Γερμανία: Στο εδώλιο νεοναζί που έγινε τζιχαντιστής και σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις - iefimerida.gr

Γερμανία: Στο εδώλιο νεοναζί που έγινε τζιχαντιστής και σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε δικαστήριο του Μπράουνσβάιγκ της Κάτω Σαξονίας κάθεται σήμερα ένας νεοναζί, ο οποίος ασπάστηκε την ιδεολογία του «Ισλαμικού Κράτους».

Η πολιτική αγωγή κατηγορεί τον Σάσα Λ. ότι σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις κατά αστυνομικών και στρατιωτών, τους οποίους θα παρέσερνε σε παγίδα. Μαζί του στο εδώλιο βρίσκονται ένας Αφγανός, ένας Τούρκος κι ένας Γερμανός, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βοηθούσαν τον 26χρονο Γερμανό να φέρει σε πέρας τα σχέδιά του.

Ο Σάσα Λ. Συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από έφοδο της αστυνομίας στο διαμέρισμά του στο Νόρτχαϊμ της Κάτω Σαξονίας, όπου βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή ενός αυτοσχέδιο εκρηκτικού μηχανισμού. Η αστυνομία έφθασε στα ίχνη του επειδή προμηθεύτηκε κάποια από τα υλικά αυτά μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Σάσα Λ ήταν ενεργό μέλος της νεοναζιστικής σκηνής του Βερολίνου, προτού ορκιστεί πίστη και αφοσίωση στο «Ισλαμικό Κράτος». Μάλιστα σ’ ένα λογαριασμό στο YouTube ο κατηγορούμενος είχε αναρτήσει βίντεο με μηνύματα κατά των μουσουλμάνων, των μεταναστών και των αντιφασιστικών οργανώσεων.

Γύρω στο 2014, ωστόσο, ασπάστηκε το ριζοσπαστικό Ισλάμ όταν μετακόμισε στο Νόρτχαϊμ. Κάποια στιγμή περιέπεσε στην αντίληψη των αρχών όταν προσπάθησε να μετάσχει σε μια «αυτοκινητοπομπή βοήθειας» από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Συρία.

Αρχικά οι αρχές πίστευαν ότι ο Σάσα Λ. ενεργούσε μόνος του, αλλά αργότερα εντόπισαν τις διασυνδέσεις του με έναν 27χρονο Αφγανό ονόματι Μάσι Σ. και τον 28χρονο Τούρκο Αλπαρσλάν Ου. ,οι οποίοι κατηγορούνται ότι ριζοσπαστικοποίησαν μέσω ισλαμιστικών δικτυακών τόπων τον Σάσα Λ. κι ότι του έδιναν χρήματα.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο ηλικίας 21 ετών Γερμανός Βλάντισλαβ Σ. είναι ακροδεξιός. Η αστυνομία έφθασε στα ίχνη του όταν βρήκε στον υπολογιστή του Σάσα Λ. βίντεο, που έφτιαξε ο 21χρονος, ο οποίος ζούσε κάποια στιγμή στο σπίτι του βασικού υπόπτου.

Οι δύο Γερμανοί συνδέθηκαν, θεωρούν οι αρχές, λόγω των αντισημιτιστικών τους απόψεων. Αποκαλούσαν τους Αμερικανούς στρατιώτες «υπηρέτες των Εβραίων» και σύμφωνα με την εισαγγελία ήταν έτοιμοι να προβούν σε πράξεις βίας.

Η πολιτική αγωγή σχεδιάζει να φέρει 30 μάρτυρες και ειδικούς στη δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ