Σουλτς: Είμαστε αντιπολίτευση -Τέλος ο μεγάλος συνασπισμός - iefimerida.gr

Σουλτς: Είμαστε αντιπολίτευση -Τέλος ο μεγάλος συνασπισμός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βαριά ήττα των Σοδιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς δείχνουν τα πρώτα exit polls στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το exit polls το SPD φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 20% ποσοστό που συνιστά τη χειρότερη επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών είχε έρθε νωρίτερα, δια μέσου εκπροσώπου του του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έκανε λόγο για βαριά ήττα του κόμματος που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνασπισμού και διαπραγματεύσεων. «Για εμάς τελειώνει εδώ ο μεγάλος συνασπισμός, παίρνουμε θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μάρτιν Σουλτς στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των exit polls, μπροστά στο εκλογικό του ακροατήριο, είπε:

««Με το σημερινό αποτέλεσμα τελειώνει η συνεργασία ανάμεσα στην CDU και την SPD. Συμφωνήσαμε όλοι να γίνουμε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Η επόμενη αποστολή μας είναι η συσπείρωση και να δουλέψουμε μαζί ως κόμμα. Θα συζητήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς αν και αλλά με την ησυχία μας. Είναι άλλη μια πικρή ώρα στην ιστορία μας, αλλά η σοσιαλδημοκρατία επέζησε και κατάφερε να δείξει τη δύναμή της; ακόμη και όταν ένα ακροδεξιό κόμμα δείχνει το άσχημο πρόσωπό του».

Τo SPD θα συνεχίσει να μάχεται για τα ιδανικά και τις αξίες τoυ.
Ευχαριστώ τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους.
Ευχαριστώ όλους τους υποστηρικτές μας που έδωσαν μάχη και έκαναν προεκλογικό αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή όλους που συνέρρευσαν στο επιτελείο μας, κυρίως τη νεολαία του κόμματος που όλη την ώρα βρίσκονταν επί ποδός για να στηρίξουν την προεκλογική εκστρατεία.
Προφανώς δεβν καταφέραμε να διευρύνουμε την παραδοσιακή εκλογική μας πελατεία, εδώ δίπλα μου στέκονται όλοι όσοι συνέβαλαν στον αγώνα μας.
Εκείνο που μας στενοχωρεί είναι αυτή η εκλογική επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος.
Η υποδοχή ενός εκατομμυρίου προσφύγων φυσικά και διχάζει τη Γερμανία. Για πολλούς αυτοί οι πρόσφυγες συνιστούν απειλή, τους φοβούνται. Εμείς δεν καταφέραμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Αποστολή μας να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα για μια ανοιχτή κοινωνία».

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά την προεδρία του κόμματος, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί οτι νωρίτερα, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του. Ωστόσο, αργότερα ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς στην πρώτη του δήλωση μπροστά στο εκλογικό του ακροτήριο δεν φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης.

«Θα εστιάσω την ενέργειά μου στην ανανέωση του κόμματος»

Σε δηλώσεις του προς το ARD, ο Μάρτιν Σουλτς αποκάλυψε ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί παρότι το κόμμα SPD φαίνεται ότι θα φέρει τα χειρότερα αποτελέσματα στην μεταπολεμική ιστορία. Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν θα γίνει κοινοβουλευτικός ηγέτης του κόμματος στη Βουλή αλλά θα εστιάσει την ενέργειά του στην ανανέωση του κόμαμτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μάρτιν Σουλτς Γερμανικές εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ