Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς - iefimerida.gr

Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς

Το πρωτοσελιδο του Guardian
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εφιαλτική νίκη για τη Μέρκελ, πανωλεθρία για τους Σοσιαλδημοκράτες και τον Μάρτιν Σουλτς και πανηγυρισμοί για το ΑfD, το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που καταφέρνει να μπει στη γερμανική Βουλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παραπάνω παράγραφος περιγράφει περιληπτικά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή. Πλέον, και με δεδομένο ότι οι Σοσιαλκδημοκράτες δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό, η προσοχή όλων πέφτει στις μελλοντικές διεργασίες και το πως θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και στην άνοδο ενός ακόμα ακροδεξιού κόμματος σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Τα ίδια ζητήματα απασχολούν και τον γερμανικό και διεθνή Τύπο οι οποίοι αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. «H νίκη της 4ης θητείας της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς», γράφει ο βρετανικός Guardian που στέκεται στις μελλοντικές διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης από τις οποίες θα προκύψει ο πολιτικός προσανατολισμός από τον οποίο θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις της Γερμανίας που εκτός από την ίδια θα επηρεάσουν την Ευρώπη και άλλες ωρες.

«H νίκη της Μέρκελ επισκιάστηκε από την αναζωπύρωση της ακροδεξιάς», γράφει η επίσης βρετανική The Times που στέκεται ιδιαίτερα στο σοκ τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη από την είσοδο του AfD στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διεθνής ατζέντα έλειπε από την προεκλογική συζήτηση και αυτό αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Θρονιασμένη στη σταθερότητά της, σε βαθμό που να αποκαλείται “μεγάλη Ελβετία”, η Γερμανία θα είναι παρά ταύτα υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει σειρά διεθνών προβλημάτων σε έναν κόσμο αναστατωμένο εξαιτίας της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και λόγω του Brexit», σχολιάζει.

«Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με αλλαγές που έρχονται από αλλού, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έρχονται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό προσανατολισμό της προς ανατολάς, αλλά και με την παραδοσιακή συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία απότομη αλλαγή», αναφέρει από την πλευρά του ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιάνι, πρόεδρος του Ιδρύματος Robert Schuman.

Συνεχίζοντας με τον Γαλλικό Τύπο η Figaro χαρακτηρίζει «πικρή» τη νίκη της Μέρκελ. Η Le Monde στέκεται στην άνοδο της ακροδεξιάς χαρακτηρίζοντάς την «ντροπή για την Γερμανία».

Αναζητούν τους υπαίτιους στη Γερμανία

«Mεγάλες απώλειες για την Ενωση (σ.σ. CDU/CSU), το SPD σε ιστορικό χαμηλό, τρίτη δύναμη το AfD» είναι ο τίτλος στο εξώφυλλο της Die Welt.

Η άνοδος του ακροδεξιού AfD προβληματίζει και τον γερμανικό Τύπο με την Taz.die tageszeitung να γράφει: «Όσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιορίζονταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ».

Από την πλευρά του ωστόσο το Spiegel ασκεί δριμεία επίθεση κατά της Μέρκελ χαρακτηρίζοντας την «μητέρα του AfD. «Είτε συνέβαλε είτε όχι στην άνοδο του κόμματος με την εισδοχή άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που δεν μπόρεσε να εμποδίσει την είσοδο της εθνικιστικής δεξιάς στη γερμανική βουλή και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο», αναφέρει σε άρθρο της.

Σε πιο ήρεμο τόνο η Deutshe Welle αναφέρει: «Η χώρα έχει αλλάξει. Δεν πρόκειται για κάτι αμελητέο. Αλλά ούτε είναι -ακόμη- και καταστροφή. Είναι μια πρόκληση. Εν τέλει έτσι είναι η δημοκρατία. Και με βάση τη διεθνή σύγκριση υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι η Γερμανία θα καταφέρει να φέρει εις πέρας και αυτήν την πρόκληση. Μπορεί να έχει και τα καλά του να δούμε και πάλι στη Βουλή αντιπαραθέσεις για το καλύτερο επιχείρημα. Και να μην κυβερνά πλέον μια υπερβολικά ισχυρή καγκελάριος, επειδή δεν ασκείται αντιπολίτευση. Και αυτό είναι ένα μήνυμα της εκλογικής βραδιάς».

Τέλος, «Παρά τις απώλειες, η Ενωση ξανά καθαρός νικητής» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine.

Δείτε μερικά από τα πρωτοσέλιδα:

Die Welt: Mεγάλες απώλειες για την Ενωση (σ.σ. CDU/CSU), το SPD σε ιστορικό χαμηλό, τρίτη δύναμη το AfD

Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς | iefimerida.gr 0

Taz.die tageszeitung: Τρίτη ισχυρότερη δύναμη το AfD

Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς | iefimerida.gr 1


Ο πρωτοσέλιδος τίτλος συνοδεύεται από μια συμβολική φωτογραφία, στην οποία ένας κεραυνός σκίζει τον ουρανό πάνω από την Μπούντεσταγκ.

Frankfurter Allgemeine: Παρά τις απώλειες, η Ενωση ξανά καθαρός νικητής

Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς | iefimerida.gr 2

The Daily Telegraph: Η Μέρκελ θριάμβευσε – αλλά η ακροδεξιά της Γερμανίας σαλεύει

Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς | iefimerida.gr 3


Τhe Guardian: H νίκη της 4ης θητείας της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς

Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς | iefimerida.gr 4

Daily Mail: Η ακροδεξιά φουσκώνει στις γερμανικές εκλογές

Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς | iefimerida.gr 5


i: H Mέρκελ κέρδισε – αλλά ιστορικό ρήγμα από την ακροδεξιά

Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς | iefimerida.gr 6


The Times: H νίκη της Μέρκελ επισκιάστηκε από την αναζωπύρωση της ακροδεξιάς

Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς | iefimerida.gr 7

Le Figaro: Πικρή νίκη

Διεθνής Τύπος: H νίκη της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ