα Κανάρια Νησιά έχουν καθεστώς υπερ-περιφερειακής περιφέρειας σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Καταλωνία είναι η πιο πλούσια περιοχή της Ισπανίας. Εχει 7,45 εκατομμύρια κατοίκους (2015, ήτοι το 16% του πληθυσμού), εκπροσωπεί το 21% του εθνικού ΑΕΠ. Εκτιμώμενο σε 215 δις ευρώ, αυτό το ΑΕΠ την τοποθετεί μπροστά από την Πορτογαλία (167 δις ευρώ). Η Καταλωνία εκπροσωπεί επίσης το 25% των εθνικών εξαγωγών της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καταλανοί δημοψήφισμα Ισπανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ