Β. Κορέα σε ΗΠΑ: Μας κηρύξατε τον πόλεμο -Λευκός Οίκος: Παράλογος ισχυρισμός - iefimerida.gr

Β. Κορέα σε ΗΠΑ: Μας κηρύξατε τον πόλεμο -Λευκός Οίκος: Παράλογος ισχυρισμός

Πολεμική ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας (Φωτογραφία: AP/ Ahn Young-joon)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο «λεκτικός» πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ συνεχίζεται με κάθε δυνατό τρόπο και εκατέρωθεν απειλές, καθημερινά πλέον.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο στη χώρα του, ισχυρισμό τον οποίο χαρακτήρισε παράλογο ο Λευκός Οίκος. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του όμως προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ ότι θα παρέχει στον πρόεδρο όλες τις στρατιωτικές επιλογές, αν συνεχιστούν οι απειλές.

«Σε καμία περίπτωση δεν κηρύξαμε τον πόλεμο στη Β. Κορέα. Ειλικρινά, αυτός ο υπαινιγμός είναι παράλογος», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών.

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν πόλεμο στη χώρα μας, έχουμε κάθε δικαίωμα για αντίποινα. Ανάμεσά τους το δικαίωμα να καταρρίπτουμε στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, ακόμη κι όταν δεν είναι στον εναέριο χώρο της χώρας μας. Το ερώτημα για το ποιος δεν θα είναι για πολύ εδώ θα απαντηθεί τότε», είχε δηλώσει νωρίτερα τη Δευτέρα ο Ρι Γιονγκ-χο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

«Μετά την κήρυξη πολέμου από τον Τραμπ, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι των επιχειρήσεων» του Κιμ Γιονγκ Ουν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών ερμήνευσε ως «κήρυξη πολέμου», την ανάρτηση που έκανε στο Twitter το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη, ο Ρι Γιονγκ- χο είχε αναφέρει ότι εξαιτίας του Αμερικανού προέδρου αναπόφευκτα οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας θα στοχεύσουν την αμερικανική επικράτεια. Ο Τραμπ απάντησε γράφοντας στο Twitter ότι αν οι θέσεις αυτές απηχούν εκείνες του Κιμ Γιονγκ Ουν, τότε «δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη».

Σε ό,τι αφορά την ανοιχτή απειλή της Πιονγιάνγκ για την κατάρριψη αμερικανικών βομβαρδιστικών, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε:

«Ποτέ δεν είναι είναι σωστό μια χώρα να καταρρίπτει αεροσκάφη άλλου κράτους, που βρίσκονται σε διεθνή εναέριο χώρο. Ο στόχος μας παραμένει ίδιος. Συνεχίζουμε να επιζητούμε την ειρηνική απο-πυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μέσω των μέγιστων οικονομικών και διπλωματικών πιέσεων».

Η προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πριν από τις δηλώσεις της Σάντερς όμως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις απειλές.

«Ο αμερικανικός στρατός θα αναλάβει όλες τις ενέργειες για να είμαστε σίγουροι ότι προστατεύουμε τους συμμάχους και τη χώρα μας. Αν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, θα σιγουρευτούμε ότι παράσχουμε επιλογές στον πρόεδρο για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρομπ Μάνινγκ.

«Καθήκον μας είναι να είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος έχει όλες τις στρατιωτικές επιλογές. Εχουμε μεγάλο ''οπλοστάσιο'' στρατιωτικών επιλογών για τον πρόεδρο, ώστε να αποφασίσει πώς θέλει να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα και το καθεστώς. «Είμαστε έτοιμοι να μαχηθούμε απόψε», πρόσθεσε.

Επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ

Το Σάββατο, αμερικανικά βομβαρδιστικά, συνοδεία μαχητικών, πέταξαν σε διεθνή εναέριο χώρο, ανατολικά της Βόρειας Κορέας, σε μία επίδειξη δύναμης.

«Η επιχείρηση έγινε σε διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από διεθνή χωρικά ύδατα, οπότε έχουμε το δικαίωμα να επιχειρήσουμε όπου είναι νομικά επιτρεπτό σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ο Μάνινγκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Βόρεια Κορέα ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ