To όραμα Μακρόν για την Ευρώπη -Θέλει κοινό ευρωπαϊκό στρατό [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

To όραμα Μακρόν για την Ευρώπη -Θέλει κοινό ευρωπαϊκό στρατό [εικόνες & βίντεο]

O Μακρόν στη Σορβόννη / Φωτογραφία: (Ludovic Marin/Pool Photo via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όραμά του για μια νέα Ευρώπη, αυτή που «υπόσχεται» από την προεκλογική του κιόλας περίοδο, παρουσίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης επέμβασης, αλλά και κοινό αμυντικό προϋπολογισμό.

Μέσω των λεγομένων του, ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να λανσάρει εκ νέου τον εαυτό της, τονίζοντας ότι περίπλοκα θέματα όπως το άσυλο, η προστασία των συνόρων, οι φόροι των επιχειρήσεων, η ανταλλαγή στα ζητήματα πληροφοριών ασφαλείας, η άμυνα και η οικονομική σταθερότητα απαιτούν μεγαλύτερη συνεργασία.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες -και ιδιαίτερα στην Άνγκελα Μέρκελ- για μεταρρυθμίσεις, τόνισε παράλληλα ότι η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική θα πρέπει να διαμορφωθεί μέχρι τις αρχές του 2020.

Η ομιλία αυτή έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές και την πύρρειο νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, που αναμένεται να περιορίσει την ελευθερία κινήσεών της στο κοινοβούλιο της χώρας της και να αποτελέσει εμπόδιο στις μεταρρυθμιστικά όνειρα του Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν περιέγραψε, επίσης, έναν διαφορετικό γαλλικό στρατό, ανοιχτό σε στρατιώτες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

To όραμα  Μακρόν για την Ευρώπη -Θέλει κοινό ευρωπαϊκό στρατό [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Μάλιστα, σε άλλα κράτη-μέλη της Ενωσης να προχωρήσουν σε αντίστοιχες εθελοντικές πρωτοβουλίες. Την ίδια ώρα, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πληροφοριών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο στην καλύτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.

«Η Ευρώπη είναι πιο εύθραυστη από ποτέ»

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στους συγκεντρωμένους ότι η Ευρώπη είναι «πιο εύθραυστη από ποτέ» λόγω της αύξησης του εθνικισμού και άλλων δυνάμεων.

«Ο μόνος δρόμος που διασφαλίζει το μέλλον μας είναι το χτίσιμο μιας Ευρώπης που είναι κυρίαρχη, ενωμένη και δημοκρατική» τόνισε χαρακτηριστικά.

To όραμα  Μακρόν για την Ευρώπη -Θέλει κοινό ευρωπαϊκό στρατό [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Σε μία δήλωση-καρφί για τη Βρετανία, ο κ. Μακρόν προειδοποίησε εναντίον των λαών που αμπαρώνονται στις χώρες τους αντί να «αγκαλιάσουν μια μεταρρυθμισμένη Ε.Ε.».

Στο παρελθόν, ο Εμανουέλ Μαρκόν έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει υπουργό Ευρωζώνης ενώ παράλληλα έχει εκφράσει την επιθυμία να ιδρυθεί ένα Ευρωπαϊκό Κοινό Ταμείο, που θα παράσχει προληπτικά οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες το χρειάζονται.

Je suis venu vous parler d’Europe.
« Encore ! », diront certains.

Oui, encore.#InitiativeEuropehttps://t.co/0ysXiIuKy7

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μακρον ευρώπη Σορβόννη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ