Ο Στουρνάρας αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα -Ερωτήματα & για καθαρή έξοδο - iefimerida.gr

Ο Στουρνάρας αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα -Ερωτήματα & για καθαρή έξοδο

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας -Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Φωτιά και λάβρα ήταν η τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα από το βήμα του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, επί όλης της «καυτής» ατζέντας, που συνθέτει το κυβερνητικό αφήγημα περί αλλαγής σελίδας και εξόδου από τα Μνημόνια, αφού αντέκρουσε ή μάλλον αποδόμησε βασικά στοιχεία των όσων επικαλείται το οικονομικό επιτελείο και όχι μόνο.

Πρώτη αιχμή, το επίπεδο των επενδύσεων: «Οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση του ΠΔΕ και την έλλειψη τραπεζικού δανεισμού, αλλά και στο γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα συνεχίζει να μην θεωρείται φιλικό σε ιδιωτικές επενδύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, ένα 24ωρο μετά από τις δηλώσεις Τσακαλώτου, ο οποίος προέβλεψε ποταμό ιδιωτικών επενδύσεων.

Δεύτερη αιχμή, ιδιωτικοποιήσεις, επενδυτικό περιβάλλον: «απαιτείται η αποφασιστική και οριστική άρση των εμποδίων που ανακύπτουν από διάφορα μικρά ή μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες, που επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα και δυσχεραίνουν την υλοποίηση επενδύσεων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη εγκριθεί» τόνισε χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» το μπάχαλο με το Ελληνικό αλλά και τις νομοθετικές διατάξεις για τις εταιρείες ταξί.

Τρίτη αιχμή, ανεργία και απασχόληση: «Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αφορούν, σε μεγάλο βαθμό, μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, με αποτέλεσμα να συνοδεύονται από χαμηλές αποδοχές» σημείωσε και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, εκτίμησε ότι συνυπολογίζοντας τα μεγάλα φορολογικά βάρη και τη μείωση των κοινωνικών παροχών, η κατανάλωση των νοικοκυριών είναι πιθανόν να εξασθενίσει ή να παραμείνει αναιμική επί μακρό χρονικό διάστημα.

Τέταρτη αιχμή, η συνταγή της υπερφορολόγησης: «η αύξηση των εσόδων μέσω της διατήρησης των υφιστάμενων υψηλών φορολογικών συντελεστών αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, και εν τέλει δύναται να επιδράσει αρνητικά στα δημόσια οικονομικά και τη διαχειρισιμότητα του Δημόσιου Χρέους» τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτή η συνταγή διώχνει τις επενδύσεις, δίνουν κίνητρο φοροδιαφυγής, απομακρύνει τις επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες και εξορίζει τα νέα μυαλά.

Επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται, όντως, σε σταθερή ανοδική τροχιά, έσπευσε, πάντως, να προσγειώσει στην πραγματικότητα όσους οραματίζονται έναν υγιεινό περίπατο από εδώ και πέρα. «Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2017-2019 και για να κερδίσει η Ελλάδα την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018», παρατήρησε ο Γ. Στουρνάρας και βάζοντας στο κάδρο το αφήγημα για «καθαρή» έξοδο, έκανε λόγο για έξοδο με βιώσιμους όρους, η οποία δεν προϋποθέτει απλώς τα αυτονόητα- επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και διεύρυνση τους, ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους- αλλά και «εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών για το είδος και τις προϋποθέσεις της στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ