Η ιστορία πίσω από ξύλινη πινακίδα σοκολατοποιίας που διχάζει το Παρίσι [εικόνες] - iefimerida.gr

Η ιστορία πίσω από ξύλινη πινακίδα σοκολατοποιίας που διχάζει το Παρίσι [εικόνες]

«O Χαρούμενος Νέγρος» από το 1748 / Φωτογραφία: Wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ξύλινη πινακίδα του καταστήματος Le Negre Joyeux («O Χαρούμενος Νέγρος»), μοναδικό κατάλοιπο μιας παμπάλαιας σοκολατοποιίας στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού και υπενθύμιση των «εγκλημάτων της σκλαβιάς», θα αφαιρεθεί από την πρόσοψη του κτιρίου στην οδό Μουφτάρ 14 όπου βρίσκεται από το 1748.

Σκοπός, να επισκευαστεί πριν εκτεθεί στο Μουσείο Καρναβαλέ, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Παρισιού, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η επίμαχη ζωγραφισμένη πινακίδα έχει αποτελέσει αντικείμενο βανδαλισμών και επαναλαμβανόμενων αντιπαραθέσεων τα τελευταία χρόνια.

Η ιστορία πίσω από ξύλινη πινακίδα σοκολατοποιίας που διχάζει το Παρίσι [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Δείχνει έναν μαύρο άνδρα, χαμογελαστό, να βρίσκεται στην υπηρεσία μιας λευκής κομψής κυρίας της υψηλής κοινωνίας.

Πρόκειται για τον δούλο ή υπηρέτη Ζαμόρ και τη Μαντάμ ντι Μπαρί, την τελευταία αγαπημένη του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου, που στέκονται όρθιοι μπροστά από ένα τραπέζι με γλυκίσματα και ένα σερβίτσιο στο κατάστημα Au Negre Joyeux, όπως αναγράφεται στο πάνω μέρος της πινακίδας.

Η ιστορία πίσω από ξύλινη πινακίδα σοκολατοποιίας που διχάζει το Παρίσι [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Το δημοτικό συμβούλιο, αν και πολύ διχασμένο στο θέμα αυτό, ψήφισε την απόφαση που ήταν πρόταση της κομμουνιστικής ομάδας η οποία κατήγγειλε μια «προσβλητική και τραυματική παρουσία» στο δημόσιο χώρο.

Η ίδια ομάδα πρότεινε επίσης την ίδρυση μουσείου αφιερωμένου στη σκλαβιά.
Ο δημοτικοί σύμβουλοι τόνισαν ότι η δουλεία ήταν ένας εξευτελισμός και ότι δεν πρέπει να σβηστούν τα ίχνη της ιστορίας, συγκεκριμένα, αυτή η μαρτυρία της αποικιοκρατικής Γαλλίας δεν πρέπει να ξεχαστεί γιατί η πινακίδα του καταστήματος είναι «ένας δείκτης της ιστορικής μας συνέχειας και ένας δείκτης της εποχής μας».

Η ιστορία πίσω από ξύλινη πινακίδα σοκολατοποιίας που διχάζει το Παρίσι [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Η σοκολατοποιία Le Negre Joyeux ήταν μια από τις πρώτες στο Παρίσι και η πινακίδα της πιθανόν είχε γίνει παραγγελία σε ειδικό προμηθευτή σε αυτό το είδος των κατασκευών στον 18ο και στον 19ο αιώνα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ταμπέλα κατάστημα ρατσισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ