Ισχνές οι διαδηλώσεις στη Γαλλία -Ο Μακρόν προχωρά σε πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις - iefimerida.gr

Ισχνές οι διαδηλώσεις στη Γαλλία -Ο Μακρόν προχωρά σε πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για «αποτυχία» των συνδικάτων κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ αφού οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τις 223.000 άτομα, σε όλη τη Γαλλία, εναντίον της μεταρρύθμισης στα εργασιακά του Εμανουέλ Μακρόν.

«Μια αποτυχία, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», γράφει σήμερα ακόμη και η συντηρητική Le Figaro, η οποία αναφέρει ότι το συνδικάτο CGT που πρόκειται στο ΚΚ Γαλλίας δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει παρά 200 περίπου χιλιάδες άτομα στους δρόμους της χώρας.

«Στο Παρίσι, μόνο 60.000 άτομα διαδήλωσαν την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις υπερβολικές εκτιμήσεις της CGT ή μόνο 24.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας», γράφει η Le Figaro.

Ισχνές οι διαδηλώσεις στη Γαλλία -Ο Μακρόν προχωρά σε πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις | iefimerida.gr 0

«Η αποτυχία της κινητοποίησης, η οποία διοργανώθηκε από την CGT, ενισχύει την πεποίθηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προχωρήσει μέχρι τέλους την μεταρρύθμιση στα εργασιακά και να ξεκινήσει την μεταρρύθμιση για τα επιδόματα ανεργίας και κατάρτισης ανέργων», αναφέρει η εφημερίδα.

Τα γαλλικά ΜΜΕ διαπιστώνουν σήμερα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να κάνει πίσω κάτω από την πίεση των διαδηλωτών, αντίθετα. Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, το σχέδιο νόμου 160 σελίδων θα υιοθετηθεί από το υπουργικό συμβούλιο, θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και θα ψηφιστεί «γύρω στις 25 Σεπτεμβρίου» από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι αυτή η μεταρρύθμιση για τα εργασικά (η οποία επιτρέπει τις απολύσεις και σχεδόν καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις) αποτελεί προεκλογική του δέσμευση και θα προχωρήσει πάση θυσία.

«Σέβομαι αυτούς που διαδηλώνουν αλλά σέβομαι και τους γάλλους ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφισαν για την αλλαγή», επανέλαβε την Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι CNN, από την Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε για να μιλήσει στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, ενώ το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου αναμένονται νέες διαδηλώσεις για τα εργασιακά, σε όλη τη Γαλλία.

Ισχνές οι διαδηλώσεις στη Γαλλία -Ο Μακρόν προχωρά σε πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις | iefimerida.gr 1

«Πιστεύω στη δημοκρατία, αλλά η δημοκρατία δεν βρίσκεται στο δρόμο», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος. «Στην αρχή της θητείας υπάρχει ένα πολιτικό κεφάλαιο και πρέπει να το χρησιμοποιήσω», συνέχισε ο Μακρόν, αν και παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις του μπορεί να προκαλέσουν «μια αντίσταση», «από δυσαρεστημένους ανθρώπους».

Στη Νέα Υόρκη, μιλώντας ενώπιον της γαλλικής κοινότητας, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι οι Γάλλοι δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις. «Το βλέπουμε καθαρά ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές αλλά δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα γι'αυτό» δήλωσε, ενώ κατηγόρησε τους «καθισμένους στον καναπέ και τους δειλούς».

Ας σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καταγγείλει «τους τεμπέληδες και τους κυνικούς».

Ο πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων PollingVox, Jérôme Sainte-Marie δήλωσε στην Le Monde ότι ο γάλλος πρόεδρος αποκαλύπτει με αυτούς τους χαρακτηρισμούς το βάθος της σκέψης του με ειλικρίνεια και θέλει να διακρίνει «τους παγκοσμιοποιημένους Γάλλους, κινητικούς και ευτυχισμένους», ένα είδος «παγκοσμιοποιημένης ελίτ» από τη μία, και τους Γάλλους «πιο συντηρητικούς και μπλοκαρισμένους στην πίσω αυλή» από την άλλη, όπως είπε.

Νέες διαδηλώσεις το Σάββατο

Παρότι απέτυχε η διαδήλωση της Πέμπτης, με μόνο 16.000 άτομα να διαδηλώνουν στο κέντρο του Παρισιού και 4.500 άτομα στη Μασσαλία, μια νέα διαδήλωση προβλέπεται για το Σάββατο. Η νέα αυτή διαδήλωση διοργανώνεται από τον νεοκομμουνιστή ηγέτη Ζαν Λυκ Μελανσόν και το κόμμα του «Ανυπότακτη Γαλλία» το οποίο κάλεσε «τον λαό να ξεχυθεί στους δρόμους του Παρισιού».

Ισχνές οι διαδηλώσεις στη Γαλλία -Ο Μακρόν προχωρά σε πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις | iefimerida.gr 2

Ενδεχομένως νέες διαδηλώσεις να γίνουν και την ερχόμενη εβδομάδα αφού τα εργασιακά δεν είναι το μόνο μέτρο που προκαλεί δυσαρέσκεια μιας μερίδας πολιτών. Νέες μεταρρυθμίσεις μπαίνουν στο τραπέζι για τα κοινωνικά επιδόματα, τα κριτήρια ανέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και τα κριτήρια εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ας σημειωθεί ότι τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό κόμμα δεν συμμετέχουν στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία διαδηλώσεις ισχνές μακρον
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ