Οι Εργατικοί ίσως στηρίξουν νέο δημοψήφισμα για το Brexit, λέει ο υπαρχηγός τους - iefimerida.gr

Οι Εργατικοί ίσως στηρίξουν νέο δημοψήφισμα για το Brexit, λέει ο υπαρχηγός τους

O υπαρχηγός των Εργατικών Τομ Γουάτσον και ο επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν (Φωτογραφία: ΑΡ/αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν οι Εργατικοί στη Βρετανία ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, άφησε άλλο ένα ηγετικό τους στέλεχος, ο Τομ Γουάτσον.

«Δεν το αποκλείουμε», είπε ο υπαρχηγός των Εργατικών επιμένοντας ότι η πολιτική του κόμματός του ήταν να διασφαλίσουν «την έξοδο από την ΕΕ». Άφησε, όμως ανοικτή την πόρτα για μια αλλαγή στάσης.

«Πρέπει να δούμε πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις στο τέλος τους. Άρα δεν το αποκλείουμε», δήλωσε στην εφημερίδα Birmingham Mail, για να προσθέσει: «Αλλά είναι πολύ απίθανο.»

Μόλις χθες ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν αναπτέρωσε τις ελπίδες όσων επιζητούν παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως πιέσει την κυβέρνηση για μια δέσμευση για νέο δημοψήφισμα.

Το επόμενο μανιφέστο των Εργατικών, σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θα μπορούσε να επιτρέπει στους ψηφοφόρους είτε να αποδεχθούν την όποια συμφωνία προκύψει για το Brexit, είτε να προτιμήσουν παραμονή στην ΕΕ, είπε ο Χαν.

Ο Τομ Γουάτσον παραχώρησε τη συνέντευξη λίγες ώρες προτού ο Τζέρεμι Κόρμπιν παρουσιάσει, όπως αναμένεται, σε ομιλία του τις σημερινές θέσεις των Εργατικών αναφορικά με το Brexit.

Πριν τις εκλογές του Ιουνίου ο Κόρμπιν έδειξε να φλερτάρει με την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία για το Brexit, προτού κάνει πίσω.

Η πίεση εντείνεται προς τους Εργατικούς να ενώσουν τις φωνές τους με εκείνες των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων για να στηρίξουν ένα νέο δημοψήφισμα.

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα έδειξε ότι μια μικρή πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Εργατικών στηρίζει τώρα την ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος για τις λεπτομέρειες του Brexit, που θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Στη συνέντευξη ο Γουότσον ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τον Σαντίκ Χαν για μια πιθανή αντίδραση και απάντησε: «Θέλουμε έξοδο από την ΕΕ. Αυτή είναι η απόφαση του δημοψηφίσματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επικαλεστήκαμε το άρθρο 50». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα δημοψήφισμα, λόγω των τεράστιων αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν τις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα οι Τόρηδες ετοιμάζουν προς τελική ψήφιση την νέα μεταναστευτική πολιτική που θα ισχύει μετά το 2019, όταν το Brexit θα είναι πλέον γεγονός.

Ωστόσο το κύμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μεγαλώνει, καθώς οι επιπτώσεις της εξόδου ήδη έχουν επηρεάσει την οικονομία της Βρετανίας, κυρίως στο City του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ