Σαν σήμερα, 1998: Ο «περίεργος» θάνατος της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ -Τα ακατάρριπτα παγκόσμια ρεκόρ της και τα αναβολικά [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Σαν σήμερα, 1998: Ο «περίεργος» θάνατος της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ -Τα ακατάρριπτα παγκόσμια ρεκόρ της και τα αναβολικά [εικόνες & βίντεο]

Ακόμα κρατούν τα παγκόσμια ρεκόρ της «Φλο-Τζο» / Φωτογραφία: ΕΡΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα παγκόσμια ρεκόρ της στα 100 και στα 200 μέτρα κρατούν από το 1988, δηλαδή εδώ και 29 ολόκληρα χρόνια. Η ίδια πρόλαβε να τα χαρεί μόλις για δέκα χρόνια.

Ο λόγος για την Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ, που σαν σήμερα το 1998 έφυγε από τη ζωή, με τις αιτίες θανάτου της να προκαλούν ακόμα και τώρα πάμπολλες συζητήσεις.

Η Φλόρενς γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1959 στο Λος Άντζελες, όπου και μεγάλωσε. Το 1983 έλαβε μέρος στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ελσίνκι, τερματίζοντας στη τέταρτη θέση του αγώνα των 200 μ. με χρόνο 22.46.

Εκείνη την περίοδο τράβηξε αρχικά το ενδιαφέρον λόγω της εμφάνισής της, καθώς τα νύχια των χεριών της ήταν ασυνήθιστα μακριά και πάντα βαμμένα με διάφορα χρώματα. Το 1984 έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στον αγώνα των 200 μ. με χρόνο 22.04.

Σαν σήμερα, 1998: Ο «περίεργος» θάνατος της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ -Τα ακατάρριπτα παγκόσμια ρεκόρ της και τα αναβολικά [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Μετά από μια διακοπή στην καριέρα της, κατά τη διάρκεια της οποίας δούλευε σε τράπεζα και αφού παντρεύτηκε τον τριπλουνίστα Αλ Τζόινερ, η Φλόρενς επέστρεψε στους στίβους το 1987, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, όπου τερματίζει ξανά στη δεύτερη θέση με χρόνο 21.96.

Στις 16 Ιουνίου 1988, στην Ιντιανάπολις, κατά την διάρκεια των ημιτελικών των 100 μ. για τους αγώνες ανάδειξης της ομάδας που θα λάμβανε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 10.49, που κρατάει μέχρι σήμερα. Αν και η μέτρηση του ανέμου έδειχνε πως επικρατούσε άπνοια, κάποιοι έκαναν λόγο για βοήθεια από τον αέρα, καθώς κάποιες στιγμές κατά τη διάρκεια των αγώνων ο άνεμος έφτανε τα 7 m/sec.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ η Γκρίφιθ κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια και 1 ασημένιο. Στα 100 μ. κέρδισε με χρόνο 10.54 δευτερόλεπτα, ενώ στους ημιτελικούς των 200 μ. σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο όμως κατέρριψε εκ νέου στους τελικούς με χρόνο 21.34. Επίσης έτρεξε στη σκυταλοδρομία 4 Χ 100 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, ενώ η ομάδα της ήρθε δεύτερη στη σκυταλοδρομία 4 Χ 400.

Σαν σήμερα, 1998: Ο «περίεργος» θάνατος της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ -Τα ακατάρριπτα παγκόσμια ρεκόρ της και τα αναβολικά [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Οι θεωρίες για αναβολικά

Κατά την περίοδο που ξεκίνησε να πετυχαίνει παγκόσμια ρεκόρ, διάφορες θεωρίες για χρήσεις απαγορευμένων ουσιών άρχισαν να εμφανίζονται. Το 1988, ο χρυσός ολυμπιονίκης του Λος Άντζελες, Χοακίμ Κρούζ, υποστήριξε πως οι επιδόσεις της πρέπει να προέρχονται από χρήση στεροειδών ή άλλων αναβολικών ουσιών, καθώς τόσο η σωματοδομή της όσο και οι επιδόσεις της είχαν αυξηθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πριν από το 1988 οι επιδόσεις της ήταν στα 10.91 στα 100 μ. (βελτιώνοντας τους χρόνους της κατά 0,47 δευτερόλεπτα) και στα 200 μ. 21.96 (διαφορά 0,62). Η διαφορά αυτή είναι μοναδική για αθλητή σε τόσο μικρό διάστημα. Η αποχώρησή της μετά την Ολυμπιάδα της Σεούλ ενίσχυσε αυτές τις υποψίες, καθώς από το 1989 θα ξεκινούσε η εφαρμογή των ξαφνικών ελέγχων ντόπινγκ.

Το παγκόσμιο ρεκόρ της στα 100 μ.:

Η Γκρίφιθ πέθανε σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998, σε ηλικία 38 ετών, κατά τη διάρκεια του ύπνου της. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε από τις Αρχές πως πιθανές αιτίες του θανάτου της ήταν η ασφυξία λόγω θέσης, η επιληπτική κρίση ή σπηλαιώδες αγγείωμα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Σαν σήμερα, 1998: Ο «περίεργος» θάνατος της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ -Τα ακατάρριπτα παγκόσμια ρεκόρ της και τα αναβολικά [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Ο σύζυγος της Φλόρενς με την κόρη τους την ημέρα της κηδείας της

Ωστόσο, διάφορες φήμες θέλουν την υγεία της να είχε επιβαρυνθεί από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας πάντως δεν έγιναν εξετάσεις για ανίχνευση στεροειδών. Η οικογένειά της υποστήριξε πως είχε εκ γενετής μια εγκεφαλική δυσμορφία, η οποία την καθιστούσε ευάλωτη σε κρίσεις και πριν από τον θάνατό της είχε υποστεί άλλα τρία εγκεφαλικά και τουλάχιστον ένα καρδιακό επεισόδιο.

Tο παγκόσμιο ρεκόρ της στα 200 μ.:

Η Γκρίφιθ είχε σπουδάσει ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και με τον Αλ Τζόινερ είχαν αποκτήσει μία κόρη. Ήταν γνωστή με το προσωνυμιών «Φλο-Τζο».

Aλλα γεγονότα που συνέβησαν 21η Σεπτεμβρίου:

480 π.Χ.: Ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα, που είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πυρπολεί την Ακρόπολη και το άστυ. Προτείνει στους Αθηναίους να επιστρέψουν στην πόλη και να τους βοηθήσει στην ανοικοδόμηση, αν δεχτούν ανακωχή. Εκείνοι απορρίπτουν την πρόταση.

1792: Η Γαλλική Συμβατική Συνέλευση ψηφίζει υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.

1895: Στις ΗΠΑ, ιδρύεται η πρώτη εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων από το Φρανκ Ντουρία, με την επωνυμία «Duryea Motor Wagon Company».

1898: Η αυτοκράτειρα Ντοβαγκέρ Σίξι αναλαμβάνει της εξουσία στην Κίνα δίνοντας τέλος στη Μεταρρύθμιση των 100 ημερών, που ξεκίνησε ο αυτοκράτορας Γουανγκξού.

1901: Γίνεται διάνοιξη του πρώτου φρέατος πετρελαίου της Λουϊζιάνας, στην περιοχή Τζένινγκς.

1915: Η εγκατάσταση των δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη πυροδοτεί οξύτατη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων. Η κυβέρνηση Βενιζέλου παίρνει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για τη φιλοατλαντική πολιτική της, με 142 υπέρ, 102 κατά και 13 αποχές.

1919: Το Οριάν Εξπρές ξαναρχίζει τις διαδρομές Κωνσταντινούπολη-Παρίσι.

925: Εξουδετερώνεται η συμμορία των θρυλικών Φώτη Γιαγκούλα και Λεωνίδα Μπαμπάνη. Στην Κλεφτόβρυση Ολύμπου απόσπασμα Χωροφυλακής εξοντώνει τους λήσταρχους Γιαγκούλα, Μπαμπάνη και Τσαμήτρα. Τα κεφάλια τους τίθενται σε κοινή θέα στην Κατερίνη.

1930: Στον Ισημερινό, ομάδα αρχαιολόγων ανακαλύπτει θησαυρούς των Ίνκας, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια δολάρια.

1941: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί αποκόπτουν τη χερσόνησο της Κριμαίας από την ΕΣΣΔ.

1944: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στο Ρίμινι της Ιταλίας και υψώνει την ελληνική σημαία.

1951: Ο Πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος χαιρετίζει τη ληφθείσα απόφαση στη Διάσκεψη της Οτάβας για την ένταξη της Ελλάδας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ).

1964:Η Μάλτα ανεξαρτητοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1965: Στην Ελλάδα, βαπτίζεται η κόρη των Βασιλέων. Το όνομά της Αλεξία.

1974: Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

1976: Στην Ελλάδα, ανακοινώνεται νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα υπηρετούν στο στρατό όλες οι άγαμες Ελληνίδες από 20-32 ετών.

1985: Η Μαντόνα φθάνει για πρώτη φορά στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ της «Like a Virgin».

1990: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος επισκέπτεται το Άγιο Όρος.

1991: Η Αρμενία, κατόπιν δημοψηφίσματος,κηρύσσει την ανεξαρτησία της, μέσα στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.).

...Την ίδια μέρα, η αμερικανική ομοσπονδία του μπάσκετ ανακοινώνει, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης του 1992, τη δημιουργία της αποκληθείσας «Ντριμ Τιμ», που αποτελείται από παίκτες του ΝΒΑ.

1992: Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Γαλλία, το 51,05% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της συνθήκης του Μάαστριχτ.

....Την ίδια μέρα, το Βατικανό ανακοινώνει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Μεξικό, τερματίζοντας μια εχθρότητα που κράτησε 130 έτη και που στιγματίστηκε από αιματηρές διώξεις κληρικών.

1993: Συνταγματική κρίση στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν διαλύει το Κοινοβούλιο, προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για 11-12 Δεκεμβρίου και καταργεί το Σύνταγμα.

2003: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Μιστράλ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Κάντιθ της Ισπανίας.

Σαν σήμερα το 1452 γεννήθηκε ο μοναχός και διοικητής της Φλωρεντίας, Ιερώνυμος Σαβοναρόλα, το 1934 ο Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας Λέοναρντ Κοέν, το 1947 ο Αμερικανός συγγραφέας και μετρ του τρόμου Στίβεν Κινγκ, το 1950 ο Αμερικανός ηθοποιός Μπιλ Μάρεϊ και το 1966 ο Αμερικανός ηθοποιός Κίφερ Σάδερλαντ.

Την ίδια μέρα, το 1832 πέθανε ο Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος και ποιητής σερ Ουόλτερ Σκοτ, γνωστός για το έργο του «Ιβανόης», το 1996 ο επιχειρηματίας Θόδωρος Βαρδινογιάννης και το 2006 ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Τάσος Αθανασιάδης («Οι Πανθέοι», «Η Αίθουσα του Θρόνου», «Οι φρουροί της Αχαΐας», «Οι τελευταίοι εγγονοί»).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Wikipedia

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ