Η κυβερνήτης του Τόκιο, η νέα «βόμβα» στην πολιτική σκηνή [εικόνες] - iefimerida.gr

Η κυβερνήτης του Τόκιο, η νέα «βόμβα» στην πολιτική σκηνή [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβερνήτης του Τόκιο Yuriko Koike, η οποία έφερε τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας ιδρύοντας ένα νέο κόμμα, αξιοποιεί τα επικοινωνιακά της χαρίσματα και τη γοητεία της για να ανοίξει δρόμο σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Με δήλωσή της αναλαμβάνει τα ηνία του νέου κόμματος «Κόμμα της Ελπίδας», μερικές ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Σίντζο Άμπε.

Η κυβερνήτης του Τόκιο, η νέα «βόμβα» στην πολιτική σκηνή [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Αυτή η έμπειρη 65χρονη πολιτικός παρομοιάζει τον εαυτό της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επίσης ίδρυσε ένα νέο κόμμα. «Ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ αναζητούμε νέες προοπτικές και δεχτήκαμε και οι δύο τη στήριξη πολλών ανθρώπων», έλεγε η κυβερνήτης στις αρχές Αυγούστου, μετά τη νίκη της στο κοινοβούλιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας με τον συνδυασμό Tomin First («Οι πολίτες του Τόκιο πρώτα»).

Η Yuriko Koike είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της τεράστιας ιαπωνικής μητρόπολης και πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Ηταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας και θα μπορούσε άνετα μια μέρα να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός. Ντυμένη με κομψά κοστούμια σε σμαραγδί χρώμα, ανάμεσα σε σκούρα ανδρικά κοστούμια, εμφανίζεται να περπατάει προς το φως στο βάθος ενός τούνελ, σε ένα βίντεο που ανέβασε για να παρουσιάσει το «Κόμμα της Ελπίδας». Το συνδύασε με όμορφα λευκά τακούνια που πατούσαν με ένταση το έδαφος. Οι άνδρες με τα μαύρα κοστούμια που παίζουν στο βίντεο εκπροσωπούν το καθεστώς και διαμαρτύρονται με έντονο ύφος. Ορισμένοι κατορθώνουν να την ξεπεράσουν. Εκείνη συνεχίζει αγέρωχη, τη βλέπει κανείς μόνο πλάτη.

Η κυβερνήτης του Τόκιο, η νέα «βόμβα» στην πολιτική σκηνή [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Αυτές οι εικόνες είναι τυπικό δείγμα σκηνοθεσίας αυτής της πρώην παρουσιάστιας-βεντέτας της τηλεόρασης. Υπήρξε υπουργός Περιβάλλοντος μεταξύ 2003 και 2006 και είχε διοργανώσει ένα ντεφιλέ στο οποίο ανέβηκε η ίδια για να προωθήσει την καμπάνια εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Ως υπουργός Περιβάλλοντος είχε ξεκινήσει την περίφημη εκστρατεία Cool Biz, που έγκειται στην κατάργηση της υποχρεωτικής γραβάτας μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31 Αυγούστου 2005 στις επιχειρήσεις και στα δημόσια γραφεία.

Οταν έγινε κυβερνήτης του Τόκιο, κάθισε η ίδια σε μια αναπηρική καρέκλα για να δείξει τα μαρτύρια που περνούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες στα άνισα πεζοδρόμια της πόλης ή στις δύσκολες κατηφόρες. Υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες για να προσαρμόσει την πόλη της στον όλο και πιο ηλικιωμένο πληθυσμό της Ιαπωνίας.

Η κυβερνήτης του Τόκιο, η νέα «βόμβα» στην πολιτική σκηνή [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Από τις πρώτες κινήσεις της έδειξε ότι ήταν αποφασισμένη να ρίξει κλωτσιά στις συντεχνίες και τα κατεστημένα συμφέροντα. Με σύνθημα «ας αξιοποιήσουμε σωστά το χρήμα των φορολογουμένων», η κ. Koike επανεξέτασε όλες τις δαπάνες που είχαν προβλεφθεί για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Οι υποψήφιες πόλεις δεν μπορούν πλέον «να ξοδεύουν επ' άπειρον μεγάλα ποσά για τους Αγώνες», δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι προφανές ότι λατρεύει την πολιτική. Αποφασίζει γρήγορα. Γνωρίζει τέλεια τα μίντια και επειδή λειτουργεί από ένστικτο και όχι με συνωμοσίες τη θεωρούν fair play», σχολιάζει ο Tomoaki Iwai, καθηγητής του πανεπιστημίου Nihon στο Τόκιο.

Η Yuriko Koike δηλώνει ότι η Ιαπωνία δεν είναι απλώς για τις γυναίκες «μια γυάλινη οροφή», αλλά μια πραγματική «σιδερένια πλάκα». Είναι εθνικίστρια και διατηρούσε πάντα στενούς συνδέσμους με τους ισχυρούς άνδρες του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PLD) το οποίο βρίσκεται αδιάκοπα στην εξουσία από το 1955. Εγινε μέλος του κόμματος το 2002, αλλά δεν κατόρθωσε ποτέ να γίνει αρχηγός του και διατήρησε φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό Σίντζο Αμπε.

Η κυβερνήτης του Τόκιο, η νέα «βόμβα» στην πολιτική σκηνή [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Η κ. Koike προωθεί την εικόνα μιας πολύγλωσσης γυναίκας, ανοιχτής στον κόσμο, μη τυπικής στη γιαπωνέζικη πολιτική σκηνή. Είναι πτυχιούχος του πανεπιστημίου του Καΐρου και μιλάει άπταιστα αραβικά και αγγλικά. Το 1978 είχε πάρει συνέντευξη από τον δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ για ένα ιαπωνικό κανάλι.

Εχει φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός; Ισως δεν έχει προλάβει να χτίσει μια στιβαρή αντιπολίτευση απέναντι στον Σίντζο Αμπε, εκτιμούν αναλυτές, ενώ άλλοι περιμένουν από εκείνη ένα πιο σαφές πολιτικό μήνυμα. «Οι πολιτικές της κινήσεις είναι ίσως σκόρπιες προς το παρόν, αλλά από τη στιγμή που θα εκλέξει μια κοινοβουλευτική ομάδα τα πράγματα μπορεί να πάρουν μορφή», εκτιμά ο κ. Iwai, ο οποίος πιστεύει ότι αν το κόμμα της πάρει 20-30 έδρες, η ισορροπία δυνάμεων στην Ιαπωνία θα αλλάξει.

«Πρωθυπουργός; Απολύτως όχι!», έλεγε η ίδια η κ. Koike στο Γαλλικό Πρακτορείο τον περασμένο Φεβρουάριο από το γιγάντιο κτίριο του δημαρχείου του Τόκιο, χωρίς να χάνει το ήρεμο χαμόγελό της. «Επικεντρώνονται στις μεταρρυθμίσεις της μητροπολιτικής κυβέρνησης και σε μια προσωπική φυσιολογική ζωή», πρόσθεσε. Όπου «φυσιολογική ζωή», όπως εξηγούσε, ήταν το νοικοκυριό στον ελεύθερο χρόνο και οι βόλτες με τον σκύλο της Yorkie, «ένα γλυκό Yorkshire terrier».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ