Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών - iefimerida.gr

Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Christophe Ena)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Όχι» στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 έτη είπαν οι Ελβετοί ψηφοφόροι σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα.

Καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της γενιάς των λεγόμενων «Baby Boomers» αποχωρεί σταδιακά από την αγορά εργασίας, οι ελβετικές Αρχές προωθούν την πρώτη σοβαρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που έχει γίνει τις δύο τελευταίες δεκαετίες, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν αρκετά κεκτημένα, καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς και τα επιτόκια παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, περιορίζοντας τις αποδόσεις των επενδύσεων.

Παρ’ όλα αυτά, οι Ελβετοί απέρριψαν σε ποσοστό 52,7% την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για τη στήριξη του συστήματος, αλλά και αύξηση του ΦΠΑ από το 2021 στο 8,3% προκειμένου να συμβάλει στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι ελβετικές συντάξεις είναι από τις πιο γενναιόδωρες στον βιομηχανικό κόσμο, αντιστοιχώντας στο 11,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 9,3% το 2013. Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ήταν 82,5 έτη. Την ίδια στιγμή, πάνω από το 18% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών.

Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών θα αυξανόταν κατά 1 έτος, στα 65, δηλαδή στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα το όριο συνταξιοδότησης για τους άνδρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ