Η Β. Κορέα ζήτησε βοήθεια από Ρεπουμπλικανούς αναλυτές -Για να καταλάβουν πού το πάει ο Τραμπ - iefimerida.gr

Η Β. Κορέα ζήτησε βοήθεια από Ρεπουμπλικανούς αναλυτές -Για να καταλάβουν πού το πάει ο Τραμπ

Οι Βορειοκορεάτες προσπαθούν να κατανοήσουν τον Τραμπ (Φωτογραφία: AP/ Ahn Young-joon)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Β. Κορέας προσπαθούν, διακριτικά, να κανονίσουν συζητήσεις με αναλυτές από την Ουάσινγκτον που συνδέονται με τους Ρεπουμπλικανός. Ο στόχος τους είναι να βγάλουν νόημα από τα μηνύματα που στέλνει ο Ντόναλντ Τραμπ στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αυτές οι επαφές ξεκίνησαν πριν κλιμακωθούν οι απειλές που εκτοξεύουν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, αλλά εντάθηκαν εξαιτίας της πολεμικής ρητορικής, καθώς αναλυτές ανησυχούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες πιθανά καταστροφικών παρεξηγήσεων.

«Η κορυφαία ανησυχία τους είναι ο Τραμπ. Δεν μπορούν να τον καταλάβουν», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα άτομο που γνωρίζει για την προσέγγιση της Βόρειας Κορέας σε ειδικούς, που συνδέονται με τους Ρεπουμπλικανούς. Δεν τους ενδιαφέρει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος- άλλωστε επιμένουν να αναγνωριστεί η Βόρεια Κορέα ως πυρηνική δύναμη. Αυτό που θέλουν είναι να κατανοήσουν καλύτερα τις αμερικανικές προθέσεις. Για αυτό η αποστολή της Β. Κορέας στον ΟΗΕ προσκάλεσε στην Πιονγιάνγκ τον Μπρους Κλίνγκερ, πρώην αναλυτή της CIA που τώρα είναι υψηλόβαθμος αναλυτής του Heritage Foundation.

Ο Τραμπ έχει στενούς δεσμούς με το Heritage, ένα συντηρητικό think-tank το οποίο έχει επηρεάσει τον Αμερικανό πρόεδρο σε πολλά ζητήματα, από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις έως τις αμυντικές δαπάνες, σημειώνει η Washington Post, επισημαίνοντας όμως ότι δεν έχει σχέσεις προσωπικά με τον Κλίνγκερ. Ο πρώην αναλυτής της CIA απέρριψε την πρόσκληση και σχολίασε ότι τέτοιες συναντήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά το καθεστώς της Πιονγιάνγκ θα πρέπει να απευθυνθεί απευθείας στην αμερικανική κυβέρνηση.

Βορειοκορεάτες μεσάζοντες έχουν προσεγγίσει και τον Ντάγκλας Παλ, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος ασφαλείας για τα ασιατικά ζητήματα επί των ημερών του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Αυτό που θέλουν από τον Παλ είναι να κανονίσει συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Β. Κορέας και Αμερικανικών ειδικών που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικανούς, σε ουδέτερο έδαφος, όπως η Ελβετία. Και ο Παλ απέρριψε την πρόσκληση.

Επειτα από την εκλογή του Τραμπ, οι εκπρόσωποι της Β. Κορέας θέλουν κυρίως να ερμηνεύσουν την αντισυμβατική στρατηγική του Αμερικανού προέδρου, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη πηγές που εμπλέκονται στις συζητήσεις που έχουν γίνει έως τώρα.

Αρχικά, ήθελαν να μάθουν αν σοβαρολογεί για το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων στη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία, κάτι που είχε πει προεκλογικά αλλά και για το αν σκοπεύει να στείλει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην κορεατική χερσόνησο. Στη συνέχεια όμως έκαναν πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα γιατί τα λεγόμενα του υπουργού Αμυνας, Τζιμ Μάτις και του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με του προέδρου τόσο συχνά.

Ο Εβανς Ρεβέρ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος μετέχει συχνά σε τέτοιες συζητήσεις, εκτιμά ότι τους προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τις ΗΠΑ να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βόρεια Κορέα Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ