Ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας αδειάζει Κουρουμπλή: Εχουμε 16 πλοία σε ετοιμότητα - iefimerida.gr

Ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας αδειάζει Κουρουμπλή: Εχουμε 16 πλοία σε ετοιμότητα

Σκληρή αντιπαράθεση για το ναυάγιο του σκάφους Αγία Ζώνη II
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή ζήτησε εκ νέου η Νέα Δημοκρατία, μετά και τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) ότι υπάρχουν πάντα stand-by 16 πλοία.

Η δήλωση αυτή «αδειάζει» εμμέσως τον υπουργό Ναυτιλίας, καθώς είχε δηλώσει στη Βουλή ότι το απορρυπαντικό πλοίο που ενεργοποιείται από τον οργανισμό βρισκόταν σε αποστολή.

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για συνδρομή του ευρωπαϊκού οργανισμού για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας, που προκλήθηκε από την βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη II, τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία κατάθεσης του εν λόγω αιτήματος έχει προκαλέσει πολιτική κόντρα μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί για καθυστέρηση.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος του EMSA Ραντίνα Ρούσεβα αποκάλυψε ότι το αίτημα της Ελλάδας έφτασε αργά το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου. Τόνισε, επίσης, ότι η έγκριση των επιχειρήσεων δίνεται 24 ώρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου με την εκάστοτε χώρα μέλος και εξήγησε πως υπάρχουν πάντα 16 πλοία σε ετοιμότητα.

Σημείωσε επίσης πως το αίτημα από κάθε χώρα-μέλος γίνεται μέσα από τον μηχανισμό Thesis, ο οποίος έχει έδρα στις Βρυξέλλες και στην περίπτωση της χώρας μας το αίτημα κατατέθηκε από την ελληνική πολιτεία στις 12 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η κ. Ρούσεβα, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο έγινε τελικώς η επικοινωνία από την πλευρά της Ελλάδας, σημείωσε ότι το συμβόλαιο από ελληνικής πλευράς είχε υπογραφεί στις 1:17 τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου και πως το πλοίο ξεκίνησε να επιχειρεί στις 11πμ της ίδιας ημέρας.

Η εκπρόσωπος Τύπος, τόνισε παράλληλα, ότι μετά την υπογραφή του συμβολαίου, είναι απόλυτη ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης το πώς θα διαθέσει το συγκεκριμένο πλοίο αλλά και το σχέδιο που θα ακολουθηθεί για την καταπολέμηση του ζητήματος που έχει προκύψει.

Έντονη αντίδραση από τη ΝΔ

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας – τη δεύτερη μέσα στη μέρα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκ νέου την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, χαρακτηρίζοντάς τον «ψεύτη με σφραγίδα».

Ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας αδειάζει Κουρουμπλή: Εχουμε 16 πλοία σε ετοιμότητα | iefimerida.gr 0

«Μετά την σημερινή επιβεβαίωση της Εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Θαλάσσιας Ασφάλειας (ΕΜSA), κυρίας Russeva, ότι η Κυβέρνηση έστειλε το αίτημα συνδρομής το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Κουρουμπλής είναι ψεύτης με σφραγίδα και αναμένουμε την παραίτησή του» αναφέρει η αιχμηρή ανακοίνωση του κόμματος.

Απάντηση Κουρουμπλή και στην ανακοίνωση της ΝΔ

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απάντησε και στην νέα επίθεση της Νέας Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι οι δηλώσεις της εκπροσώπου της ΕΜSA επιβεβαιώνουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλά ενημερωμένος».

«Αποδεικνύουν ότι το ελληνικό αίτημα προς την EMSA κατατέθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι στις 13 όπως υποστηρίζει τόσες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης. Δηλαδή κατατέθηκε δύο ημέρες μετά το ναυάγιο και όχι τέσσερις όπως λέει ο αρχηγός της Ν.Δ. Θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι το ναυάγιο έγινε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και όχι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας, και συνεχίζει: «Σε ότι αφορά στα 16 πλοία που είναι διαθέσιμα, ανά πάσα στιγμή, αρκεί να σκεφτεί κανείς, ποιο πλοίο είναι προτιμότερο. Αυτό που είναι ήδη στην Ελλάδα ή το πιο κοντινό στην Ελλάδα, το οποίο ήταν στη Μάλτα και με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 10 κόμβων που αναπτύσσει, θα ερχόταν σε 3,5 ημέρες; Προφανώς το ελληνικό πλοίο, το οποίο ανέλαβε υπηρεσία, αμέσως μόλις τελείωσε την αποστολή που εκτελούσε».

Ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας αδειάζει Κουρουμπλή: Εχουμε 16 πλοία σε ετοιμότητα | iefimerida.gr 1

Σκληρό ροκ στη Βουλή μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλή

Νωρίτερα σήμερα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Παναγιώτης Κουρουμπλής διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις και το «θερμόμετρο» ανέβηκε.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε έγγραφο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη βοήθεια στη θάλασσα, EMSA, ότι το επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για βοήθεια κατατέθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». «Ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς. Πρέπει να μας δώσετε τώρα απάντηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε από το έδρανό του φωνάζοντας «αυτό είναι μητσοτακέικο ψέμα», με αποτέλεσμα να προκληθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του κ. Κουρουμπλή κατηγορώντας τον πως χρειάστηκε τρεις ημέρες για να καταλάβει τι είχε γίνει, ενώ του ζήτησε να παραιτηθεί, ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας τού απάντησε πως «δεν θα παραιτηθεί ποτέ».

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Κουρουμπλή

Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσετε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα. Ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς.
Κουρουμπλής: Εσείς λέτε ψέματα.
Μητσοτάκης: Ψεύδεστε, κύριε υπουργέ.
Κουρουμπλής: Μητσοτακέικο ψέμα.
Μητσοτάκης: Μαζευτείτε, κύριε υπουργέ.
Κουρουμπλής: Δεν σας φοβάμαι.
Μητσοτάκης: Aν είχατε ίχνος ευθιξίας, θα είχατε ήδη παραιτηθεί. Κάνατε τρεις μέρες να γυρίσετε από το Λονδίνο, ντροπή σας!
Κουρουμπλής: Oσο μου το ζητάτε εσείς, δεν πρόκειται να παραιτηθώ ποτέ!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μητσοτάκης Κουρουμπλής Αγία Ζώνη II
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ