Το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της Κέρκυρας είναι αυτό το χωριό φάντασμα -Ο Independent το λάτρεψε [εικόνες] - iefimerida.gr

Το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της Κέρκυρας είναι αυτό το χωριό φάντασμα -Ο Independent το λάτρεψε [εικόνες]

Το χωριό Παλιά Περίθεια στην Κέρκυρα (Φωτογραφία: Shutterstock)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Independent έφτιαξε βαλίτσες και ταξίδεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. Εκεί, βρέθηκε στην «πόλη-φάντασμα» όπως την χαρακτηρίζει, στο χωριό Παλιά Περίθεια.

«Παλιά Περίθεια: Γιατί η κερκυραϊκή πόλη φάντασμα είναι το καλύτερο κρυμμένο μυστικό του νησιού» είναι ο τίτλος του βρετανικού δημοσιεύματος που υπογράφει η Αναστασία Μίαρη.

Ποιο, όμως, είναι αυτό το χωριό που αγάπησε η δημοσιογράφος και έγραψε γι’ αυτό στον Independent.

Η Παλιά Περίθεια είναι ένα χωριό κτισμένο στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα. Το όνομά του προήλθε από από το «Περι-θέα» μιας και το χωριό φαίνεται από τα βουνά που είναι γύρω του.

Πατώντας το πόδι σας στο κερκυραϊκό αυτό χωριό θα νιώσετε την αύρα του και θα ταξιδέψετε στον χρόνο, καθώς τα ερειπωμένα αρχοντικά και τα λιθόστρωτα καλντερίμια αποπνέουν την ιστορία του τόπου.

Το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της Κέρκυρας είναι αυτό το χωριό φάντασμα -Ο Independent το λάτρεψε [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η ιστορία του φαίνεται να ξεκινά το 300 π.Χ όταν τσουνάμι χτύπησε το νησί και οι κάτοικοι έψαχναν μια ασφαλή γη. Τον 14ο αιώνα πολλοί κάτοικοι της Κέρκυρας βρέθηκαν στο χωριό για να γλιτώσουν από τους πειρατές. Αφού ξεπεράστηκε ο φόβος των πειρατών, οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με την ελονοσία.

Μέχρι τα τέλη του 1940, όταν και άρχισε η κουνοποκτονία, πολλοί Κερκυραίοι με το που τους τσιμπούσαν τα πρώτα κουνούπια μάζευαν τα πράγματά τους και ανέβαιναν στην Παλιά Περίθεια, όπου και έμεναν για περίπου ένα εξάμηνο. Τότε, ο τόπος έσφυζε από ζωή. Οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτα με μικρούς και μεγάλους να περνούν ξέγνοιαστες στιγμές.

Το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της Κέρκυρας είναι αυτό το χωριό φάντασμα -Ο Independent το λάτρεψε [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η κατάσταση, ωστόσο, άλλαζε σιγά-σιγά με το πέρασμα τον χρόνο με τον τουρισμό να «κλέβει» τη δόξα του χωριού και τους ανθρώπους να επιλέγουν παραλιακά μέρη.

Πλέον, τον χειμώνα κατοικείται από δυο-τρεις ανθρώπους.

Το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της Κέρκυρας είναι αυτό το χωριό φάντασμα -Ο Independent το λάτρεψε [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η Παλαιά Περίθεια, ωστόσο, στέκεται ακόμη στο όρος Παντοκράτορα, το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, και παραμένει ένα αρχιτεκτονικό στολίδι.

Τα 130 σπίτια με βάση την ενετική αρχιτεκτονική που είναι χτισμένα από πέτρα μεταφέρουν την ιστορία του τόπου. Στην είσοδο του χωριού στέκεται το κατακόκκινο καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο.

Σήμερα, η Παλαιά Περίθεια είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο και σε κάθε της βήμα καταφέρνει να γοητεύει τον ταξιδιώτη με τη φύση και την ιστορία της.

Το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της Κέρκυρας είναι αυτό το χωριό φάντασμα -Ο Independent το λάτρεψε [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Φωτογραφίες: merchantshousecorfu. com

Με πληροφορίες Βικιπαίδεια

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παλιά Περίθεια Κέρκυρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ