Ο Μακρόν επιμένει: Παρουσιάζει σήμερα το όραμά του για τη «νέα Ευρώπη» - iefimerida.gr

Ο Μακρόν επιμένει: Παρουσιάζει σήμερα το όραμά του για τη «νέα Ευρώπη»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γάλλος πρόεδρος θα παρουσιάσει την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, μια σειρά προτάσεων και μια μέθοδο για να σχηματιστεί ένα map road της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα προσεχή δέκα χρόνια.

Ο Μακρόν προανήγγειλε ότι πρόκειται για «εμβληματικά μέτρα» και μεταρρυθμίσεις που θα προκαλέσουν την στήριξη και άλλων ευρωπαίων εταίρων, κυρίως της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την δύσκολη επανεκλογή της.

Η παρουσίαση του ευρωπαϊκού οράματος Μακρόν θα γίνει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου του Σορβόνης, στο Παρίσι. Ο γάλλος πρόεδρος θα μιλήσει ενώπιον φοιτητών οι οποίοι θα μπορούν να του υποβάλλουν ερωτήσεις. Η Ενωση Φοιτητών Γαλλίας (UNEF) επωφελείται από την παρουσία του εκεί και κάλεσε σε διαδήλωση μπροστά στη Σορβόνη ώστε να διαμαρτυθεί για τις συνθήκες σπουδών και εισόδου στα πανεπιστήμια.

Ο Μακρόν ελπίζει να επανεκκινήσει την ευρωπαϊκή μηχανή, η οποία απογυμνώθηκε, όπως πιστεύει, από μακρόπνοο όραμα εδώ και χρόνια, έχει αποδυναμωθεί από το φρενήρες άνοιγμα στην παγκοσμιοποίηση και μπλέχτηκε στη γραφειοκρατία, την υπερβολική έκδοση οδηγιών και τις ομόφωνες αποφάσεις τις οποίες συχνά φρενάρει η Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, όπως πιστεύει, το Brexit, η άνοδος του λαϊκισμού αλλά κυρίως η δική του εκλογή με φιλοευρωπαϊκό πρόσημο τον κάνουν να ελπίζει ότι ήρθε η στιγμή για την επανίδρυση της Ευρώπης σε νέες βάσεις τις οποίες τα κράτη-μέλη μπορούν να στηρίξουν.

Τα μέτωπα-κλειδιά της νέας Ευρώπης

Ο Μακρόν θα αναλύσει μια μέθοδο εργασίας για να προχωρήσει η νέα Ευρώπη σε πέντε μέτωπα-κλειδιά: το κλίμα, την ασφάλεια, την άμυνα, το προσφυγικό, τα οικονομικά θέματα και τα εμπορικά, χωρίς να αναζητά σε κάθε περίπτωση την ομοφωνία.

Το Παρίσι θέλει, αντίθετα, οι πιο αποφασισμένες χώρες σε κάθε θέμα να προχωρούν πιο μακριά στην υλοποίηση. Οι «πρωταγωνιστές» θα μπορούν στη συνέχεια να προσελκύουν και άλλες χώρες, όπως έγινε για το σύμφωνο Σένγκεν. Και «οι χώρες που δεν θέλουν να μην εμποδίζουν και τις υπόλοιπες να προχωρήσουν», όπως αναφέρει.

Ετσι, ελπίζει το Παρίσι, μπορούν να δημιουργηθούν «Ευρώπες πολλών ταχυτήτων» με αργά βήματα. Για παράδειγμα, η Πολωνία, η οποία αντιδρά στη μεταρρύθμιση για τους ξένους εργάτες, θέλει, αντίθετα, να προχωρήσει στο θέμα της άμυνας της Ευρώπης.

Ο στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι να γίνει ένα προσχέδιο συνολικό ως το καλοκαίρι του 2018. Και μακροπρόθεσμα, ως το 2024, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, μια γίνει μια Ευρώπη πιο κυρίαρχη, ικανή να προστατεύσει απέναντι στον εξωτερικό κόσμο.

Για να προετοιμάσει το έδαφος αυτής της «νέας Ευρώπης», ο Εμανουέλ Μακρόν κατόρθωσε να συναντήσει 22 από τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Μακρόν θα παρουσιάσει σήμερα τα «εμβληματικά μέτρα», και «συγκεκριμένα», ικανά να προσελκύσουν τους πολίτες της Ευρώπης, όπως π.χ. ένα ευρύτερο πρόγραμμα Erasmus ή ακόμη έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό καινοτομίας.

Στο πρόγραμμά του υπάρχει ακόμη ένα σύστημα φορολόγησης μεγάλων επιχειρήσεων ψηφιακής τεχνολογίας, θέμα το οποίο θα συζητηθεί την προσεχή Παρασκυή στην Σύνοδο Κορυφής για την ψηφιακή τεχνολογία στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται επίσης υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης και ενός ειδικού προϋπολογισμού για τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ο οποίος θα ελέγχεται από ένα «Κοινοβούλιο της ευρωζώνης» και θα υπόκειται στον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Μακρόν ανέμενε τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών για να παρουσιάσει το όραμά του αφού η Γαλλία δεν θα μπορούσε να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη χωρίς την στήριξη των ισχυρότερων χωρών της Ενωσης.

Τι θα συμβεί με την Γερμανία;

Αλλά η γερμανική εκλογή μπορεί να φρενάρει τις φιλοδοξίες του; η νίκη της καγκελαρίου είναι μικρότερη από ό,τι αναμενόταν και μπορεί να την αναγκάσει να συνεργαστεί με τους Φιλελεύθερους του FDP, οι οποίοι απορρίπτουν τις γαλλικές προτάσεις. «Δεν θέλουμε νέους προϋπολογισμούς για την Ευρώπη», προειδοποίησε ο πρόεδρος του FDP Christian Lindner, ούτε «προϋπολογισμό της ευρωζώνης (…) όπου τα χρήματα θα έφθαναν στη Γαλλία για δημόσιες δαπάνες ή στην Ιταλία για να διορθωθούν τα λάθη του Μπερλουσκόνι» δήλωσε, σε έντονο ύφος και αποκάλεσε τη θέση του «κόκκινη γραμμή».

Αλλά και η Ανγκελα Μέρκελ φάνηκε πιο απρόθυμη πρόσφατα απέναντι στις προτάσεις του γάλλου προέδρου. «Δεν είναι μόνο οι λέξεις -Υπουργός Οικονομικών, προϋπολογισμός της ευρωζώνης- που είναι σημαντικές, αλλά και αυτά που κρύβονται από πίσω. Σε αυτά τα σημεία συζητώ με τον γάλλο πρόεδρο (…) αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να πούμε ότι αυτό γίνεται, το άλλο δεν γίνεται», δήλωσε η κ. Μέρκελ την Δευτέρα, την επομένη των γερμανικών εκλογών.

Το άλλο πρόβλημα είναι το ακροδεξιό κόμμα AfD, εχθρικό στην Ευρώπη και στο ευρώ, το οποίο έκανε ιστορικό σκορ 12,6%. Ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Christophe Castaner, έδειξε να ανησυχεί για τις συνέπειες «της πικρής νίκης» της κ. Μέρκελ, η οποία αμαυρώθηκε από την άνοδο της ακροδεξιάς «η οποία είναι πολύ βίαιη, πολύ σκληρή και πολύ ριζοσπαστική», όπως είπε.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μακρον όραμα νέα Ευρώπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ