Προς κυβέρνηση «Τζαμάικα» στη Γερμανία: Ναι σε συζήτηση για συμμετοχή σε συνασπισμό με Μέρκελ, από Πράσινους και Φιλελεύθερους - iefimerida.gr

Προς κυβέρνηση «Τζαμάικα» στη Γερμανία: Ναι σε συζήτηση για συμμετοχή σε συνασπισμό με Μέρκελ, από Πράσινους και Φιλελεύθερους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, μετά τη βαριά του ήττα, καθώς το SPD κατέγραψε το μικρότερο ποσοστό του στην Ιστορία, να ξεκόβει το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, δηλώνοντας ότι θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης, η εναλλακτική που προκρίνεται στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι αυτή της... Τζαμάικα.

Ο περίφημος συνασπισμός Τζαμάικα, ο οποίος είναι και ο πιο πιθανός, μιας και οι έδρες που φαίνεται να βγάζουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι δεν τους αρκούν για να κάνουν βιώσιμη κυβέρνηση από μόνοι τους με την Ανγκελα Μέρκελ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνασπισμός μεταξύ του CDU της Ανγκελα Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης αποκαλείται «συνασπισμός Τζαμάικα» λόγω των χρωμάτων που αντιστοιχούν στα τρία κόμματα (μαύρο, κίτρινο και πράσινο) και παραπέμπουν χρωματικά στη σημαία της Τζαμάικα.

Μέρκελ: Θέλω να σχηματίσω σταθερή κυβέρνηση

Αναφορικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο «Γύρo των ελεφάντων», το καθιερωμένο τηλεοπτικό πάνελ με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών κομμάτων, τη βραδιά την εκλογών, σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.

Όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Ανγκελα Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.

Λίντερ: Είμαστε έτοιμοι

Ηδη, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντερ τόνισε ότι το κόμμα του θα αναλάβει την μεγάλη ευθύνη που του έδωσαν οι ψηφοφόροι και πως θα συνεχίσει την πορεία ανανέωσης που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του 2013. Δήλωσε ανοικτός σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ. «Αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας», προειδοποίησε.

«Αυτή η περασμένη θητεία της βουλής ήταν η τελευταία χωρίς τους Φιλελεύθερους στην Μπούντεσταγκ. Το FDP πάντα είχε και εξακολουθεί να έχει μια θέση στο κέντρο της κοινωνίας μας. Το φιλελεύθερο πνεύμα είναι το σαφέστερο αντίπαλο δέος στην ακροδεξιά. Η επιστροφή μας είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Μια νέα αρχή αποδείχτηκε εφικτή μετά από μια προηγούμενη αποτυχία. Η νέα μας ευκαιρία συνοδεύεται από μια μεγάλη ευθύνη – την οποία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε», τόνισε.

Πράσινοι: Θα αναζητήσουμε κοινό έδαφος για συμμετοχή στο συνασπισμό

Στο ίδιο κλίμα και οι Πράσινοι.

«Είναι αυτονόητο ότι θα αποδεχθούμε την πρόσκληση για διαβουλεύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Τζεμ Εζντεμίρ. «Το θέμα είναι να αναλάβουμε ευθύνες για τη χώρα μας», είπε βάζοντας, ωστόσο, όρους: «Θέλουμε να κυβερνήσουμε για να φέρουμε αλλαγές. Αλλά χωρίς μέτρα για την προστασία του κλίματος δεν μπορώ να υπογράψω καμιά συμφωνία για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού» τόνισε. Και ανέφερε ως πρόσθετες προϋποθέσεις μια ισχυρή φωνή για τη δικαιοσύνη και μάχη κατά του ρατσισμού.

«Δεν θα είμαστε εύκολοι εταίροι», πρόσθεσε η συνυποψήφιά του, Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ. Και αναφερόμενη στις πιθανές διαπραγματεύσεις προειδοποίησε: «θα είναι δύσκολες οι συνομιλίες.»

Ο πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, που ηγείται στη Στουτγάρδη μιας πρασινό-μαυρης (Πράσινοι-CDU) κυβέρνησης εμφανίστηκε ανοικτός στην προοπτική έναρξης συνομιλιών. Αν προτείνει κάτι τέτοιο η καγκελάριος Μέρκελ, είπε, τότε οι Πράσινοι «θα τις διεξάγουν με πάσα σοβαρότητα».

Συγκρατημένος ως προς τις προοπτικές επιτυχίες ενός συνασπισμού «Τζαμάικα» εμφανίστηκε, ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλσταϊν, Ρόμπερτ Χάμπεγκ. «Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι στο τέλος αυτό θα λειτουργήσει», είπε.

Αντικρουόμενες φωνές στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης

Αισιόδοξη από την άλλη πλευρά στο στρατόπεδο των Χρτιστιανοδημοκρατών εμφανίστηκε η Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ -μια από τις λίγες πολιτικούς της κεντροδεξιάς που έχει εμπειρία συνασπισμού «Τζαμάικα» αφού ηγήθηκε στο παρελθόν μιας τέτοιας συμμαχίας στο Ζάαρλαντ.

«Ξέρω ότι είναι μεγάλη πρόκληση και για τη σταθερότητα των εταίρων», είπε, «αλλά είναι εφικτό». Πρόσθεσε δε ότι οι ψηφοφόροι ανέθεσαν στα κόμματα μια αποστολή. «Ψήφισαν ώστε να κυβερνήσει κάποιος τη χώρα και να μη λένε όλοι ότι προτιμούν να είναι στην αντιπολίτευση», τόνισε.

Τις δυσκολίες του εγχειρήματος επεσήμανε και ένα από τα κορυφαία στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, που εγείρουν τις περισσότερες ενστάσεις σε μια τέτοια προοπτική, ο Γιόαχιμ Χέρμαν. «Δεν θα είναι εύκολο», επεσήμανε.

Μια αποτυχία για συνασπισμό Τζαμάικα θα ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές

Σημειωτέον ότι αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τότε λογικά θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο στην Γερμανία και αποκλείεται μέχρι τώρα από όλους.

Τι θα γίνει με την Ελλάδα;

O σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού CDU-FDP-Πρασίνων θα έχει ως συνέπεια να λειανθούν οι ακραίες θέσεις των Φιλελευθέρων για την Ελλάδα, αφού οι Πράσινοι θα αποτελέσουν αντίβαρο στις απαιτήσεις τους για σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Ελλάδα, που φτάνουν μέχρι το Grexit. Στο θέμα αυτό η κ. Μέρκελ θα βρει συμμάχους και απέναντι στο αδελφό CSU, το οποίο μετά τις εκλογικές του απώλειες μπορεί επίσης να σκληρύνει ακόμα πιο πολύ τη στάση του γενικά προς τις χώρες του νότου σε θέματα οικονομικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση Τζαμάικα CDU Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ