Πυρόπληκτα παιδιά της Πορτογαλίας μηνύουν την ευρωπαϊκή αδιαφορία απέναντι στην κλιματική αλλαγή - iefimerida.gr

Πυρόπληκτα παιδιά της Πορτογαλίας μηνύουν την ευρωπαϊκή αδιαφορία απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Οι φωτιές του καλοκαιριού στην Πορτογαλία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους (ASSOCIATED PRESS)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την κατάσταση στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν παιδιά από 5 έως 14 ετών και να υποβάλλουν μήνυση κατά των 47 χωρών της Ευρώπης, υποστηρίζουν ότι δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τη θανάσιμη απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Τα παιδιά από την πολύπαθη περιοχή της Λίρια στην κεντρική Πορτογαλία, όπου οι φωτιές του περασμένου Ιουνίου στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους, τραυμάτισαν εκατοντάδες και κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, προσπαθούν τώρα να συγκεντρώσουν τις κάτι λιγότερο από 40.000 ευρώ που απαιτούνται για να φτάσουν την υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαδικτυακή τους έκκληση για συγκέντρωση πόρων αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα CrowdJustice, μια ιστοσελίδα που βοηθά πολίτες να συγκεντρώνουν τα χρήματα που απαιτούνται για δικαστικές μάχες.

Οι Βρετανοί δικηγόρου που ειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος και πρόκειται να εκπροσωπίσουν τα παιδιά μεταξύ πέντε και 14 ετών, χαρακτηρίζουν την υπόθεση «μοναδική»: «Είναι η πρώτη υπόθεση κατά την οποία πολλές κυβερνήσεις σύρονται ταυτόχρονα ενώπιον της δικαιοσύνης για την αποτυχία τους να διαχειριστούν σωστά την κλιματική αλλαγή», λένε μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

Πριν από δύο χρόνια μια ομάδα Ολλανδών πολιτών είχε μηνύσει με επιτυχία την κυβέρνηση της χώρας τους για συνειδητή αμέλεια αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τότε οι δικαστές είχαν διατάξει την ολλανδική κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 25% μέχρι το 2020, υποστηρίζοντας ότι οι χαμηλότεροι στόχοι που είχε θέσει δεν συμβάδιζαν με το μέγεθος της απειλής που έφερε η κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πορτογαλία κλιματική αλλαγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ