Πανηγυρίζουν οι Γερμανοί ακροδεξιοί: Θα κυνηγήσουμε την Μέρκελ, θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας - iefimerida.gr

Πανηγυρίζουν οι Γερμανοί ακροδεξιοί: Θα κυνηγήσουμε την Μέρκελ, θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας

Φωτογραφία: (AP Photo/Michael Probst)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησαν ήδη τους πανηγυρισμούς οι υποστηρικτές του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ορισμένοι εκ των οποίων άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο μόλις άκουσαν τα πρώτα exit polls.

Mερικά λεπτά πριν από την ανακοίνωση των exit polls, ο συμπρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ προεξόφλησε την μεγάλη επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος στις εκλογές. «Οι ψηφοφόροι είναι κουρασμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα» ανέφερε ο ίδιος, που παράλληλα «προειδοποίησε» ότι το κόμμα του θα κάνει ιδιαίτερα σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. «Μόνο ο ιδεαλισμός των μελών και των ακολούθων μας μάς έφεραν εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και να ξέρετε ότι πλέον είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη. Θα τους κυνηγήσουμε, θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ και θα πάρουμε πίσω τη χώρα και το λαό μας», προσέθεσε.

Η κατάσταση στα κεντρικά γραφεία του AfD είναι ήδη ασφυκτική, με δημοσιογράφους βρετανικών ΜΜΕ να αναφέρουν ότι δεν πέφτει... καρφίτσα.

Alexander Gauland (AfD): „Wir haben es geschafft: Wir sind im Deutschen Bundestag und wir werden dieses Land verändern!“ #btw17 pic.twitter.com/ohKADR5JE3

Tο ακροδεξιό κόμμα, που σύμφωνα με τα exit polls συγκεντρώνει 13,5%, φαίνεται ότι ήταν σίγουρο για την είσοδό του στη γερμανική βουλή.

Σε ένα τεράστιο μπισκότο, το οποίο βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του και τράβηξε τα φλας των φωτογράφων, γράφει: «Το AfD πάει Βερολίνο».

Πανηγυρίζουν οι Γερμανοί ακροδεξιοί: Θα κυνηγήσουμε την Μέρκελ, θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας | iefimerida.gr 0

(AP Photo/Martin Meissner)

Το ακροδεξιό κόμμα φαίνεται ότι καταφέρνει να μπει με άνεση στη Μπούντεσταγκ, με τα exit polls να δείχνουν ότι συγκεντρώνει αρκετά υψηλότερο ποσοστό από το απαιτούμενο 5%.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από 50 χρόνια που ένα εθνικιστικό, ακροδεξιό κόμμα – και εν πολλοίς ρατσιστικό- εκπροσωπείται στη γερμανική βουλή.

Μετά την ανακοίνωση των exit polls η έτερη βασική υποψήφια του ξενοφοβικού, εθνικιστικού Afd είπε ότι το κόμμα της θα κάνει «εποικοδομητική αντιπολίτευση» όταν θα μπει για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ.

Μιλώντας ενώπιον οπαδών του κόμματος η Άλις Βάιντελ είπε ότι «εκατομμύρια ψηφοφόροι μας ανέθεσαν το έργο της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.»

«Όχι στους Ναζί στη Βουλή»

Ωστόσο, άλλα κόμματα της γερμανικής βουλής έχουν ορκιστεί ότι δεν θα συνεργαστούν με την AfD, και ιδιαίτερα οι Πράσινοι – πιθανοί εταίροι σ’ ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό-. Το ηγετικό τους δίδυμο, Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ και Τζεμ Εζντεμίρ είπαν σε οπαδούς του κόμματός ότι είναι «ενάντια στους Ναζί στη βουλή».

«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε μια επίθεση στη γερμανική δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Έκαρντ.

Οι Εβραίοι της Ευρώπης εκφράζουν την ανησυχία τους για το ποσοστό του AfD

Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο εξέφρασε την ανησυχία του για την επίδοση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις βουλευτικές εκλογές, ενώ κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Μπούντεσταγκ να μην σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μαζί του.

«Ελπίζουμε ότι τα κεντρώα κόμματα στη Μπούντεσταγκ θα διασφαλίσουν ώστε το AfD να μην εκπροσωπείται στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο.

«Κάποιες από τις απόψεις που έχει εκφράσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εμπεριέχουν ανησυχητικά ποσοστά μισαλλοδοξίας που δεν έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία για πολλές δεκαετίες και που φυσικά ανησυχούν πολύ τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους Εβραίους», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανικές εκλογές AfD
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ