ΣτΕ: Ασφαλής χώρα για τους Σύρους η Τουρκία - iefimerida.gr

ΣτΕ: Ασφαλής χώρα για τους Σύρους η Τουρκία

 Aσφαλής χώρα η Τουρκία / Φωτογραφία: Eurokinissi - ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι απειλείται η ζωή και η ασφάλεια των δύο προσφύγων από την Συρία, οι οποίοι αντέδρασαν στην επαναπροώθηση τους στην Τουρκία.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικατείας, με δύο αποφάσεις της, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των προσφύγων.

Οι αιτούντες ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της επιτροπής ασύλου με τις οποίες δεν τους αναγνωρίζονταν η ιδιότητα του πρόσφυγα και δεν τους δίδονταν άσυλο στη χώρα.

Οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης τους αναφέρουν ότι Τουρκία και Ε.Ε. έχουν κοινό σχέδιο δράσης για την στήριξη των Σύρων υπηκόων και απολαύνουν διεθνούς προστασίας, ενώ επισημαίνουν ότι στην γειτονική χώρα οι προσφεύγοντες έχουν οικογενειακούς δεσμούς, αφού εκείνη βρίσκονται οι οικογένειες και οι συγγενείς τους.

Επίσης, η ολομέλεια έκρινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος οι Σύριοι να υποςτούν απάνθρωπη μεταχείριση ή τιμωρία.

Επίσης, σημειώνουν ότι ο νόμος 4375/2016 προβλέπει ότι οι Ελληνικές αρχές απορρίπτουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτη, εάν κρίνουν ότι μια χώρα συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τον αιτούντα άσυλο.

Κατά τις διατάξεις του άρθρου 56 του νόμου 4375/2016 μια χώρα θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για ένα συγκεκριμένο πρόσφυγα όταν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια του εν λόγω νόμου, η «συνδρομή των οποίων εξετάζεται ανά περίπτωση και για κάθε αιτούντα χωριστά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣτΕ Τουρκία πρόσφυγες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ