Παπανδρέου: Δεν δέχομαι διαχωρισμούς - Να ψηφίσουμε όλοι - iefimerida.gr

Παπανδρέου: Δεν δέχομαι διαχωρισμούς - Να ψηφίσουμε όλοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια δραματική προειδοποίηση για τις συνέπειες της ενδεχόμενης καταψήφισης αύριο από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του πλειοψηφούντος κόμματος να την υπέρψηφίσουν.

Ολοι έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, δεν θα δεχθούμε διαχωρισμούς είπε κλείνοντας την ομιλία του θέτοντας εμμέσως θέμα κομματικής πειθαρχίας, χωρίς όμως να το καταστήσει σαφές. Για το λόγο αμέσως μετά, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναρωτώμενος αν η κοινοβουλευτική ομάδα θα πάει έτσι χαλαρά στην αυριανή διαδικασία, ζήτησε να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με μελανά χρώματα το τι θα σημάνει η καταψήφιση της δανειακής σύμβασης και η χρεοκοπία, Προέβλεψε ότι θα επικρατήσει χάος και επισήμανε ότι όσοι λένε σήμερα ότι είναι καλύτερο να πτωχεύσουμε είναι λαϊκιστές.

Επιτέθηκε στα συμφέροντα που όπως είπε πολέμησαν και πολεμούν το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι κανείς δεν μιλά εξ΄ονόματός του, πολύ δε περισσότερο ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα σχέδιο για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ, Παπανδρέου:

Ετυχε από την ιστορία να πάρουμε στις πλάτες μας την τύχη της χώρας για τις επόμενες γενιές. Κανένας δεν σήκωσε τόσο μεγάλο βάρος και ευθύνες. Κανείς δεν είχε να δώσει τόσο δύσκολο αγώνα για το δίκιο του λαού. Δώσαμε πρώτα μια μάχη με την ίδια τη συνείδησή μας. Μην το ξεχάσετε ποτέ. Ο πόλεμος που κάνουμε δεν είναι συμβατικός. Πόλεμος να διασώσουμε την Ελλάδα και τα δικαιώματα του πολίτη αυτό την πλήρη εξαφάνισή τους.

Πολεμήσαμε ολομόναχοι δύο χρόνια. Με στήριξη την ελπίδα και την κατανόηση του ελληνικού λαού, ολομόναχοι. Δεν αντιπροσωπεύαμε το σύστημα και τη συντήρηση είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς. Δεν εμπορευτήκαμε τον πόνο του λαού. Η στάση μας θα δικαιωθεί ιστορικά.

Κάνουμε πόλεμο σε 3 μέτωπα.

Με τις αγορές. Κερδίζει μόνο το διεθνές κεφάλαιο. Η Ελλάδα βρέθηκε πρώτη στις ορέξεις των αγορών.

Με την Ευρώπη που έχει αργά και συντηρητικά ανακλαστικά απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Εγινε μηχανισμός αλληλεγγύης, αλλά η μάχη συνεχίζεται. Εναντίον των φορολογικών παραδείσων, δεν φορολογεί καταθέσεις και χρηματιστηριακές πράξεις. Η Ευρώπη έχει ανάγκη για άμεση δημοκρατία με συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Οσοι λένε όχι στην εξάρτηση έχουν δίκιο. Συμφωνώ, αλλά το όχι σε ποιόν απευθύνεται.

Το τρίτο μέτωπο είναι το μέτωπο απέναντι στις δικές μας αδυναμίες. Γιατί έγινε στόχος η Ελλάδα; Μήπως ήταν διεθνής συνωμοσία. Αν ήταν έτσι έχουμε εύκολη λύση. Αλλά ο αδύναμος κρίκος ήταν στον κόρφο μας.

Φταίει η δική μας κυβέρνηση -του 2009- για το παγκόσμιο ρεκόρ χρέους; Για τις πελατειακές σχέσεις; Για την υπέρογκη σπατάλη; Παρασιτική δραστηριότητα

Εμείς είπαμε όχι στην εξάρτηση, συγκρουστήκαμε. Αλλά έπρεπε να συγκρουστούμε ακόμη πιό δυναμικά. Αυτό πληρώνουμε ότι συγκρουστήκαμε με το παρασιτικό σύστημα αυτούς που θέλουν να νέμονται συμφέροντα. Μεγάλο φοροφυγά, λαθρεμπόριο του πετρέλαιο, τραπεζικό και μιντιακό σύστημα.

Σήμερα έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και περιμένουν να χρεοκοπήσουμε για να τα αγοράσουν όλα κοψοχρονιά.

Αυτός είναι ο δικός μας πόλεμος.

Ταυτόχρονα με τον αγώνα κάναμε την αρχή για μια άλλη Ελλάδα. Αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί μέσα σε 2 χρόνια δεν προλάβαμε. Ομως κάναμε την αρχή σε όλους τους τομείς. Η διετία μας ήταν η αρχή της λύσης του προβλήματος. Αντί να καταγγέλλονται οι πραγματικοί εμπρηστές καταγγελλόμαστε εμείς γιατί δεν σβήσαμε έγκαιρα τη φωτιά.

Οι εταίροι αναγνωρίζουν τις δικές τους ευθύνες και γι αυτό μας δίνουν 240 δισ. με ευνοϊκούς όρους και σας κόβουμε και 100 δισ. από το χρέος. Δική μας μέριμνα να μην δημιουργούμε νέα ελλείμματα, να μην καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε.

Εμείς κάναμε την αρχή στο πραγματικό νοικοκύρεμα. Μειώσαμε 8 μονάδες το πραγματικό έλλειμμα.

Η ιστορία και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μας έδωσαν περισσότερο χρόνο.

Μην χάσουμε την ευκαιρία για αλλαγή του ελληνικού κράτους.

Στο πρώτο μνημόνιο είμασταν μόνοι. Οι άλλοι μας κατήγγειλαν, μας λοιδορούσαν. Τώρα συμφωνούν. Μακάρι να το είχαν κάνει από τότε.

Τώρα λένε αυτά που απέρριπταν. Προσυπογράφουν αυτά που κατηγορούσαν. Αυτά θα τα πούμε την ώρα των εκλογών. Τώρα η ώρα της υπευθυνότητας.

Η συνταγή δεν είναι σωστή ή λάθος. Είναι η μόνη διαθέσιμη.

Οσοι μιλάνε για λάθος συνταγές να σταματήσουν να υποκρίνονται. Το κακό έγινε πριν το 2010.

Εχουμε ιστορικό χρέος να εξασφαλίσουμε κούρεμα και δανειακή σύμβαση. Εγκαταλείποντας την προσπάθεια εγκαταλείπουμε τον αγώνα, εγκαταλείπουμε τον Ελληνα.

Βρισκόμαστε σε ένα υπαρξιακό δίλημμα να θυσιάσουμε πολλά για να μη χάσουμε τα πάντα.

Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια και ας πούμε στο λαό τις σημαίνει χρεοκοπία. Τα είπε χθες και ο πρωθυπουργός. Μιλάμε για χάος. Για τις πιό επικίνδυνες και επώδυνες συνέπειες στη χώρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επικρατήσει ο λαϊκισμός. Πλήρης αδυναμία τους κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Σχολεία, νοσοκομεία δρόμοι. Πολύ μεγαλύτερες περικοπές από τις σημερινές. Αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών: Φάρμακα, πετρέλαιο, κρέας. Κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων. Πανικό και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Το βιοτικό επίπεδο θα κατέρρεε. Αργά η γρήγορα η Ελλάδα εκτός ευρώ. Απομονωμένη, ταπεινωμένη, χωρίς συμμάχους.

Θα γίνουμε πιο ανεξάρτητοι από μια τέτοια χρεοκοπία;

Το ερώτημα είναι αν μπορεί η Ελλάδα. Ναι, μπορεί δύσκολα, με θυσίες.

Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας. Κάναμε πολύ δρόμο για να γυρίσουμε πίσω τώρα. Φτάσαμε κοντά στην πηγή, πρέπει η χώρα να «πιεί νερό».

Σήκωσα δύο χρόνια ως πρωθυπουργός ένα σταυρό που δεν μου αναλογούσε. Το σήκωσα. Μου στοίχισε προσωπικά, έκανα θυσίες. Με έβρισαν, με απείλησαν, με είπαν προδότη και δοσίλογο. Τα αγνόησα όλα αυτά. Το όχι ξέρω να το λέω στους πραγματικούς εχθρούς.

Οτι κι αν τραβήξουμε είναι ένα τίποτα μπροστά σε όσα θα τραβήξει ο λαός μας αν δεν λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει.

Τα ΜΜΕ τζογάρουν για σκοπιμότητες και τηλεθέαση. Ο κάθε τυχάρπαστος έχει πάρει ένα μικρόφωνο και δεν ξέρει τι λέει.

Πόσο ακόμα να αντέξουμε ρωτάνε πολίτες. Τους απαντώ, πρέπει να αντέξουμε. Να σγίξουμε τα δόντια και αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον.

Πολλοί λένε ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες. Δεν ξέρουν τι λένε. Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τη ζαριά; Αυτή είναι η πολιτική μας θέση;

Ο πολίτης ζει τον πόνο και τη θυσία, αλλά δεν έχει να τα συγκρίνει με την πραγματική καταστροφή.

Γνωρίζω και γνωριζόμαστε όλοι σε αυτό τον τόπο. Το θέμα δεν ήταν ποιός θα κερδίσει επικοινωνιακά αλλά να κερδίσει η πατρίδα.

Ανακάλυψαν ότι ενορχηστρώνω κίνημα εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθαρίζω: Κανείς δεν μιλά εξ ονόματός μου. Ο καθένας μιλά για τον εαυτό του. Η ανάληψη των ευθυνών γίνεται από τον καθένα μας ξεχωριστά.

Εχουμε δύο επιλογές, μεταξύ των καλύτερων εφικτών λύσεων. Θέλω να έχουμε καθαρές σχέσεις. Η πατρίδα ζητά να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ενωμένοι, μια γροθιά. Δεν θα δεχθούμε ενδοπαραταξιακούς διαχωρισμούς, Εχουμε όλοι τις ίδιες ευαισθησίες.

Σας καλώ όλους να αναλογιστείτε τις ευθύνες μας. Είμαι σίγουρος ότι θα λάβουμε τις σωστές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ