ΟΗΕ: Ερωτήματα προς Ερντογάν από τον Αναστασιάδη - iefimerida.gr

ΟΗΕ: Ερωτήματα προς Ερντογάν από τον Αναστασιάδη

Φωτογραφία: Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερωτήματα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν έθεσε στην ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Το περιεχόμενό τους αφορούσε τόσο για το αν είναι ανεδαφικό να ζητείται η κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεων όσο και για το αν οι προτάσεις της Άγκυρας οδηγούν σε ένα κράτος βιώσιμο στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από αμοιβαίο σεβασμό και συμβιβασμούς μπορεί να εξευρεθεί βιώσιμη και διαρκής λύση στο Κυπριακό.

Μια λύση, τόνισε, που «δεν θα έχει νικητές και ηττημένους και θα ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Επίσης, είπε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και πρόσθεσε ότι αύριο στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα εκφράσει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου που ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουντέρες έθεσε και πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Επισήμανε ότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι για να συγκληθεί νέα διάσκεψη για την Κύπρο, «θα πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία και να υπάρχει δυνατή θέληση και αποφασιστικότητα από όλα τα μέρη για να υπάρχει θετική κατάληξη».

Αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη Γενική Συνέλευση και στον ισχυρισμό ότι η αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά οφείλεται στην ακατανόητη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον κ. Ερντογάν να απαντήσει:

  • Εάν επιθυμεί την εγκαθίδρυση ενός κανονικού κράτους, στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους πολίτες του, χωρίς ξένες εξαρτήσεις.
  •  Εάν είναι παράλογο για ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχει με αποτελεσματικό τρόπο στη λήψη αποφάσεων της
  •  Εάν είναι παράλογο να οραματίζεται κάποιος τον τερματισμό των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, βασισμένου στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε επίσης το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει σε οποιοδήποτε σύνταγμα πρόνοια, που να αναφέρει ότι για οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται τουλάχιστον μία θετική ψήφος από τα μέλη της πολιτείας, ειδικά όταν μία από τις πολιτείες ελέγχεται από τρίτη χώρα.

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που βασίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους, θα άλλαζε την πορεία της διαδικασίας και θα δημιουργούσε ένα κλίμα το οποίο θα συνέβαλε στο στόχο για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθησή του να υπάρξει τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα τους. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα ζητήματα, όπως η τρομοκρατία, οι επιπτώσεις της και τα δεινά που επιφέρει.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ