Χατζηδάκης: Οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες όσο η οικονομία σέρνεται - iefimerida.gr

Χατζηδάκης: Οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες όσο η οικονομία σέρνεται

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS /ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οικονομία θα συνεχίζει να σέρνεται. Μόνο με μια άλλη οικονομική πολιτική μπορούμε να κάνουμε το ποιοτικό άλμα και να περάσουμε από την τραυματισμένη Ελλάδα και την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους».

Αυτό τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας πως αυτή την πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να την εφαρμόσει.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως έχει παραπλανήσει τους πολίτες και πως η κοινωνία πληρώνει ακριβά τους πειραματισμούς της κυβέρνησης. Ο κ. Χατζηδάκης αποτιμά θετικά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ («ήταν σοβαρός και μετρημένος, δεν παρασύρθηκε σε υποσχέσεις και λαϊκισμούς», επισημαίνει).

Επιπλέον, ο Κ. Χατζηδάκης με τη συνέντευξη στο Πρακτορείο υποστηρίζει ότι «οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν απρόβλεπτες, όσο η οικονομία σέρνεται και οι πολίτες δεινοπαθούν από τους φόρους και τις άλλες πολιτικές αυτής της κυβέρνησης». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Τουλάχιστον από όλη αυτή την περιπέτεια (σ.σ. με τη σημερινή κυβέρνηση) ας βγει κάτι θετικό: να ξεμπερδέψουμε οριστικά με τον λαϊκισμό και να αντιληφθούμε τη σημασία του να είναι κανείς σοβαρός!!»

Για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό κάνει λόγο για «τραγικούς χειρισμούς» που έγιναν από την κυβέρνηση, ενώ ζητά να αναληφθούν πολιτικές ευθύνες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Θα μου κάνετε μία μικρή αποτίμηση της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Νομίζω ότι στη ΔΕΘ, φέτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε κατά κράτος τον Αλέξη Τσίπρα και στις εντυπώσεις και στην ουσία. Ούτε η Common View βγήκε να ισχυριστεί το αντίθετο! Οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τον εαυτό του και προσπάθησε για άλλη μια φορά να εξαπατήσει τους Έλληνες. Το νέο μεγάλο ψέμα του είναι ότι θα μας βγάλει από το μνημόνιο, ενώ μόλις πριν 3 μήνες υπέγραψε το 4ο μνημόνιο: οι μισθωτοί θα χάσουν ένα μισθό από το αφορολόγητο, οι συνταξιούχοι μία σύνταξη και η λιτότητα -μέσω των υψηλών πλεονασμάτων που δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας- παρατείνεται για 43 χρόνια μέχρι το 2060. Επίσης, το Υπερταμείο παραμένει εδώ για 99 χρόνια και ο SSM με τον έλεγχο στις τράπεζες για 35 χρόνια, όσο διαρκούν τα δάνεια. Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σοβαρός και μετρημένος. Δεν παρασύρθηκε σε υποσχέσεις και λαϊκισμούς. Έκανε μια συναισθηματική ομιλία και παρουσίασε το όραμά του για την Ελλάδα που θέλουμε, απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες, αλλά ιδιαίτερα στους αδύναμους και τους νέους. Έδειξε ότι έχουμε ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα. Περιέγραψε το μείγμα της πολιτικής μας για λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και επενδύσεις. Και έκανε σαφές ότι θα κινηθούμε με λογική και ευαισθησία, έχοντας ως στόχο να εφαρμόσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Πάντως είναι σαφές πως έχετε αλλάξει τη ρητορική σας στη ΝΔ όσον αφορά το χρόνο των εκλογών … Το αίτημα για άμεση πολιτική αλλαγή έχει περάσει σε δεύτερο χρόνο …

Κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κυβέρνηση ζημιώνεται ο τόπος, ζημιώνονται οι Έλληνες πολίτες. Επιμένουμε, λοιπόν, στην πολιτική αλλαγή. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία. Όμως οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν απρόβλεπτες, όσο η οικονομία σέρνεται και οι πολίτες δεινοπαθούν από τους φόρους και τις άλλες πολιτικές αυτής της κυβέρνησης.

Σας απασχολεί το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας όπως φαίνεται και ένα σημαντικό πολιτικό χρόνο μπροστά του να μπορέσει να αναστρέψει την εικόνα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό σήμερα;

Με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οικονομία θα συνεχίζει να σέρνεται. Μόνο με μια άλλη οικονομική πολιτική μπορούμε να κάνουμε το ποιοτικό άλμα και να περάσουμε από την τραυματισμένη Ελλάδα και την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους. Ιδιαίτερα για τους νέους και τους αδύναμους! Αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει. Διότι λατρεύουν τον κρατισμό και τους φόρους. Διότι απεχθάνονται την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις. Διότι ακόμα και όταν η ανάγκη τους κάνει να μιλούν για επενδύσεις είναι τόσο ιδεοληπτικοί που ουσιαστικά υπονομεύουν τις επενδύσεις και τις νέες δουλειές. Δείτε τι έχει γίνει τις τελευταίες μέρες με τις Σκουριές, με τη Fraport, με το Ελληνικό. Πέραν αυτών, οι Έλληνες έχουν υποστεί μια πολύ κραυγαλέα παραπλάνηση από τον κ. Τσίπρα. Τους υποσχέθηκε τον «παράδεισο», αλλά τώρα βιώνουν στο πετσί τους την οπισθοδρόμηση με τους φόρους, τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που αυξάνονται, το ΕΚΑΣ που περικόπτεται και τις νέες μειώσεις συντάξεων που ακολουθούν. Γι' αυτό πιστεύω ότι θα ηττηθούν ό,τι και αν κάνουν στη συνέχεια. Τουλάχιστον από όλη αυτή την περιπέτεια ας βγει κάτι θετικό: να ξεμπερδέψουμε οριστικά με τον λαϊκισμό και να αντιληφθούμε τη σημασία του να είναι κανείς σοβαρός!!

Πάντως ο κ. Τσίπρας αν κλείσει και την τρίτη αξιολόγηση δεν έχει και πολλά εμπόδια μπροστά του μέχρι να βγει η χώρα στις αγορές...

Το επίτευγμα του κ. Τσίπρα, λοιπόν, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές 3 χρόνια αργότερα, το 2018 αντί για το 2015. Έχοντας μάλιστα φορτώσει ένα «τσουβάλι» μέτρα στις πλάτες των μισθωτών, μικρομεσαίων και συνταξιούχων. Διότι, σας θυμίζω, εμείς οι «τρισκατάρατοι» είχαμε βγει στις αγορές για πρώτη φορά το 2014 -χωρίς capital controls και τα άλλα μέτρα που ακολούθησαν - και είχε ανοίξει ο δρόμος για τη μόνιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές από το 2015. Αυτό θα είχε συμβεί αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι πρόωρες εκλογές που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας και το τρομερό 1οεξάμηνο του 2015 των Τσίπρα-Βαρουφάκη. Τώρα ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επαίρονται διότι μπορεί η χώρα να επιστρέψει στις αγορές. Μακάρι να συμβεί. Αυτό όμως δεν διαγράφει το κόστος της πολιτικής τους και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας αυτά τα 2,5 χρόνια. Δυστυχώς πληρώνουμε πανάκριβα τους πειραματισμούς στην οικονομία αυτής της κυβέρνησης. Ήρθε να σκίσει τα μνημόνια και ψήφισε δύο!

Το τελευταίο διάστημα, ίσως και λόγω επικαιρότητας, βλέπουμε τη ΝΔ να έχει αναπροσαρμόσει την αντιπολιτευτική της γραμμή και να στοχεύει πλέον σε ζητήματα πέραν της οικονομίας, για παράδειγμα η σκληρή γραμμή για την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό ή τα θέματα ασφάλειας. Είναι κεντρική στρατηγική αυτή;

Την ατζέντα μάς τη βάζει η ίδια η πραγματικότητα. Και ασφαλώς το πρώτο θέμα είναι η οικονομία που σέρνεται, οι δυσκολίες που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι. Πέραν αυτών όμως υπάρχουν και τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας. Που οξύνονται εξαιτίας της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας αυτής της κυβέρνησης. Στα θέματα ασφάλειας, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση, στην δικαιοσύνη κ.ο.κ. Ως αντιπολίτευση έχουμε υποχρέωση να ασχολούμαστε με όλα τα θέματα, όχι μόνο για να αναδεικνύουμε την ανικανότητα της κυβέρνησης αλλά και για να καταθέτουμε τις προτάσεις μας. Όσον αφορά την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, αυτή είναι πραγματικά ένα τεράστιο θέμα και οι χειρισμοί που έγιναν από την κυβέρνηση πραγματικά τραγικοί. Μας πήρε δεκαετίες για να καθαρίσουμε τον Σαρωνικό και να τον κάνουμε βιώσιμο (με την Ψυττάλεια και τα άλλα έργα διαχείρισης αποβλήτων) και τώρα δυστυχώς καταστρέφεται. Αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα είναι μια χαρά. Το πλοίο είχε αξιόπλοο και βούλιαξε με άπνοια δίπλα στη Σαλαμίνα. Έγινε λάθος εκτίμηση σε σχέση με τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας και την εξάπλωσή της. Ο υπουργός έλειπε για τρεις μέρες στο Λονδίνο. Όταν γύρισε είπε στους πολίτες να κάνουνε άφοβα μπάνιο. Ζητήθηκε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στις Θάλασσες τέσσερις μέρες μετά από το ναυάγιο. Μπλέχθηκε η απορρύπανση με υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμου. Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες της με συνεχή ψεύδη. Και ο πρωθυπουργός κάθεται στο γραφείο του και δεν έχει καταδεχτεί να κάνει ούτε μια επίσκεψη στις περιοχές που έχουν πληγεί! Όλα αυτά είναι … μια χαρά για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα! Και ενώ η υπόθεση αυτή έχει τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, εξαιτίας της διαχείρισης που έκανε η κυβέρνηση, ουδείς παραιτείται! Είναι φαίνεται το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς! Όσο συνεχίζουν έτσι τόσο πιο πολύ εκτίθενται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κωστής Χατζηδάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ