Μεξικό: Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία -225 οι νεκροί [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Μεξικό: Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία -225 οι νεκροί [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: AΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο κεντρικό Μεξικό, τα οποία αναζητούν απεγνωσμένα επιζώντες μέσα στα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός 7,1 Ρίχτερ.

Ο δραματικός απολογισμός από το «πέρασμα» του Εγκέλαδου άγγιξε τα 225 θύματα, μεταξύ των οποίων και 32 παιδιά που καταπλακώθηκαν από τόνους τσιμέντου στο σχολείο τους στην Πόλη του Μεξικού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa του Μεξικού μετέδωσε πλάνα από τη δραματική προσπάθεια απεγκλωβισμού ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο βρισκόταν μέσα στο σχολείο.

Τα σωστικά συνεργεία παρατήρησαν ότι το κοριτσάκι κίνησε το χέρι της και ο τηλεοπτικός φακός «συνέλαβε» τη στιγμή που το κοριτσάκι έτεινε το χέρι του μέσα από τα χαλάσματα για να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Και η μικρούλα δεν είναι η μόνη... Δεκάδες παιδιά παραμένουν εγκλωβισμένα κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου Ενρίκε Ρεμπασμέν.

Τουλάχιστον 32 παιδιά και 12 ενήλικες συνεχίζουν να αγνοούνται, έγραψε ο υπουργός Παιδείας Aurelio Nuno στο Twitter. Οι φωτογραφίες των αγνοούμενων παιδιών κάνουν το γύρω τον κοινωνικών δικτύων στο Μεξικό, την ώρα που γονείς περνούν ώρες αγωνίας περιμένοντας έξω από τα χαλάσματα.

«Βγάζουν συνεχώς παιδιά αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για την κόρη μου» είπε η 32χρονη Αντριάνα Ντα Φάργκο, που περνάει ώρες αγωνίες ενώ περιμένει να εντοπιστεί η 7χρονη κόρη της. Τα μάτια της είναι κατακόκκινα από το κλάμα και την πολύωρη αναμονή έξω από το σχολείο...

Salvan a niños atrapados entre los escombros tras Terremoto de México @trafficGUAYANA @norma_orta @soyfdelrincon pic.twitter.com/zNWbk572Pe

Εκατοντάδες κτίρια στην Πόλη του Μεξικού έχουν καταρρεύσει, ανοίγοντας πολλά μέτωπα για τα σωστικά συνεργεία.

«Προτεραιότητα η διάσωση των εγκλωβισμένων»

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Νιέρο δήλωσε ότι προτεραιότητα τώρα είναι η διάσωση των εγκλωβισμένων.

«Η προτεραιότητα τώρα είναι να διασώσουμε όσους είναι ακόμη παγιδευμένοι και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια στους τραυματίες» είπε ο ίδιος, που παράλληλα χαρακτήρισε τον δεύτερο σεισμό στο Μεξικό μέσα σε 12 ημέρες «νέα εθνική έκτακτη ανάγκη».

Δραματικές εικόνες περιγράφουν οι Μεξικανοί

«Ο κόσμος ούρλιαζε, παιδιά ήταν παντού. Είδα κόσμο να φωνάζει απεγνωσμένα γιατρούς. Και σκόνη, πολύ σκόνη» δήλωσε στο CNN μια διαφημίστρια.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ τρομαγμένοι αυτή τη στιγμή» δήλωσε η οδοντίατρος Κλόντια Μενένεζ, που ήταν εγκλωβισμένη στο ιατρείο της στην γειτονιά Λινταβίστα του Μεξικού.

«Θα πάμε σε ένα κτίριο που κατέρρευσε για να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε» είπε στο πρακτορείο Reuters.

Μια άλλη γυναίκα, η Ροσόρα Σουάρεζ, που στεκόταν στη μέση του δρόμου, είπε στο πρακτορείο: «Βγήκαμε έξω πολύ γρήγορα, τα αφήσαμε όλα όπως ήταν και φύγαμε».

Η Gala Dluzhynska παρακολουθούσε παράδοση στον δεύτερο όροφο κτιρίου στην Πόλη του Μεξικού. Οταν «χτύπησε» ο σεισμός, τα παράθυρα και οι σοβάδες άρχισαν να πέφτουν.

Η ίδια είπε στο πρακτορείο Associated Press ότι έπεσε στα σκαλιά και άνθρωποι περνούσαν από πάνω της, μέχρι που κάποιος στάθηκε για να την βοηθήσει. «Δεν υπήρχαν πια σκαλιά. Ηταν πέτρες» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων.

Οι κεντρικές αρτηρίες δρόμων ακινητοποιήθηκαν, καθώς πλήθος κόσμου έβγαιναν έξω από πολυκατοικίες και κτίρια πανικόβλητοι.

Δραματικά βίντεο

Τα πλάνα των διεθνών πρακτορείων αλλά και βίντεο κοινωνικών δικτύων προκαλούν ανατριχίλα και στους πιο ψύχραιμους.

Ένας νεαρός και μια μεσήλικη γυναίκα τρέχουν να σωθούν στο αίθριο ενός εμπορικού κέντρου. Αλλά ούτε κι εκεί δεν είναι ασφαλείς, καθώς κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα αρχίζουν να πέφτουν τζάμια από την οροφή. Θα γλιτώσουν με την ψυχή στο στόμα.

Στο επόμενο κλιπ, ένας νεαρός με κόκκινο φούτερ έχει βγει σε διασταύρωση και παρατηρεί σαστισμένος τα κτίρια να τρέμουν γύρω του, όταν ένα από αυτά καταρρέει με πάταγο μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

Ανάλογες συγκλονιστικές στιγμές με κτίρια που κλονίζονται συθέμελα κατέγραψαν πολλοί χρήστες των social media με τα κινητά τους. Μια ομάδα ενοίκων μόλις που θα προλάβει να εγκαταλείψει μια πολυκατοικία...

Από το δωμάτιο ενός ουρανοξύστη το θέαμα είναι συγκλονιστικό. Πολυώροφα κτίρια ταλαντεύονται καθώς βογκάει η γη, η Πόλη του Μεξικού έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο σκόνης – σκηνές βγαλμένες από ταινία καταστροφής...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σεισμός Μεξικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ