Συνεδριάζει το ΚΑΣ για το Ελληνικό -Η ώρα της αλήθειας για την επένδυση - iefimerida.gr

Συνεδριάζει το ΚΑΣ για το Ελληνικό -Η ώρα της αλήθειας για την επένδυση

Μία ακόμη συνεδρίαση του ΚΑΣ για να ξεμπλοκάρει ή όχι η μεγάλη επένδυση / Φωτογραφία: Eurokinissi (αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για το Ελληνικό αναμένεται να είναι δύσκολη και πολύωρη.

Ερχεται μετά από μία συνεδρίαση που διεκόπη εσπευσμένα με κυβερνητική παρέμβαση, λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου για τη λήψη θετικής απόφασης, ενώ η επόμενη που είχε ορισθεί αναβλήθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει, πάλι με κυβερνητική παρέμβαση (υπενθυμίζεται ότι η γεν. γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού μετέχει ex officio στο ΚΑΣ), επειδή είχαν φουντώσει οι αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και όσων θεωρούν πως μεγάλο τμήμα τού πρώην αεροδρομίου πρέπει να ανακηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΑ με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποστήριζε πως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα» και «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ». Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου και της επενδύτριας εταιρείας Lamda είναι άκυρο και πως η κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη δεν εμποδίζει την επένδυση.

Για να καταφανεί το μέγεθος των ενδοκυβερνητικών και ενδοκομματικών αντιδράσεων για τη συγκεκριμένη επένδυση (παρά την... πρωθυπουργική έκρηξη υπέρ των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας!), χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά,ο οποίος με άρθρο του στην «Αυγή» υποστηρίζει πως η μη κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη εγκυμονεί κινδύνους και για το Δημόσιο και για τον επενδυτή. Όπως γράφει, «η αντίστοιχη επένδυση θα εκτεθεί στον κίνδυνο να μπλοκαριστεί αν γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για μη τήρηση του αρχαιολογικού νόμου. Είπαμε ότι, ενόψει χωρικών ρυθμίσεων όπως το ΣΟΑ του Ελληνικού, ο νόμος προβλέπει ρητά την εξέταση της κήρυξης-οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων».

Σε εκκρεμότητα παραμένει, επίσης, το ζήτημα της ανακήρυξης τμήματος του πρώην αεροδρομίου σε δασική έκταση. Η ένσταση που είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά συζητήθηκε προ ημερών στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ τέταρτο θέμα είναι η «έγκριση ή μη: 1) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.), της επένδυσης δηλαδή, και 2) του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά", Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».

Εκτός, όμως, από την έγκριση του ΣΟΑ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ελληνικού, υπολείπονται αρκετά και κρίσιμα ακόμη ζητήματα να επιλυθούν οριστικά, όπως η χωροθέτηση καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου τής Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ) κ.λπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ελληνικό ΚΑΣ αρχαιολόγοι επένδυση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ