Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών πιέζει ευρώ και χρηματιστήρια - iefimerida.gr

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών πιέζει ευρώ και χρηματιστήρια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε τροχιά υποχώρησης βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας το ευρώ, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, αφού η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατάφερε μεν να κερδίσει τις εκλογές και μία τέταρτη θητεία, αλλά με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που αναμένεται να δυσχεράνει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το ευρώ έφτασε να υποχωρεί έως 0,4% έναντι του δολαρίου, στα 1,1900 δολάρια, ενώ είχε σταθεροποιηθεί πάνω από τα 1,199 δολάρια στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο αντίκτυπος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως, φαίνεται να είναι μάλλον περιορισμένος, καθώς το κλίμα είναι μεν επιφυλακτικό, αλλά οι τάσεις μεικτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, όπως και ο δείκτης των blue chips της Ευρωζώνης, ενισχυόταν κατά 0,1%.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν με μεικτά πρόσημα. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρούσε κατά 0,1%, ο γερμανικός DAX σημείωνε άνοδο 0,3%, ενώ στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου δεν υπήρχε ουσιαστική μεταβολή.

Συνολικά, παρά τις μάλλον αδύναμες επιδόσεις των μεγάλων κομμάτων στις χθεσινές εκλογές και της αβεβαιότητας που υπάρχει αναφορικά με τον συνασπισμό που θα συγκροτηθεί, οι γερμανικές εκλογές δεν επηρεάζουν σημαντικά τις αγορές, ανέφερε νωρίτερα ο Michael Strobaek της Credit Suisse.

«Το ερώτημα είναι προφανώς τώρα τι σημαίνει [το αποτέλεσμα των εκλογών] για τη μελλοντική πολιτική» της Γερμανίας, δήλωσε, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ο Mitul Kotecha, επικεφαλής στρατηγικής στην Barclays Bank Plc. «Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις ανακοινώσεις σχετικά με την πολιτική, ειδικά επειδή το AfD δεν είναι απλώς εθνικιστικό, αλλά και αντιευρωπαϊκό σε κάποιο βαθμό», λέει ο ίδιος για το ακροδεξιό κόμμα που έκανε την έκπληξη στις χθεσινές εκλογές.

Στα υπόλοιπα χρηματιστήρια, ο ιαπωνικός Topix σημείωσε άνοδο 0,5%, ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος και ο νοτιοκορεατικός Kospi έχασε 0,4%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,2%.

Υποχωρεί αλλά... αντέχει το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν υπό πίεση λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, αλλά διατήρησαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που είχαν από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς σημαντικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που συναντώνται στη Βιέννη υποστηρίζουν ότι η αγορά είναι έτοιμη να ξαναβρεί την ισορροπία της.

Η προθεσμιακή τιμή του αργού τύπου Brent για παράδοση τον Νοέμβριο υποχωρούσε κατά 8 σεντς, στα 56,78 δολάρια/βαρέλι. Αντιστοίχως, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε κατά 15 σεντς, στα 50,51 δολάρια/βαρέλι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ