Η Μέρκελ κέρδισε, αλλά κατέρρευσαν τα ποσοστά της -Με πολλές απώλειες η τέταρτη θητεία της - iefimerida.gr

Η Μέρκελ κέρδισε, αλλά κατέρρευσαν τα ποσοστά της -Με πολλές απώλειες η τέταρτη θητεία της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ανγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αναλάβει για 4η φορά Καγκελάριος της Γερμανίας, ωστόσο τα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έχουν καταρρεύσει.

Σύμφωνα με την έως τώρα εκτίμηση αποτελέσματος στις γερμανικές εκλογές 2017 η Ανγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει 32,9% και σημειώνει μία νίκη, αλλά με άρωμα ήττας.

Ενδεικτικό είναι πως το σκορ των CDU/CSU, ανάμεσα στο 32,9% και 33,3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι το χειρότερο που έχει καταγράψει ποτέ η γερμανική χριστιανοδημοκρατία. Μέχρι σήμερα, η χειρότερη εκλογική επίδοση καταγράφηκε το 2009 με 33,8%.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία CDU/CSU έχασαν μεγάλο μέρος της δύναμής τους, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 1949. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιό τους, τη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Μπορεί μετά από 12 χρόνια στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ να έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ παραμονής στην εξουσία μεταξύ των ηγετών της Δύσης και να απειλεί πλέον και τα εθνικά ρεκόρ του Κόνραντ Αντενάουερ (14χρόνια) και του Χέλμουτ Κολ (16 χρόνια), ωστόσο αυτή τη φορά ο σχηματισμός κυβέρνησης, αλλά και η συγκυβέρνηση στη Γερμανία αναμένεται να περάσουν από σαράντα κύματα.

Το χαμηλότερο ποσοστό με την Μέρκελ στο τιμόνι

  • Το 2005 η Ανγκελα Μέρκελ κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας. Η Χριστιανική Ένωση συγκέντρωσε ποσοστό 35,2%.
  • Τέσσερα χρόνια αργότερα το 2009 διατήρηση τα ηνία της εξουσίες και επανεκλέχθηκε στην καγκελαρία με ποσοστό 33,8%.
  • Το 2013 τα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης απογειώθηκαν με το ποσοστό να φτάνει το 41,5%.

Ωστόσο μέσα στην τελευταία τετραετία πολλά άλλαξαν και η Ανγκελα Μέρκελ αν και κατάφερε να εξασφαλίσει την επανεκλογή της τα ποσοστά που συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος, είναι σε ιστορικό χαμηλό (32,9%).

Το χαμηλότερο ποσοστό για το CDU/ CSU από το 1949

Η εκλογική επίδοση των αδελφών κομμάτων CDU/ CSU φαίνεται ότι θα είναι η χειρότερη από το 1949, δηλαδή το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό του κόμματος την μεταπολεμική εποχή.

Το 1949, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ σημείωσε τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για το CDU/CSU, συγκεντρώνοντας ένα 31%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άνγκελα Μέρκελ Γερμανία πτώση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ