Σαν σήμερα, 1924: Η αρχή του τέλους -Πώς ο Χίτλερ γλίτωσε την απέλασή του από τη Γερμανία - iefimerida.gr

Σαν σήμερα, 1924: Η αρχή του τέλους -Πώς ο Χίτλερ γλίτωσε την απέλασή του από τη Γερμανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιστορία, ως γνωστόν, δεν γράφεται με «αν». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ίσως όλα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για όλο τον κόσμο.

Είναι σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου του 1924. Ο 35χρονος Αδόλφος Χίτλερ βρίσκεται στη φυλακή, καταδικασμένος με ποινή 5 ετών για το λεγόμενο «πραξικόπημα της μπυραρίας» (ονομάστηκε έτσι επειδή το στρατηγείο του Χίτλερ ήταν η μπυραρία «Löwenbräukeller» στο Μόναχο) του Νοεμβρίου του 1923, όταν επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία.

Η αστυνομία της Βαυαρίας ζητά για δεύτερη φορά από τον υπουργό Εσωτερικών την απέλαση του Χίτλερ στην Αυστρία, τη χώρα όπου γεννήθηκε. Το υπουργικό συμβούλιο του γερμανικού κρατιδίου, ωστόσο, είναι διχασμένο για το αν πρέπει να απελάσει τον αρχηγό του Εθνικοσοσιαλιστικού Μετώπου, που έχει ήδη ερείσματα τον γερμανικό λαό.

Από την πλευρά τους, οι αυστριακές Αρχές ήταν θετικές να δεχθούν τον Χίτλερ τον Μάρτιο του ίδιου έτους, όταν η αστυνομία της Βαυαρίας είχε ζητήσει για πρώτη φορά την απέλασή του από τη Γερμανία. Πλέον, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Αυστριακός καγκελάριος Ignaz Seipel έχει σοβαρές αντιρρήσεις, από τη στιγμή που ο Χίτλερ εντάχθηκε στις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ισχυριζόμενος ότι κατ' αυτόν τον τρόπο απώλεσε την αυστριακή υπηκοότητά του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εσωτερικών Φραντς Γκίρτνερ παίρνει μια ιστορική απόφαση: απορρίπτει την αίτηση της βαυαρικής αστυνομίας και ο Χίτλερ παραμένει στη φυλακή, αλλά σε γερμανικό έδαφος.

Από εκείνη την 22α Σεπτεμβρίου 1924 και μετά, τα πράγματα θα εξελιχθούν με αστραπιαία ταχύτητα. Τρεις μήνες μετά, και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου 1924, ο Αδόλφος Χίτλερ αμνηστεύεται και αποφυλακίζεται.

Έχοντας ήδη γράψει στη φυλακή το βιβλίο του «Ο Αγών μου» (στην πραγματικότητα το υπαγόρευσε στον επίσης καταδικασμένο πραξικοπηματία και γραμματέα του Ρούντολφ Ες), ο Χίτλερ στρέφει τα βλέμματα του κόσμου πάνω του. Αναλαμβάνει πάλι την αρχηγία του κόμματος και λίγα χρόνια μετά, εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες, κερδίζει στις εκλογές του 1932.

Παρότι όμως το κόμμα του έρχεται πρώτο σε ψήφους, ο τότε Γερμανός πρόεδρος Πάουλ Φον Χίντενμπουργκ αρνείται να αναθέσει την καγκελαρία στον Χίτλερ, καθώς δεν τον συμπαθεί καθόλου, και τη δίνει στον Κουρτ Φον Σλάιχερ, του οποίου, όμως, οι προσπάθειες σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης αποτυγχάνουν.

Κατόπιν αυτών, τελικά ο Γερμανός πρόεδρος υπαναχωρεί και ονομάζει τον Χίτλερ καγκελάριο στις 30 Ιανουαρίου 1933. Έναν μήνα, στις 27 Φεβρουαρίου 1933, ξεσπά φωτιά στη Ράιχσταγκ, με τον Χίτλερ να κατηγορεί τους κομμουνιστές γι' αυτήν, καθώς συλλαμβάνεται στον τόπο της πυρκαγιάς ως υπεύθυνος ο νεαρός Ολλανδός κομμουνιστής Μαρίνους Φαν Ντερ Λούμπε.

Ο Χίτλερ εκμεταλλεύεται στο έπακρο την κατάσταση και ως εκ της θέσεώς του ως καγκελάριου πείθει τον πρόεδρο Φον Χίντενμπουργκ να εκδώσει το λεγόμενα «Διάταγμα της Εξουσιοδοτήσεως», με το οποίο αναστέλλονται οι δημοκρατικές ελευθερίες που είχε επιφέρει η Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα τίθεται εκτός νόμου, οι ηγέτες του συλλαμβάνονται, τα μέλη του διώκονται.

Πλέον, έχοντας απαλλαγεί από έναν βασικό ιδεολογικό αντίπαλο, ο Χίτλερ προκαλεί νέες εκλογές τον Μάρτιο του 1933. Οι εκλογές διεξάγονται με τον Χίτλερ καγκελάριο και το αποτέλεσμα δίνει το 44% των ψήφων και 288 έδρες στο κόμμα του, το NSDAP. Με την υπστήριξη του μικρού γερμανικού Εθνικού Λαϊκού Κόμματος (DNVP), οι Εθνικοσοσιαλιστές επιτυγχάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (52%).

H Δημοκρατία της Βαϊμάρης πεθαίνει, η κυριαρχία του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος αρχίζει -και θα λήξει μόνο με τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, τον Μάιο του 1945.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν 22 Σεπτεμβρίου:

480 π.Χ.: Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας: (σύμφωνα με μια εκδοχή έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου (21-22 Βοηδρομιώνος) του 480 π.Χ.) Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή και τον Ευρυβιάδη καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολουθεί την τραγωδία του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω.

1792: Αρχίζει να ισχύει το νέο επαναστατικό ημερολόγιο στη Γαλλία (έτος Ι το 1793). Η κατάργηση της μοναρχίας ανακηρύσσεται το σημείο μηδέν του χρόνου. Η αρχή του επαναστατικού ημερολογίου είναι πια η 22α Σεπτεμβρίου 1792, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας και τα έτη μετρώνται εφεξής με λατινικούς αριθμούς ως επαναστατικό έτος I,ΙΙ, κ.λ.π.

1902: Στη Ρωσία, ο τσάρος Νικόλαος Β', με διάταγμά του, καταργεί την ονομαστική αυτονομία της Φινλανδίας, στην οποία εγκαθιστά ρώσο γενικό κυβερνήτη.

1908: Η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την κυριαρχία της οποίας έμεινε για πέντε αιώνες.

1921: Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία γίνονται δεκτές στην Κοινωνία των Εθνών.

1955: Η τηλεόραση είναι γεγονός στη Βρετανία. Πρώτο εμπορικό κανάλι στη χώρα γίνεται το ITV (Independent Television).

1960: Το Μάλι ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.

1961: Σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον "αυλικό" Στρατηγό, Κωνσταντίνο Δόβα, μετά την παραίτηση 2 μέρες νωρίτερα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Κυκλοφορεί παρανόμως το πρώτο τεύχος του δημοσιογραφικού οργάνου της ΚΝΕ, με τον τίτλο "Οδηγητής".

1971: Η κηδεία του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της χούντας.Στη νεκρώσιμη πομπή προς το πρώτο νεκροταφείο μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το (απαγορευμένο) τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη- σε στίχους Σεφέρη «Στο περιγιάλι το κρυφό».

1975: Στις ΗΠΑ, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, η Σάρα Τζέιν Μουρ προσπαθεί να δολοφονήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζέραλντ Φορντ. Η σφαίρα δε θα βρει το στόχο της και η δράστης θα καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά.

1976: Στην Ελλάδα, καθιερώνονται βιβλιάρια υγείας για τα παιδιά.

1980: Έναρξη του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ. Το Ιράκ εισβάλλει στο Ιράν ταυτόχρονα από ξηράς και αέρος.

1996: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και παραμένει στην εξουσία με 41,4% και 162 έδρες, έναντι 38,1% για τη ΝΔ και 108 έδρες. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, ο Συνασπισμός με 5,1% και το ΔΗΚΚΙ με 4,4%. Η Πολιτική Άνοιξη μένει εκτός Βουλής με 2,9%. Παραιτείται ο πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ.

2000: Ο Βίκτωρας Μήτρου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στην κατηγορία 77 κιλών της άρσης βαρών σηκώνοντας 165 κιλά στο αρασέ, 165 στο ζετέ και 367.5 στο σύνολο.

Σαν σήμερα το 1953 γεννήθηκε η Γαλλίδα πολιτικός Σεγκολέν Ρουαγιάλ, το 1958 ο Ιταλός τενόρος, τραγουδιστής και μουσικός Αντρέα Μποτσέλι και το 1977 ο Βραζιλιάνος άσος του ποδοσφαίρου Ρονάλντο, κατά κόσμον Λουίς Ναζάριο Ντα Λίμα. Την ίδια μέρα το 1828 πέθανε ο βασιλιάς των Ζουλού, Σάκα, ο οποίος από φυλή τούς κατέστησε έθνος στο πλαίσιο της Νοτίου Αφρικής, το 1952 ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τίμος Μωραϊτίνης και το 1991 ο ποιητής και συγγραφέας Γιάννης Νεγρεπόντης.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σαν σήμερα Χίτλερ ναζί ιστορία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ